Hlavní navigace

QLEDový základ s miniLED: Televizor Samsung QN85B (recenze)

26. 9. 2022

Sdílet

Zdroj: Samsung
Tohle je nejnižší model v kategorii Neo QLED, tedy nejdostupnější televizor Samsungu s kvantovými tečkami a podsvícením typu miniLED. Vyzkoušeli jsme 55" variantu za 25 tisíc korun.

Samsung QN85B je nástupcem loňského QN85A. Prodává se v úhlopříčkách 55, 65, 75 a 85" za ceny 25, 39, 59 a 102 tisíc. Proti špičce (vyšší řadě QN90B, QN95B a modelům 8K) má o něco nižší maximální jas a nižší verzi obrazového procesoru. Kdo chce miniLED a nemá na špičkový televizor, je tohle docela dobrá volba.

Středový stojan ve tvaru hexagonu je stejný pro všechny úhlopříčky. Výhodou tohoto typu je snadnější umístění na všechny typy stolků, ale zase o něco menší stabilita (bude se „giglat“). Na výšku se pod obrazovku vejde soundbar do výšky asi 5,5 cm. V případě zavěšení na zeď toto omezení padá. Na rozdíl od mnoha „žiletkových“ OLED televizorů mají těla QLEDů od Samsungu po celé ploše přibližně stejnou tloušťku. Jejich zpracování je na výborné úrovni. Záda jsou samozřejmě plastová, ale tenký rámeček okolo kovový.

QN85B podporuje HDR10+, HLG i Dolby Atmos, ale už ne Dolby Vision (s tím se Samsung dlouhodobě nekamarádí) nebo DTS-X. Všechny čtyři porty HDMI jsou standardu 2.1 a jeden z nich nabízí zpětný audiokanál eARC. Všechny konektory jsou vzadu na pravé straně přístupné z boku. Napájecí kabel je také tvarovaný tak, aby splynul s tělem televizoru. Designové drážky v těle lze využít pro vedení kabelů až ke středovému stojanu. Pro připojení k síti jsou zde Wi-Fi 5 a 100Mb/s LAN. Vyšší rychlostní standard dostávají až 8K modely. HbbTV je verze 2.03.

Ukrytí kabeláže Samsung vždy uměl
Ukrytí kabeláže Samsung vždy uměl
Konektorová výbava
Konektorová výbava

LCD displej je typu IPS, respektive by mělo jít o variantu ADSDS (ADvanced Super Dimension Switch technology). V podstatě jde o další vylepšení stávajícího IPS a Samsung si tyto obrazovky již nedělá sám. Obrazovka má nativně 100 Hz a pro hraní nabízí 4K výstup 120 Hz.

Reálná tloušťka rámečků
Reálná tloušťka rámečků

MiniLED (jeho přítomnost u Samsungu poznáte podle označení Neo) znamená podsvícení pomocí miniaturních diod v kombinaci s velkým počtem samostatně stmívatelných zón (Samsung jejich počet neudává, ale jde o stovky samostatných zón). Kontrast pak závisí na konkrétní scéně. Může být perfektní, ale také se blížit k hodnotě kolem 1000:1. Záleží, jak si s tím algoritmy poradí, a zejména u zobrazení hvězd na noční obloze je to zatím stále těžké.

Samsung QN85B recenze9 Srovnání odrazivosti. Dole QN85B, nahoře 8K televizor taktéž od Samsungu

Je to vidět i během přehrávání filmů, kdy většinou je černá zcela černou (snížené nebo vypnuté podsvícení v některých zónách), ale občas se kolem některého objektu objeví výraznější záře. Celkově je ale dojem i při sledování tmavých scén velmi dobrý.

Dálkový ovladač:

Ovladač je vůbec dlouhodobě silnou stránkou Samsungu. Spoléhá na malý počet tlačítek a ovládání pomocí směrového kříže. Změnu hlasitosti i přepnutí kanálu lze provést i poslepu. Obsahuje vestavěný mikrofon pro služby Google Asistent či Alexa. Ve spodní části jsou pak tlačítka s přímou volbou pro Netflix, Disney+ a Prime Video. Dále je zde tlačítko WWW pro otevření webového prohlížeče – věřím ale, že je nás víc, kdo by na jeho místě raději viděli HBO Max, nebo třeba YouTube.

Nabíjení přes solární článek
Nabíjení přes solární článek
Nabíjení přes USB-C
Nabíjení přes USB-C

Samsung dodává k tomuto televizoru stejný ovladač jako pro nejvyšší 8K modely. Nabíjí se pohodlně přes USB-C, a když jej necháte přes den otočený, nabije se i pomocí malého solárního panelu.

