Hlavní navigace

Qnap TS-219: dvoudiskový NAS s výkonem počítače

28. 5. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Qnap TS-219 se představuje

 

Pokud se podíváte dříve do ceníku než na parametry, tak zjistíte, že Qnap TS-219 nepatří mezi nejlevnější zařízení. Za cenu 9 490 Kč totiž pořídíte hned dva NAS servery Icy Box NAS42220, o kterém jste si mohli přečíst před pár týdny. Jenže hned po nahlédnutí do parametrů zjistíte, že cena Qnapu je alespoň částečně oprávněná.

Jako první upoutá řadu uživatelů velmi povedený design. Ten se skvěle hodí i do reprezentativních prostor. Do poměrně malé krabičky se povedlo výrobci vměstnat na NAS server velmi výkonný procesor Marvell s frekvencí 1,2 GHz a 512 MB paměti, které doplňuje ještě 16 MB flash paměti. Tyto komponenty poskytují dostatek výkonu i pro náročnější serverové aplikace.

Ovládání je poměrně jednoduché – na přední straně najdete pouze tlačítko pro zapnutí/vypnutí a řadu stavových diod. Ty ještě doplňuje jeden přední USB port. Zadní strana pak nabízí další dva. K USB portům můžete kromě externích disků připojit i tiskárnu. NAS totiž dokáže zastat i funkci velmi užitečného tiskového serveru.

V příslušenství narazíte na externí napájecí adaptér, síťový kabel a dvě instalační CD. Na prvním najdete všechny potřebné nástroje pro zprovoznění serveru, na druhém pak experimentální firmware s AJAX rozhraním.

Montáž disků, konstrukce a parametry

 

Qnap TS-219 je určen pro dva pevné disky, takže maximální kapacita může dnes dosahovat 4 TB. Přístup k pevným diskům je poměrně pohodlný – stačí povolit čtyři přední ozdobné šrouby a pod předním krytem již narazíte na dvě šachty pro pevné disky.

Disky jsou uchyceny v kovových rámečcích, které ale nejsou bohužel nijak odhlučněny. Veškeré vibrace se tak přenášejí na šasi, což se u osazených disků projevovalo nepříjemným hlukem. Velmi dobře slyšitelný byl i pohyb hlaviček. Tichému chodu nepomáhal ani osazený větráček, který ale lze odpojit.

Celková konstrukce je velmi pevná a prakticky provedená. Při výměně či instalaci disků nebude potřebovat ani šroubovák. Pokud nejsou přední šrouby příliš dotaženy, jdou povolit i rukou. Problémem konstrukce je ale snadné přenášení hluku a vibrací od pevných disků. Proto rozhodně nedoporučuji instalovat NAS do míst, jako je ložnice či obývací pokoj, kde je vhodné mít klid. Větráček lze utišit jeho výměnou, ale na odhlučnění disků budete nejspíš krátcí.

Nyní se můžete podívat na základní parametry, jimiž se Qnap TS-219 pyšní.

Instalace a možnosti nastavení

 

Samotná instalace je i díky průvodci velmi příjemná a jednoduchá. Qnap zvládá všechny základní i pokročilé režimy, jakými jsou File server, FTP server, Backup server, Web server, MySQL server, DHCP server, UpnP-AV, iTunes server, Print server, Multimedia station, Download station nebo Surveillance station (umožňuje připojení až dvou IP kamer a ukládání jejich obrazu).

Pevné disky můžete uspořádat do polí RAID 0, 1 nebo JBOD, přičemž podporované souborové systémy jsou EXT3, FAT a NTFS. I když vypadá možnost pole RAID 0 velmi lákavě, je jeho instalace zcela zbytečná. Rychlost, které byste tím to uspořádáním disků docílili totiž přijde vlivem Ethernetového připojení vniveč. Zbývá tak RAID 1 pro zrcadlení obsahu disků a JBOD (zde označovaný jako Linear Disc Volume) pro spojení obou kapacit do jednoho svazku.


