Hlavní navigace

Původní využití Androidu? Měl to být systém pro foťáky

17. 4. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Andy Rubin, otec Androidu, na konferenci v japonském Tokiu odhalil staré prezentace z dob, kdy systém teprve připravoval. Ještě v dubnu 2004 přesvědčoval investory, aby jej podpořili ve vývoji chytré platformy pro fotoaparáty. Android měl sloužit k lepší synchronizaci s počítačem, vystavování fotek online atp.

T-Mobile G1 (HTC Dream)
T-Mobile G1 (HTC Dream) – první telefon s Androidem přišel v roce 2008 (foto: Wikipedia)

Trh s digitálními foťáky ale oslaboval a Rubin našel jinou příležitost – smartphony. Už na podzim téhož roku se rozhodl, že vytvoří open source systém pro telefony. Do roka jej koupil Google a Rubin se stal šéfem nové mobilní divize. Jak sám řekl, tehdy měl obavy z Windows a Symbianu, iPhone ještě neexistoval. Před osmi lety zlevnila výroba hardwaru a hodnota samotného systému tvořila stále větší část celkové ceny. Android měl být zdarma a sloužit pro prodej ostatních zařízení a služeb. Cílem byl růst platformy, ne zisk z prodeje zařízení.

 

CS24

Tento tah Androidu nakonec vyšel. Na smartphonech má asi 70% podíl, celkem bylo aktivováno okolo 800 milionů zařízení s Androidem a stále je zdarma. Peníze se točí jen kolem služeb a zařízení. Rubina může těšit, že si Android našel cestu i k těm fotoaparátům. Jako operační systém jej už zvolil Samsung nebo Nikon. Mimochodem: Rubin už Android opustil a chystá se v Googlu věnovat novým projektům.

Zdroj: PCWorld