Hlavní navigace

QNAP TS-269L: výkonný NAS a HD přehrávač XBMC v jednom (recenze)

3. 4. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Úvod, NAS a HD přehrávač v jednom

Přehrávání HD filmů na televizi bez počítače je úkol pro HD přehrávače. Je jich velké množství, ale většinou nemají dokonalé rozhraní. Výjimku tvoří jeden starší Xtreamer a některé přehrávače od WD, přesto je tím nejlepším aplikace XBMC, kterou lze provozovat prakticky na všech platformách. HD přehrávač s tímto systémem však najdete jen jeden, a to drahý Xtreamer Ultra II. Do několika ostatních jej lze uživatelsky ještě nahrát, například do Apple TV po jailbreaku. Pokud to však myslíte s filmy vážně, máte nějaký NAS.


 

Videopředstavení:

" frameborder="0" height="360" width="640">

 

QNAP TS-269L
zapůjčil ConQuest entertainment
procesor Intel Atom 1,86 GHz
DRAM 1GB RAM (Lze rozšířit, až 3 GB)
podpora pevných disků 2 x 3.5” nebo 2.5” SATA/SATA II nebo SSD
konektivita 2× gigabit LAN, 2× USB 3.0, 3× USB 2.0, eSATA, HDMI
udávaná spotřeba Režim spánku: 16 W, při činnosti: 25W, vypnutý (WOL mód): 1W (s 2× 1TB HDD)
rozměry 150 × 102 × 216 mm
cena 11 990 Kč (bez disků), 17 990 Kč (2× 2 TB), 799 Kč (dálkové ovládání)

Nová řada od QNAPu nabídne v několika modelech vestavěný XBMC, čímž si vysloužila velkou pozornost. Jedním z nich je TS-269L. QNAP již kdysi samotný HD přehrávač v nabídce měl, ale nešlo o příliš povedený kousek. Tentokrát však vyrobil skutečně zajímavé zařízení.


 

TS-269L je stále hlavně NAS, ve kterém je XBMC jakoby mimochodem. QNAP je vedle Synology výrobcem velmi kvalitních NASů, vedle svého hlavního soupeře v něčem lepší a v něčem horší. Poslední verzí OS se však se Synology opět dorovnává. Vedle běžných portů USB 2.0, USB 3.0, eSATA a LAN má navíc výstup HDMI.


 

NAS uložíte někam do televizního stolku, kde vás nebude rušit jinak celkem tichý ventilátor, zapojíte do gigabitové počítačové sítě a přes HDMI do televize. A jelikož NAS je určen k nonstop provozu, bude na televizi na HDMI vstupu neustále připraven přehrávač XBMC s kompletní knihovnou vašich seriálů, hudby a fotek. Ideální stav.

NAS

Nejprve se stručně zaměříme na NAS. TS-269L je dvoudiskový server s dvoujádrovým procesorem Intel Atom na frekvenci 1,86 GHz a 1 GB operační paměti rozšiřitelné až na 3 GB. Má dva gigabitové porty LAN, z nichž většina uživatelů využije jen jeden. Vedle eSATA můžete externí disk s filmy připojit i přes rychlé rozhraní USB 3.0. K eSATA ale potřebujete napájení navíc a samotný NAS má většinou tak velkou kapacitu, že tyto porty využijete prakticky „jen pro návštěvy“, které donesou svůj filmový disk, jehož obsah nebudete chtít překopírovávat. K USB však můžete připojit klávesnici a myš, což u XBMC rozhodně využijete, nebo třeba dosud pouze lokální USB tiskárnu.

 

TS-269 má po zapnutí velmi dlouhý start kolem pěti minut, a i když ani konkurence nestartuje příliš rychle, jde o dlouhodobou bolístku všech QNAPů. NAS však po prvním zapnutí nemusíte vůbec vypínat, je určen k nepřetržitému provozu. Kdyby vám vadila konstantní spotřeba kolem 26 W, můžete naplánovat třeba automatické vypínání na noc a zapínání na ráno. Anebo alespoň uspávání disků.

