Hlavní navigace

První testy šestijádra Core i9

24. 11. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Intel sice šestijádrový Westmere, Gulftown, zdaleka ještě neuvedl, testy jsou ale už i v Evropě. Co je Gulftown vlastně zač? Je to procesor nové mikroarchitektury Intel zvané Westmere, která zase tak nová není. Intel dle své strategie Tick Tock od Nehalemu vylepšil jen výrobní proces a poladil pár dalších věcí (jako například Turbo Boost dosahující navýšení násobiče až o deset kroků) a kromě čtyřjádrových procesorů tu budou dvoujádrové a šestijádrové.

Vlevo Gulftown, vpravo Bloomfield. Zdroj: PClab.pl

Právě šestijádrový procesor s kódovým označením Gulftown, které se takřka jistě změní na prodejní Core i9, se jako vývojový vzorek dostal do spárů dvou renomovaných hardwarových magazínů. Německý PC Games Hardware získal zřejmě desktopový Core i9 běžící v základu na 2,40 GHz (nezapomínejte na počet jader a Turbo Boost) a v testu jej změřil i přetaktovaný na 2,67 GHz (taktováno bylo bohužel zvýšením BCLK a tedy i QPI a Uncore).

Šest jader, dvanáct vláken (HyperThreading), to je Gulftown. Zdroj: PC Games Hardware

To polský PClab.pl získal Xeon v provedení LGA 1366, který běžel rovnou na krásných 3,06 GHz v základu. V odkazovaném testu nataktovali Poláci všechny procesory (Core i9/i7/i5, 2 Quad a Phenom II X4) na 2,8 GHz.

Přestože má Gulftown šest jader a tím i o 50 % větší L2 a L3 cache, je plocha jádra ještě o několik desítek milimetrů čtverečních menší než u Bloomfieldu (Core i7 9xx). To je samozřejmě dáno rozdílem mezi 45 a 32nm výrobním procesem. Podle PCGH však není spotřeba (ani v idle) nižší než u zmíněných předchůdců a to navzdory nízkému napětí. V zátěži však už ano a na PCGH zkusili i velmi slibně vypadající přetaktování.

Oba servery vyzkoušely samozřejmě nemálo výkonnostních benchmarků, pár zajímavých grafů najdete pod tímto odstavcem, pro kompletní testy budete muset jít přímo na PCGH a PClab. Oba servery dokázaly najít dostatek aplikací škálující i s pátým a šestým jádrem procesoru, u her je to samozřejmě složitější.

MMF24

Zdroj a více informací (tabulky, fotografie, grafy z testů): PC Games Hardware, PClab.pl (za tip děkuji flankerovi z našeho fóra)

Autor článku