Hlavní navigace

PS Vita: Herní placka s překvapivou cenou (recenze)

25. 3. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Bez nadsázky můžeme za nejoblíbenější kapesní konzoli dneška prohlásit iPod Touch z dílen Applu. Ten pořídíte v nejlevnější variantě za 4 790 Kč (8 GB), nebo za 6 990 Kč s použitelnou kapacitou 32 GB. Záruku zábavy máte v nepřeberném množství kvalitních her, které pro iOS vznikají.

Novým konkurentem na poli kapesního hraní je nástupce PSP – Playstation Vita. I kvůli výše zmíněnému iPodu musel výrobce cenu stlačit poměrně nízko, a tak si za zařízení řekne o necelých šest tisíc korun. A tak si možná Vita najde cestu i do kapes ne zrovna herních fanatiků.

Klasická tlačítka, dotek i gyroskop

Tradiční pařani by se nikdy nesmířili s dotykovým ovládáním, které dnes vládne světu chytrých telefonů, a proto Sony vsadilo na klasickou sestavu tlačítek známých z Playstationu, ke kterým však přidalo i dotykový displej, gyroskop pro ovládání náklonem a také dotykovou plochu na zadní straně konzole.

Hardwarová tlačítka nabízí čtyři směrové klávesy, které jsou oproti PSP více u sebe, tradiční playstationové funkční klávesy, dva joysticky a také tlačítka pro ovládání systému. Na horní hraně pak najdete ovládání hlasitosti, vypínací tlačítko a samozřejmě klasickou dvojici tlačítek vlevo i vpravo. Na ty dosáhnete ukazováčky a prostředníčky, stejě jako u běžného PS gamepadu. Uprostřed se pod krytkami skrývá slot pro paměťovou kartu. Spodní hranu zdobí nestandardní datový konektor, který slouží pro nabíjení a přenos dat z PC či Macu.

 Playstation Vita Playstation Vita Playstation Vita Playstation Vita Playstation Vita

Velkým lákadlem Vity je displej. Výrobce použil technologii OLED, která je tak oblíbená v chytrých telefonech. Navíc do těla dokázal napasovat úhlopříčku 5" s rozlišením 960 × 544 px. Displej je tedy dostatečně jemný na to, aby ve hrách vynikly i ty nejjemnější detaily. A díky velikosti se nemusíte trefovat do hlav, které mají dva milimetry. Dotyková vrstva je samozřejmě kapacitní. Díky tomu je ovládání dotykem perfektně citlivé, a pokud jste zvyklí na dotykové displeje smartphonů, budete si připadat jako doma. I když jde prostředí Vity ovládat hardwarovými tlačítky, pohodlnější jsou určitě dotyky.

Zajímavostí, která zatím nemá využití v moc hrách je dotykový panel na zadní straně konzole. Jako takové technologické demo slouží hříčka Little Deviants, ve které dotyky na zadní straně měníte tvar herního povrchu. V místě kde se konzole dotknete, vyroste z trávníku kopec. 

Čtyři jádra do kapsy

O výkon, který by byl dostatečný pro pohánění i nejnáročnějších her se stará čtyřjádrový procesor Qualcomm a grafický čip PowerVR SGX543MP4+, taktéž čtyřjádrový. Už to dává tušit, že se na displeji Vity máte na co těšit. Většina her oplývá grafikou, kterou ve hrách na mobilních telefonech jen tak nepotkáte. Vývojáři si mohou dovolit pokročilé herní efekty i nějaké to vyhlazování.

Čtyřjdárový procesor, interní paměť Samsung a řadič Fujitsu (zdroj: ifixit.com)

Očekávanou daní je pak menší výdrž akumulátoru, který vybijete asi za 5 hodin hraní náročnějších her. Pokud byste Vitu používali k prohlížení webu, dostanete se bez problému na nějakých 8 hodin.Vestavěný webový prohlížeč využijete nejen díky Wi-Fi modulu, ale v případě 3G verze i díky běžného mobilního internetu. Ten na cestách můžete samozřejmě použít i pro hru se svými přáteli.

 

Ve výbavě nechybí také nechybí dvojice kamer. Obě můžete kreativně využít v některých hrách. Přední si můžete vyfotit váš obličej, který nahradí výchozí vzhled vašeho válečníka, zadní pak může sloužit pro virtuální realitu. Bez problému se tak může uskutečnit boxerský zápas na vašem stole.

Prostředí v novém kabátu

Sony upustilo od předchozího prostředí Xross Media Bar a nahradilo jej zcela novou LiveArea. Ta si inspiruje mobilními systémy. Ikonky her a ostatních aplikací jsou řazeny na několik ploch, které můžete libovolně upravovat – přemisťovat jednotlivé aplikace či vytvářet nové plochy pro snazší organizaci aplikací.

Playstation VitaPlaystation Vita

Prostředí působí uhlazenějším dojmem, než předchozí Xross, avšak v některých nabídkách se nezapře japonský styl. Občas je použito až moc lesklých prvků či výrazných barev, mladší generaci se však takovéto výstřednosti mohou zamlouvat.

Aplikacím, mohou vývojáři naprogramovat jakousi startovní stránku. Ta se zobrazí ještě před samotným spuštěním hry a také v případě, že hra běží na pozadí. Na této stránce mohou být umístěny různé doplňkové služby. Zatím však tuto možnost využívají především součásti systému a výchozí aplikace Vity.

Playstation Vita

Pokud patříte ke skupině hráčů, kteří si rádi zahrají i na cestách, v MHD nebo při jakékoliv jiné chvíli mimo klasickou konzoli, PS Vita by vás rozhodně měla zajímat. Především svou cenou by mohla solidně rozhýbat vody mobilního hraní. Jedinou větší kaňkou na dobrém dojmu je nutnost dokoupení paměťové karty. Zde opět Sony sáhlo po proprietárním řešení a za 16 GB verzi si připlatíte 1 300 Kč.

MMF24

Plusy / mínusy
rozlišení displeje nutnost dokoupit paměťovou kartu
přívětivá cena prostřední se nemusí líbit každému
dostatečný výkon
Hodnocení

Kompletní galerie

Playstation Vita Playstation Vita Playstation Vita Playstation Vita Playstation Vita Playstation Vita Playstation Vita Playstation Vita Playstation Vita Playstation Vita Playstation Vita Playstation Vita Playstation Vita Playstation Vita Playstation Vita Playstation Vita Playstation Vita Playstation Vita Playstation Vita Playstation Vita Playstation Vita