TS-269L má kvalitní bytelné kovové šasi a přístup k diskům v šuplících zepředu. Pod zapínacím tlačítkem najdete vpředu ještě jeden USB port a tlačítko pro rychlé zkopírování obsahu připojeného disku na NAS (nebo obráceně, záleží na nastavení). QNAP tomu říká One Touch Copy a podobnou funkci najdete na většině NASů.


 

NAS se prodává bez disků za 11 990 Kč, nebo se dvěma 2TB disky za 17 990 Kč. Cena je to hodně vysoká a při samostatné koupi disků se dá nějaká stokoruna ušetřit. Pro srovnání: nejlevnější dvoudiskový NAS od Synology DS212j stojí kolem 4600 Kč a QNAP TS-212 asi 4000 Kč. Jenže nejde o platformu x86, která je potřebná pro XBMC, takový NAS stojí někde od sedmi tisíc nahoru. Samozřejmě počítám jen s QNAP a Synology v rámci zachování špičkové kvality ve všech směrech. XBMC pro Android na ARMové platformě zatím nikdo rozumně nepředstavil (to neznamená, že si takové zařízení nemůže hodně zkušený uživatel sám postavit).

No a hotový přehrávač s XBMC, tedy momentálně stále pouze Xtreamer Ultra II, stojí 9500 Kč. Cena za testovaný NAS s HD přehrávačem je tedy sice velmi vysoká, jenže v podobné kvalitě nic levnějšího nekoupíte. Jistě, můžete mít levný NAS, který zvládne potřebné rychlosti pro vysoký bitrate filmů s vysokým rozlišením a k tomu levný HD přehrávač s málo komfortním ovládáním, u kterého budete chvíli čekat po každém stisku tlačítka. Stejně tak ale můžete mít špičkový NAS a HD přehrávač bez kompromisů: QNAP TS-269L.

Instalace, funkce NASu

Když koupíte NAS bez disků, tak vložíte vlastní a naformátujete je na ext4. Poté vytvoříte uživatele a sdílené složky. U verze s disky je to jednodušší. QNAP je dodáván s dvojicí 2TB disků WD řady RED, tedy disků, jež jsou pro NAS přímo určené.

Nový operační systém QNAPu je hodně vylepšený. Před administraci, která se objevovala dříve jako úvodní obrazovka, přidali inženýři ještě pěkné grafické rozhraní s deseti ikonami. Ta poslední vás zavede do administrace, kterou znáte z dřívějších QNAPů. Rozhraní je v češtině a ještě pořád (už několik let) trpí několika stejnými překlepy (třeba Adinistrace systému). Kromě běžných funkcí NASů bych u QNAPu rád vypíchnul několik zajímavostí:

  • Podporuje bezdrátové připojení do sítě. Je ovšem nutné dokoupit modul, a pokud je to možné, drátové připojení je mnohem lepší.
  • Lze povolit přístup k zařízení nejen podle přístupových údajů, ale i podle IP adres.
  • Má pokročilou správu napájení, tedy automatické vypínání a zapínání ve zvolených časech. Hlučnost lze ovlivnit podrobným nastavením otáček ventilátoru.
  • Nabídne povedený síťový koš, nepřijdete o omylem smazaná data.
  • Pole RAID1 nabízí relativně vysokou bezpečnost v případě selhání jednoho disku. Není nutné zálohovat takto zrovna filmy (i když třeba já bych o tolik přečasovaných titulků k HD verzím nerad přišel) a zapojením do pole JBOD získáte dvojnásobnou kapacitu. Pevné disky nejsou neomylné a RAID je většinou nejlepším řešením. Pravidelný automatický test SMART hlídá zdraví pevných disků.
  • Část disků pro cennější data můře být zrcadlena, část ne. Získáte tím více místa, ale není to nutné.
  • Jednoduchý vzdálený přístup přes webovou adresu – službs MyCloudNAS.

