Hlavní navigace

PureView bude jen nálepkou na krabici. Lumia 920 má horší foťák

Sdílet

Zdroj: Redakce

Obávali jsme se toho od prvních fotografií. Přestože bude špičkový model Lumia 920 obdařen fotoaparátem označeným jako PureView, nečekejte stejný zážitek jako s Nokií 808, která PureView definovala. Finové couvli a teď stejným názvem označí všechny lepší fotomobily.

A čím je Lumia 920 lepší než ostatní? Má optiku posvěcenou legendou Carl Zeiss a hlavně přináší optickou stabilizaci díky plovoucímu senzoru, který bude kompenzovat pohyb. To se pro fotomobily s menšími čipy hodí. Při nedostatku světla se použije delší doba závěrky a tím má snímek větší potenciál s rozmazání. S optickou stabilizací v ruce udržíte i delší časy. Tradiční digitály už tuto technologii dávno znají, v mobilu ji zřejmě vidíme poprvé.

Nokia 808 byla jiná. Měla velký 1/1,2" snímač a nativní rozlišení 41 Mpx. Díky tomu mohla kreslit opravdu velké obrázky, používat optický zoom, případně fotit lepší snímky díky pixel binningu. To se ze 41 Mpx vypočítá jen 5 nebo 8 Mpx, které trpí menším šumem a dle testů i lepším dynamickým rozsahem. Vzhledem k velkému čipu (a tedy většímu reálnému ohnisku) měly navíc fotky menší hloubku ostrosti, což pěkně rozmazává pozadí u portrétů, makra atd. Tento pocit jako ze zrcadlovky ještě žádný jiný fotomobil nenabídnul. A nenabídne jej bohužel ani nová Lumia 920.

Podle všeho bude horší i snímací software. Nokia 808 měla spoustu detailních nastavení, aplikace Lumie 920 se zřejmě neliší od předchozí Lumií.

Přesto se dočkáme kvalitního fotoaparátu. Má optiku Carl Zeiss, rozlišení standardních 8 Mpx (o čipu zatím detaily neznáme) a jen diodový blesk (Nokia 808 měl i xenonový), ale stabilizace je velká přidaná hodnota. Hodně může pomoci lepší firmware. Lumia 920 už dokáže také zaznamenat video v rozlišení 1080p.

 

Takže, Nokio, díky za to, že máš znovu zájem o kvalitní fotky. Ale proč musíš dělat nepořádek v názvech? Nestačí už k identifikaci lepších fotoaparátů značka Carl Zeiss? To je třeba kvůli marketingu zprznit ještě jedno jméno?

KL24

Oživeno (17:32) – Už známe další detaily. Objektiv má dost široké ohnisko 26 mm a výbornou světelnost f/2.0. Snímač má zadní podsvětlení BSI a jeho velikost je 1/3". Pro srovnání: iPhone 4S má menší snímač 1/3,2" a horší světelnost f/2.4.

Model 820 se zřejmě neliší od starších Lumií 800 a 900. Velikost neznáme, ale světelnost f/2.2, ohnisková vzdálenost 28 mm, rozlišení 8 Mpx. optika Carl Zeiss a dvě diody, to vše zůstává při starém.

Byl pro vás článek přínosný?