Hlavní navigace

QuakeJS propašovává patnáct let starou střílečku Quake 3 do prohlížeče

17. 2. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Herní vývojář Anthony Pesch, který má za sebou mj. sérii Guitar Hero, dokončil port tradiční střílečky Quake III Arena pro prohlížeče. Mimochodem, původní titul z roku 1999 se na Steamu stále prodává za 20 eur. Projekt QuakeJS je zajímavý tím, jak je technicky vyřešen. Vývojář jako základ použil ioquake3. Kompilátor Emscripten kompiluje zdrojový kód v jazyce C do JavaScriptu. Tomu už prohlížeč rozumí, takže díky uvedenému řešení můžete hru hrát rovnou v okně svého prohlížeče.

Vývojář si napsal části JavaScripu, které zodpovídají za překlad různých částí hry do HTML5. Volání OpenGL tedy způsobí volání WebGL atp. Pokud vás interesuje technické pozadí projektu, které je bezpochyby zajímavé, přečtete si poměrně výživný článek na webu autora. Ostatní si mohou vyzkoušet plody práce na vlastní kůži na adrese www.quakejs.com. Pokud si naopak pouze chcete bezproblémově zahrát, zamiřte na www.quakelive.com.

CS24

Tuto střílečku provozuje sám Id Software. Za sebe musím říct, že QuakeJS běží plynule, dokud do hry nepřidáte pár botů a nezačne řežba.

QuakeJS
QuakeJS