Hlavní navigace

Qi – bezdrátové nabíjení se stane standardem

26. 7. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Wireless Power Consortium oznámilo, že dokončilo standard bezdrátového přenosu elektrické energie. Dostal prostý název „Qi“ a jeho hlavní zbraní má být univerzalita. Konsorcium má několik taháků, jak z něj udělat rozšířené rozhraní v co největším počtu zařízení. Specifikace už mají k dispozici členové, veřejnosti budou dostuoné ke stažení od 30. srpna. Prozatím víme jen několik faktů.

  • Současná verze může napájet maximálně 5W přístroje (mobily a smartphony se zde v pohodě vlezou).
  • Technická specifikace bude obsáhlý dokument, ale testovací metodika pro udělení licence a loga Qi je třikrát delší.
  • A právě náročné testování (třetí stranou) a značkování má zajistit dokonalou kompatibilitu vysílačů i přijímačů napříč různými výrobci.

Dráty pryč, zdroj: Engadget

Bezdrátové nabíjení není velkou novinkou, dnes se už nachází ve velkém množství přístrojů (zubní kartáčky, holicí strojky nebo třeba smartphone Palm Pre s nabíječkou TouchStone). Základem je elektromagnetická indukce, při které se ovlivňuje cívka nabíječky cívku v koncovém zařízení. Nabíjení není tak rychlé jako klasické ze sítě, ale není k tomu potřeba kabelu. Bohužel výrobci se zatím nedohodli na jednotném systému. To ale změní Qi.

CS24

Členové konsorcia jsou všichni výrobci mobilů (Nokia, RIM, HTC, LG, Samsung, Sony Ericsson), ale také fototechniky (Sanyo, Olympus, Panasonic) i akumulátorů (Duracell, Energizer). Z těch hlavních chybí vlastně jen Apple (nečekaně), ale další se mohou přidat časem. Když se výrobci opravdu shodnou na Micro-USB pro kabelové nabíjení a třeba bezdrátové Qi, odpadne nám hodně starostí. Sem s tím.

Zdroj: (via Engadget), WPC (1, 2)