Naměřená přenosová rychlost dosahuje hodnot 42 MB/s při čtení a 57 MB/s při zápisu, což jsou pro domácí NAS naprosto dostatečné hodnoty. Dvoujádrový procesor se čtyřmi vlákny není plně vytížen ani při přehrávání filmů a většinou se pohybuje kolem 20 %. Při sekvenčním kopírování maximální rychlostí se vytížení procesoru dostane k 50 % a spotřeba vzroste z 26 na 32 W.


 
 

Aplikace pro správu fotografií PhotoStation doznala mírného vylepšení, fotky lze dále linkovat, komentovat i měnit práva k jejich prohlížení. MusicStation je zcela nové rozhraní pro pouštění písniček z NASu i internetových rádií. VideoStation zase přehrává videa přes webové rozhraní, ale neumí kontejner MKV a MultimediaStation se prakticky nezměnil. Většina těchto doplňků patří mezi kvalitní, jenže tak trochu postrádají účel.


 

DownloadStation umí stahovat z Bittorentu i Rapidshare a přes manuální zadání vlastně i z jiných webů a služeb, pokud však nemáte placený účet, pravděpodobně se zaseknete na rozpoznání captcha. Automatické stahování nových dílů seriálů by dávalo smysl v normálním prostředí, kde by šlo za nová MKVčka s titulky platit bez restrickí, ale v našem pokřiveném východním světě jde bohužel o omezenou službu. Jako takové jí kromě omezeného využití však nemám moc co vytknout. TVStation vyžaduje připojení externího tuneru, který jsem na test k dispozici neměl. Měl by zvládat i nahrávání pořadů přímo na NAS.

 

V době Google Music a jiných služeb zřejmě nebudou patřit mezi nejvíce využívané funkce NASu. Fotografie i hudbu však můžete lépe provozovat přímo na XBMC.

Hlavní trumf – XBMC

Zatímco máte v bytě ukryté výkonné datové úložiště připojené k síti, na televizi je neustále napojený přehrávač XMBC. Kdykoliv se přepnete z běžného vysílání na vstup HDMI, čeká na vás krásné prostředí toho nejlepšího přehrávače – XBMC. Jen pro pořádek, XBMC je nezávisle vyvíjený přehrávač, který není dílem QNAPu.

Každý jej může použít ve svém zařízení, ale po hříchu tak téměř nikdo nečiní. Většina výrobců raději používá generické přehrávače přímo od výrobců čipů, které se s XBMC nemohou rovnat a mohou vyhovovat jen nenáročným uživatelům. Nebudu zde popisovat XBMC do posledního bitu, jelikož jde o známý software. QNAP jej nabízí pod názvem HD Station od verze 3.81.

XBMC je zde možné ovládat třemi způsoby:

  • Přímo k NASu zapojíte do USB klávesnice a třeba i myš, což usnadní používání i jiných, než multimediálních funkcí. Klávesnice může být i bezdrátová, pokud má rádiový dongle.
  • Stáhnete si do telefonu s Androidem nebo iOS aplikaci pro XBMC a celý přehrávač ovládáte na displeji svého telefonu; který musí být připojen na stejnou síť. Oficiální i neoficiální ovladače jsou však celkem nespolehlivé.
  • Dokoupíte od QNAPu si dálkové ovládání v ceně 800 Kč, kterým míříte přímo na NAS. Tato možnost je nejlepší a dálkové ovládání k tomuto zařízení je téměř povinnost.

Na televizi se objeví úvodní obrazovka čítající pět ikon. Kromě XBMC je tu Chrome, Youtube, Můj NAS a Nastavení. Přes Můj NAS se dostanete do administrace NASu a můžete odtud ovládat vše stejně jako z počítače. Youtube je aplikace, kterou bylo možné vidět i v jiných přehrávačích a originálnímu Youtube z Androidí nebo desktopové verze se plně nevyrovná, přesto je povedená. Pod ikonkou Chrome je plnohodnotný desktopový prohlížeč: Chrome běžící na Linuxu.