Obraz a zvuk

Televizory Samsung mají nativně zapnutý inteligentní režim obrazu. Ten je již překvapivě schopný, jen má pořád na můj vkus pořád moc studené barvy. Většině diváků ale bude zřejmě vyhovovat. Po jeho vypnutí ovšem můžete přepnout na filmový režim, případě i na Filmmaker Mode.

Oba mají velmi přesné barvy a vyváženou bílou. Pokud v nastavení obrazu ještě přepnete kolorimetrický prostor z automatického na přirozený, získáte širší barevný gamut (je možné, že automatický nastaví širší gamut při sledování médií). Kalibrací a malým ubráním zelené složky pak získáte velmi přesné barvy.

Režim optimální
Režim optimální
Režim Film
Režim Film
Režim Film po kalibraci a s přirozeným kolorimetrickým prostorem
Režim Film po kalibraci a s přirozeným kolorimetrickým prostorem

Přepínání režimů je nepohodlné, protože jednak musíte do menu a současně při každé volbě filmového módu vyskočí povinná ekologická hláška. Ta se objevuje i u dalších značek televizorů a není výmyslem Samsungu. Kdybych si měl rýpnout, její neustálé odklikávání má jistě také nějakou uhlíkovou stopu…

Televizor sám upravuje jas a v případě inteligentního režimu také barvy pomocí senzoru okolního osvětlení. Reproduktory Q-Symphony mají příjemně vyváženou kvalitu, ale trochu omezené basy, což je vzhledem k subtilní konstrukci logické. Specifikace uvádí 60 W a sestavu reproduktorů 2.2.2.

Tizen

Tizen je pro letošní modely proti dřívějším verzím zcela přepracovaný a místo pruhu pod obrazem zabírá celou obrazovku s vertikálně orientovanou nabídkou. Samsung jej stále ladí a zatím nepůsobí zcela hotově.

Pro mnoho funkcí musíte hluboko do menu. Pro přechod do nastavení je třeba se nejprve domovským tlačítkem vrátit na úvodní obrazovku, čímž si vypnete to, co právě přehráváte – ono to sice běží na pozadí a velmi rychle se k obsahu vrátíte, ale stejně jsem si nezvykl.

Úvodní obrazovka Tizenu
Úvodní obrazovka Tizenu
Nastavení a výběr zdrojů signálu
Nastavení a výběr zdrojů signálu
EPG
EPG

Tizen samozřejmě nabízí všechny užitečné aplikace (kromě Kodi), můžete tedy sledovat Netflix, Disney+, HBO Max a další. Vestavěný přehrávač multimédií nepřehraje úplně vše a některé stažené filmy, byť ve standardních formátech, ignoroval.

Rovněž řazení dílů v něm není příliš přehledné a vidíte pouze náhledy a část názvů souborů. Tento přehrávač je zároveň jedinou volbou (stáhnout například VLC jsem nezkoušel), pokud se chcete na stažený film dívat ve filmovém režimu obrazu. Připojený notebook totiž tento režim standardně nenabízí.

Samsung QN85B recenze1 Samsung QN85B recenze1

Hodnocení

Samsung QN85B má výborné podání barev i špičkové HDR. Přes den a při neideálním umístění televizoru blízko okna dojem kazí slabá (nebo možná žádná) antireflexní vrstva. Televizor zvládá slušně upscalovat obraz z rozlišení 720p, u nekvalitního televizního SD vysílání se algoritmy Samsungu sice snaží, ale jak se říká, z DVB-T2 bič neupleteš.

Na ovládání nového Tizenu je potřeba si zvyknout (tři týdny mi na to nestačí). Samsung jej stále ladí a některé prvky působí méně logicky. Na jinak pohodlném dálkovém ovladači bych ocenil možnost nastavit si tlačítko WWW na jinou aplikaci než na spuštění zbytečného webového prohlížeče. Televizor totiž podporuje i vertikální obrazovku, kdy s pomocí stojanu (dokoupitelné příslušenství) jej lze automaticky otáčet. Tuto funkci ocení spíše tiktoková generace.

CS24

Očekávané výhody miniLED jsem příliš nepozoroval, jednotlivé zóny by mohly být menší. Kontrast tak není na půl cesty k OLEDu, ale proti klasickému podsvícení je to samozřejmě lepší. Nutno dodat, že jsem měl nějaký čas současně k dispozici i velký 8K televizor Samsungu, u kterého byl obraz v některých ohledech výrazně lepší. Vždy je to o tom, s čím srovnáváte. QN85B je celkově kvalitní televizor.

zdroj všech fotografií: Cnews

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.