Hlavní navigace

Půlka Tesco Mobilu patří Telefónice. Opravdu je to nezávislý virtuál?

22. 3. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Je to přesně týden, co společnosti Telefónica a Tesco Stores oznámily, že se Tesco Mobile v druhém čtvrtletí stane novým virtuálním operátorem v síti O2. Tesco slibuje, že chce výrazně posílit konkurenční prostředí a rozšířit stávající nabídku mobilních služeb. Zároveň má být nezávislým operátorem. 

Tesco Mobile

Tesco Mobile = Tesco Stores + Telefónica ČR

Jeden z našich čtenářů nás upozornil na detail, kterého jsme si předtím nevšimli. „Tesco Mobile na českém trhu je společností typu joint venture, kde obě strany, Tesco Stores a Telefónica Czech Republic, drží stejný podíl. Tesco Mobile bude nezávislým virtuálním operátorem nabízejícím telekomunikační služby svým zákazníkům pod vlastní značkou,“ uvádí tisková zpráva.

Tesco Mobile bude společným podnikem Telefónicy a Tesco Stores, každá bude držet poloviční podíl. Podle ochodního rejstříku má Tesco Mobile zatím jen jednoho majitele, 100% podíl vlastní právě Tesco Stores. Nová obchodní firma byla zaregistrována k 28. prosinci 2012, základní kapitál činí 200 000 Kč.

 

Jak může být Tesco Mobile nezávislým operátorem, když má dva majitele, a proč je v rejstříku zatím uveden pouze jeden? Na to jsme se zeptali tiskového mluvčáho Tesca Jana W. Dvořáka.

Ke změně v obchodním rejstříku by mělo dojít co nejdříve, žádost o změnu udájů už byla předána soudu, který ji momentálně zpracovává. Na otázku, jak bude Tesco Mobile nezávislý, jsme však dostali nejasnou a vyhýbavou odpověď. „Tesco Mobile bude používat stejný obchodní model na českém trhu jako v dalších zemích, kde již své služby nabízí, jako jsou Velká Británie, Irsko, Slovensko nebo Maďarsko. Bude nezávislým subjektem, jehož aktivita vždy pozitivně ovlivňuje dění na trhu, na který vstupuje, ve prospěch zákazníků,“ uvedl mluvčí Dvořák.

Telefónica zatím do své sítě pustila jen BleskMobil. Jak už víme, je to její služba, všechny technické záležitosti má pod palcem, vydavatel deníku Blesk dělá službě pouze marketing. Tesco Mobile v tomto rozhodně bude nezávislejší, protože jde skutečně o novou společnost a navíc známe zkušenosti ze zahraničí. Být „nezávislým virtuálním operátorem“ je však velmi široký pojem. Už z podstaty závislost existuje. Limitem je síť O2 a velkobchodní cena, kterou Telefónica nabídne. Jistá závislost pramení také ze zmíněných majetkových vztahů.

V praxi jde jen o slovíčkaření. I BleskMobil, který je plně v rukou Telefónicy, dokázal nabídnout nejlepší předplacené služby na trhu. A hlavně lepší, než prodává samo O2. Tesco Mobile by měl mimo předplacenek konečně nabídnout i virtuální paušály. I v sousedním Slovensku, kde mají obecně lepší tarify, udává Tesco Mobile nižší ceny než mateřská Telefónica.

Tesco Mobile na Slovensku

Předplacenky

U předplacenek nabízí Tesco Mobile levnější měsíční internet, volání i SMS.

  Předplacenka O2 Fér Tesco Mobile Kredit
internet na den (400 MB) 0,5 € 0,5 €
internet na měsíc (500 MB) 6 € 5 €
volání do vlastní sítě 0,13 € (po 3. minutě zdarma) 0,01 €
volání do ostatních sítí 0,13 € 0,1 € (stejná cena i pro pevné linky EU)
SMS 0,06 € 0,05 €

Srovnatelné paušály

Tesco Mobile nabízí pouze jediný paušál za 10 eur na měsíc. V této ceně je 100 volných minut do vlastní sítě a dalších 100 do ostatních plus 100 SMS do všech sítí. O2 má nejlevnější tarif za 15 eur a v něm je jen 100 volných minut, neomezeně SMS a 100 MB dat. Tesco sice data nemá, ale při doplatku 5 eur nabídne za stejnou cenu jako O2 rovnou 500 MB. A to je podle mě lepší výhoda než neomezené esemesky.

CS24

  • Tesco Mobile tri100 (za 10 €): 100 minut do vlastní sítě, 100 minut do ostatních sítí, 100 SMS
  • O2 Paušál Modrý (za 15 €): 100 minut do všech sítí, neomezeně SMS do všech sítí, 100 MB

Jednou z výhod Tesco Mobilu je rovněž zapojení do sítě Clubcard, tu určitě znáte i z našich obchodů. U paušálů nebo při dobití budete získávat další body, které pak můžete směnit za další výhody a slevy.

Českou nabídky Tesco Mobilu zatím neznáme, ale nejspíš bude také levnější než u O2. Daní za to bude menší počet dostupných tarifů, jen základní internet apod. Osobně očekávám předplacenku na úrovni BleskMobilu a jeden dva základní paušály s cenami mezi standardním ceníkem O2 a retenčními nabídkami operátora.