Pokud se ponoříte do nastavení Qnapu, tak zjistíte, že je hodně rozsáhlé, ale přitom velmi přehledné. Na češtinu zde sice nenarazíte, ale pokud alespoň trochu vládnete angličtinou, nebudete mít s nastavením větší problém. Vše je přehledně rozčleněno a opatřeno možná ne zcela názornými ikonkami v horní liště.


Během nastavování můžete i sledovat aktuální stav disků i celého systému včetně jeho vytížení, využití paměti, doby provozu nebo teploty systému i pevných disků.

 

Další funkce, rychlost a spotřeba

 

Mezi nejvíce vyzdvihované funkce pak patří iSCSI target servis (Internet Small Computer System Interface) – díky ní se část serveru dokáže tvářit jako lokální disk. Takových samostatných disků můžete vytvořit až osm. To se může velmi hodit v případě, že máte aplikaci, která nedokáže běžet ze síťového disku, ale zároveň ji nemůžete z jakéhokoli důvodu nainstalovat přímo na pracovní stanici.

Qnap je připraven posloužit velmi dobře i jako web server. Přímo v sobě má již předinstalovaný phpMyAdmin, SQLite a MySQL server včetně redakčního systému Joomla! ve verzi 1.5.

Qnap dokáže pomocí aplikace QGet pracovat i v režimu Download Station, kdy umožňuje stahování stahování z webu i torrenty. Bohužel ale neumožňuje stahování dat pomocí dnes velmi populární služby RapidShare. Pro snadné zálohování pak slouží aplikace NetBak Replicator, kde si nastavíté složky na lokálním disku pro zálohování, které pak již provádíte stiskem jednoho tlačítka.

  

K síti se NAS připojuje skrze gigabitový ethernet (LAN), přičemž naměřená přenosová rychlost při přímém kopírování z počítače dosahovala téměř 70 MB/s. Rychlost zápisu byla v tomto případě přibližně poloviční. Při kopírování přes FTP protokol pak naměřená rychlost přesahovala 9 MB/s (testováno na 100Mb/s síti).

Silnou stránkou je u tohoto Qnapu nízká spotřeba, která se i v zátěži pohybovala kolem 18 W. Bohužel ale NAS nezvládá automatický přechod do úsporného režimu při nečinnosti (jako např. Netgear EVA), což by celkovou spotřebu ještě razantně snížilo.

 

Shrnutí a závěr

 

Qnap TS-219 není zrovna nejlevnějším NAS serverem na trhu, nabízí toho však hodně. Pokud požaduje jen základní funkce, může sáhnout i o polovinu levnějších variantách, které však nabídnou pouze základní funkce. Kdo ale dokáže funkce jako iSCSI, SQL a web server, Print server, nahrávání obrazu z IP kamer a další funkce využít, tak si jistě rád připlatí.

Konstrukce je hodně bytelná, má ale své mouchy v podobě špatného odhlučnění. Pokud osadíte hlasitější (nejhůře i vibrující) disky, budete o každém jejich pohybu bezpečně vědět. Instalace disků je však velmi snadná a tak je můžete při nespokojenosti snadno vyměnit.

Celková spotřeba byla velmi nízká – nikdy nepřekročila 18 W, bohužel ale zde chybí možnost automatického zapnutí úsporného režimu při nečinnosti. Jediným způsobem, jak spotřebu snížit, je tak celkové vypnutí serveru. Celkové dojmy jsou ale veskrze pozitivní a zejména možnosti nastavení na vynikající úrovni.

Plusy a mínusy

+ design a provedení
+ chlazení
+ administrace a protokoly
+ podpora iSCSI
+ nízká spotřeba

CS24

- chybí lokalizace rozhraní
- chybí manuální regulace větráčku
- chybí automatické uspání při nečinnosti
- odhlučnění

Za zapůjčení NAS serveru Qnap TS-219 děkujeme společnosti Umax