Hlavní navigace

První výsledky SSD Kingston V-series

23. 6. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

„SSD pro lidi“ si také lidi sami otestovali. Pravda je taková, že vzorky z prezentace v Praze si Kingston zase odvezl (prodávat se disky u nás začnou až za pár týdnů) a v zahraničí se zatím nenašel zapálený recenzent, co by SSDNow V-Series zkusil. Nebo se tak nestalo alespoň na žádném známějším webu.

Zopakujme si, proč je o nové SSD značky Kingston takový zájem (potvrzený poměrně vysokou čteností pátečního s přestavením těchto výrobků):

  • první vlastní SSD od největšího výrobce paměťových produktů (Kingston dlouho otálel...)
  • zajímavá cena (64GB verze by měla stát pod 3000 Kč bez DPH)
  • uživatelský přívětivá instalace (notebookový i desktopový upgrade kit s potřebnými kabely/redukcemi/rámečky a klonovacím software od Acronisu)
  • tříletá záruka, MTBF milion hodin, 100/80 MB/s (zápis/čtení), ...

Pod článkem o novinkách Kingstonu jeden z čtenářů upozornil na uživatelský test ve fóru serveru NotebookReview, shrňme si tam objevené poznatky (autory fotek a screenshotů benchmarků jsou uživatelé fóra NR):

Tajemství je tedy venku: paměťové čipy i řídící procesor pocházejí od Toshiby, v Praze demonstrované srovnání s notebookovým pevným diskem Toshiba je tak zase o něco více pikantní. Toshiba TC58NCF602GAT ale vypadá jako přeznačený JMicron JMF602.

Testy přenosových rychlostí potvrdily, že Kingston je (naštěstí) ve specifikacích o něco skromnější, než by musel. Kdyby uváděl zápis/čtení až 130/90 MB/s, nikdo by se zlobit nemohl. Čtení malých bloků dat je výrazně (asi 7 až 8×) rychlejší než u pevného disku, zápis 4K bloků je pak srovnatelný (a výrazně pomalejší než u špičkových SSD s MLC čipy jako třeba Intel X25-M alias Kingston M-series nebo Photofast G-Monster-V3).

Zajímavější testy pro SSD jsou takové, které se zaměří na schopnost provádět mnoho operací (transakcí) za jednotku času či více operací současně. IOMeter je zadarmo a zkušený uživatel fóra NotebookReview poradil novopečeným, jak jej nastavit. Výsledek je velice potěšitelný (první a zřejmě špatně nastavený pokus dopadl jakoby se jednalo o zcela lowendové SSD s JMicron JMF602):

Při více než 200 operací za vteřinu (IOPS) by nemělo docházet k jevu známému jako SSD-stuttering, ale ještě lepších výsledků (IOPS) dosáhly některé SSD s relativně novým Indilinx "Barefoot", přesto v testu multitaskingu (Intel iPEAK) pak v testu na TechReportu propadly (na rozdíl od těch s čipem Samsung S3C29RBB01-YK40) . Jestli to bylo nezvládnutým firmwarem, nebo něčím jiným, to bohužel nevím a doufejme, že u Kingston V-series bude i výkonem v takových testech multi-taskingu v pořádku.

Zdroj: NotebookReview

Aktualizace: test Kingston V-series (a dalších SSD plus jednoho 2,5" HDD se 7200 otáčkami za minutu) se objevil na německém TecChannel.de.

Aktualizace #2: Diskuze k produktu na Neweggu obsahuje údajné vyjádření Kingstonu k řídícímu čipu:

Kingston's SSD V Series uses the J-Micron controller. Kingston's engineers have worked closely with Toshiba and J-Micron counterparts over the past 6 months to ensure the drive is stable and ready to bring to market. The controller has gone through several firmware changes and exhaustive testing. We have resolved the lag and stuttering issues that occurred with earlier solid-state drives using this particular controller. Our tests show that Kingston's SSD V Series is stable and has the quality that our customers continue to expect from our products.

a jedno povzbudivé prohlášení uživatele (snad ne napsané přímo někým z Kingstonu):

Given the price, it would be easy to assume that these are based off of the much maligned J-Micron controller. I'm happy to report that this is NOT the case! These are based off of a Toshiba controller which does not exhibit any of the stuttering issues that other drives do in this price range.

MMF24

 

Autor článku