" frameborder="0" height="360" width="640">

Zde se již bez myši a klávesnice neobejdete, a pokud je zapojíte, získáte výborné HTPC. V Chrome fungují veškeré webové stránky včetně Flashe a s klávesnicí na gauči odsud vykonáte prakticky vše – jako byste měli Chromebook. V Chrome samozřejmě běží i webové Youtube, čímž se samostatná Youtube aplikace stane pro někoho redundantní.

Hlavním trumfem ale zůstává samotné XBMC. HD přehrávač s perfektním svižným rozhraním, ve kterém spustíte všechna videa, písničky i prezentaci fotografií. Z videa se mi podařilo přehrát prakticky všechny formáty, jen některá velmi náročná 1080p občas zakostičkovaly. Pouze MPEG4 video v rozlišení 4K se nepodařilo přehrát a přehrávač se na chvíli zasekl. Pro dekódování videa je potřebný určitý výkon a QNAP jej má. Dá se ale předpokládat, že pokud bych tato videa vyzkoušel na výkonnějším modelu, výsledek by byl také lepší.


 

XBMC zvládá bez problémů více zvukových i titulkových stop a ovládání přes dálkový ovladač funguje velmi dobře. Přímo na NASu je čidlo, jen se mi nepodařilo jej lokalizovat. Pro titulky je na DO samostatné tlačítko, ale když stisknete tlačítko Audio, nedochází k přepínání zvukových stop – dostanete se k výběru hudby. Pro výběr jiné zvukové stopy je nutné vybrat stopu kurzorovými šipkami.

 

Stejně tak nastavování titulků – v základu běží již celkem dobrý font, barva i velikost, ovšem změna je schovaná hlouběji v menu, ačkoliv v XBMC na to původní ovládací prvek je. Bohužel neaktivní. Titulky si však stejně nastavíte jednou a poté není potřeba je měnit; a pokud ano, dostat se do nastavení a zpět k přehrávání je v XBMC rychlé. Těchto několik drobností zbytečně kazí jinak vynikající přehrávač.


 

Originální dálkové ovládání je spíše průměrné a to jak ergonomií, tak větší tuhostí tlačítek. K čemu ale je perfektní ovladač u jiných zařízení, když nemáte svižné XBMC, ale nějaký průměrný přehrávač?

Z hudby zvládá všechny důležité formáty, umí FLAC i obrázek alba integrovaný v MP3 souboru. Hudba může hrát na pozadí prohlížení fotografií anebo jen tak. Prohlížení fotografií lze provozovat v několika režimech, z nichž nejzajímavější je asi postupné najíždění kamerou na jednu část fotky.

Verdikt

NASy QNAP patří mezi nejlepší na trhu a díky XBMC získávají obrovskou přidanou hodnotu. QNAP TS-269L je téměř splněným snem fanoušků domácího kina. Žádné Blu-ray disky, ale MKVčka na nekonečném NASu s integrovaným HD přehrávačem. Několik drobných chyb nedokáže příliš snížit váhu tohoto spojení, snad až na vysokou cenu.

" frameborder="0" height="315" width="560">

Samotný NAS má moderní rozhraní, nechybí žádná důležitá funkce a rychlost mezi 40 a 60 MB/s naprosto stačí. Během přehrávání jej lze normálně používat. XBMC bez problémů přehraje MKV i s uživatelskými titulky (včetně fontu), MP4 i WEBM (VP-8 videa stažená z Youtube). XBMC je pravidelně aktualizováno a na obzoru není žádný lepší přehrávač. Srovnatelnou variantou tohoto QNAPu je snad jen samostatný NAS a Xtreamer Ultra II, nebo vlastní HTPC.

 

Plusy / mínusy
kvalitní NAS a HD přehrávač v jednom jen průměrné dálkové ovládání
XBMC! složitější přepínání zvukových stop a titulků v XBMC
vysoký výkon NASu vyšší spotřeba
plnohodnotný Chrome vysoká cena
ovládání klávesnicí i dálkovým ovladačem  
první a zatím jediné zařízení tohoto druhu  
Hodnocení 95 %

 

 

CS24

 

Kompletní galerie:

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.