Hlavní navigace

QNAP Mustang-200: přidejte si do PC další dva procesory na kartě PCI Express

23. 11. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Do slotů PCI Express se dnes už většinou instalují jenom grafické karty a ostatní dříve kartová rozšíření PC nám stačí integrovaná. Co tedy s nimi? Pozoruhodná možnost se nenápadně objevila od firmy QNAP vyrábějící síťová úložiště. NASy totiž pořád kumulují další a další funkce a zřejmě je i poptávka po tom, aby v nich byl dostupný nějaký ten výpočetní výkon. QNAP k tomu vyvinul zajímavé řešení – PCI Express kartu, která slouží jako akcelerátor pro NAS. Nejde ale o GPU, jak byste čekali. V adaptéru se naopak schovávají dvě CPU navíc a s nim vlastně celé dva počítače, které lze využít na různorodou práci.

Akcelerátor se jmenuje Mustang-200 a vypadá trochu jako grafická karta – jde o adaptér s plnou výškou a s chladičem zabírajícím dva sloty, který má dva axiální ventilátory profukující pasiv podobný těm na GPU. Na kartě je dokonce i šestipinový konektor pro napájení. Instaluje se však do slotu PCI Express ×4, přičemž používá konektivitu PCIe 2.0.

Na PCB pak jsou dva procesory s architekturou x86 – jde o dvoujádra Intel Kaby Lake v BGA provedení pro notebooky. QNAP nabízí různé modely. Můžete mít Core i7-7567U (takt 3,5–4,0 GHz) nebo Core i5-7267U (3,1–3,5 GHz), která mají TDP 28 W, 64MB eDRAM a grafiku Iris Plus 650, nebo alternativně 15W Celeron 3865U (1,8 GHz bez turba a bez HT). Každý procesor má pak osazeno 16GB paměti DDR4-2133 ve dvou slotech SO-DIMM a 512GB NVMe modul Intel SSD 600p ve slotu M.2. Model s Celerony nicméně obsahuje jen 2 × 4 GB RAM a SSD postrádá. Sloty jsou však přítomné a asi si je může osadit sám uživatel.

qnap-mustang-200-komponentyNa kartě se tak nacházejí dva kompletní počítače, které může mateřský počítač používat jako pomocnou pracovní sílu. Třeba pro analýzu dat, strojové učení nebo pro transkódování videa pomocí integrovaných GPU. Funguje to tak, že oba stroje jsou fyzicky připojené přes 10Gb/s Ethernet – každý má vlastní adaptér, který je zase na PCB zapojen do 10Gb/s Ethernetu sedícího na sběrnici PCI Express karty (skrze rozbočovací můstek). Mateřský NAS tedy s těmito počítači komunikuje jako by to byly po síti připojené samostatné stroje a může jim tak zadávat práci. Obě instance mají vlastní IP je možné s nimi skrze NAS po síti komunikovat i zvenčí.

Akcelerátor má oba interní počítače zapojneé přes rozhraní Ethernet, jako vzdálená PC Akcelerátor má oba interní počítače zapojneé přes rozhraní Ethernet, jako vzdálená PC

Karta má fungovat i v běžném PC

Ovšem nemusí to být jen NAS. Karta podle výrobce funguje i v běžných PC (nebo serverech), takže byste si ji mohli na experimenty pořídit také. Ona síťová abstrakce by to měla učinit poměrně jednoduché. Dva procesory navíc do obyčejného PC zas tak snadno nedostanete (i když je třeba upozornit, že na podobném principu fungují i akcelerátorové karty Xeon Phi, jen nemají své vlastní úložiště). Využít by se to dalo třeba jako fyzická náhrada virtuálních strojů, která neubírá výkonu hlavnímu počítači. Nebo jako doplněk pro spouštění x86 programů na počítači s nekompatibilním procesorem, třeba ve stanicích na bázi IBM Power nebo ARM.

KL24

Na obou strojích schovaných v kartě běží operační systém QNAP mQTS, který firma používá ve svých NAS, ovšem asi by mělo být možné dostat do nic i normální Linux. Karta má fungovat ve všech NASech QNAP TS-2477XU-RP, TS-1677XU-RP, TS-1677X, TS-1277, TS-877 a dále pak v modelech TVS-1282 a TVS-882 tehdy, pokud mají 450W zdroj, a v TS-1685 s 550W zdrojem. Systém musí být QTS 4.3.5 a vyšší.

qnap-mustang-200-1Karty by už měly být dostupné. Oficiální ceny sděleny nebyly, vyhledávač Geizhals.eu ale nějaké nabídky nachází. Verze s Celerony a 2 ×4 GB DDR4 podle něj stojí okolo 950 € (24 tisíc korun). Verze s čipy Core i5 nebo Core i7, 2 × 16 GB paměti a 512GB SSD pak vyjde na 3300–3800 € (85–98 tisíc). Není to tedy žádná levná sranda.

Byl pro vás článek přínosný?