Hlavní navigace

Qualcomm chystá serverové čipy s architekturou ARM. Bude králem mikroserverů?

26. 1. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zdá se, že na vlak serverových procesorů založených na architektuře ARM naskočil další pasažér. Jak jste si mohli všimnout, idea serverů s těmito CPU, obvykle pohánějícími telefony, během uplynulého roku postupně nabývala na vážnosti. V říjnu se k iniciativě připojilo i AMD, vstoupilo tehdy ale do již početného klubu malých (Calxeda, AppliedMicro) i větších firem (Marvell). Skutečně těžká váha se však na frontě ARMů pro server objevuje nyní. Podle všeho si totiž z koláče hodlá ukousnout Qualcomm.

Qualcomm již drahnou dobu vyvíjí svou vlastní mikroarchitekturu procesorů ARM, na rozdíl od jiných výrobců mobilních SoC, kteří se spokojují s jádry Cortex, licencovanými přímo od společnosti ARM. Čipy Qualcomm Snapdragon mají v mobilní sféře shodou okolností vedoucí postavení, za což možná mohou i ona  „doma pečená“jádra Scorpion a dnes Krait (na CES 2013 firma představila jejich nejnovější generaci). Je proto docela logické, že se firma rozhodla svůj technologický kapitál využít i v oblasti serverových čipů. Jde o blízké odvětví a tudíž dobrou šanci k expanzi. S vlastními jádry totiž může být o krok napřed před konkurenty odkázanými na Cortexy.

Čip Snapdragon od Qualcommu

Ačkoliv firma tento svůj záměr oficiálně neohlásila, fakticky jej prozradila prostřednictvím náborových inzerátů. Společnost totiž hledá inženýry, kteří by pracovali na novém čipu SoC pro servery. Ten má být založen na 64bitové architektuře ARMv8 a výslovně se hovoří o trhu serverů optimalizovaných na spotřebu. Nový procesor by tedy měl být ekvivalentem například čipů Calxeda EnergyCore či Intel Centerton. Zřejmě tak půjde o relativně slabé ale úsporné CPU, nasazované ve velkých počtech v mikroserverech s vysokou hustotou integrace jednotlivých uzlů.

 

ARM - Cortex-A15

Příchod 64bitových serverových čipů ARM se očekává v roce 2014, však také ARM odhalil svá 64bitová jádra teprve před třemi měsíci. Qualcomm by teoreticky mohl zasáhnout do boje ještě dříve právě proto, že si může jádra navrhnout sám (byť není jisté, zda tak skutečně učiní). Pokud by ale chtěl ostatní předběhnout, musely by práce na 64bitovém jádře začít již před poměrně dlouhou dobou. To je samozřejmě možné, ostatně zmíněné nabídky práce hovoří o vývoji firmwaru a softwaru pro serverovou platformu.

 

MMF24

Jak se situace vyvine, každopádně uvidíme časem. Z Intelu již kdysi zaznělo, že Qualcomm pro společnost přestavuje největší hrozbu. Tehdy ještě šlo o čipy pro telefony, když k nim ale nyní přibudou ještě servery, leckomu v Intelu možná začnou přibývat šedé vlasy.

Zdroj: EE Times