Hlavní navigace

Qualcomm odhalil své první serverové procesory. Mají 24 speciálních jader ARM

9. 10. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

To, že se v serverové oblasti začalo počítat s procesory ARM otevřelo najednou dveře na lukrativní trh s CPU pro datacentra mnoha novým vyzyvatelům. Zda se jim podaří uspět proti výrazně dominujícímu Intelu, je zatím ve hvězdách, ale jedním z těch, kdo by na to mohli mít spíš než druzí, je společnost Qualcomm. Ta nyní předvedla svůj vůbec první serverový procesor na bázi architektury ARM.

Čip, který vidíte na obrázcích, má být prvním z řady serverových ARMů od Qualcommu a nese 24 jader 64bitové architektury (instrukční sada je ARMv8-A). Jde o jakousi první generaci, které Qualcomm říká „Server Development Platform“, a není ještě určena přímo pro ostré nasazení, nýbrž jako čip pro vývojářské desky a servery, na nichž se bude ladit softwarové prostředí a aplikace. Do jisté míry jde tedy o prototyp, podobně jako například první předprodukční Xeony Phi „Knights Ferry“, které nikdy oficiálně nebyly v prodeji, ale vybraní externí partneři je měli k dispozici pro testování.

Serverový ARM procesor Qualcommu s 24 jádry
Serverový ARM procesor Qualcommu s 24 jádry

Zajímavá je informace, že procesorová jádra tohoto čipu jsou zcela specifická. Podle vyjádření zástupců firmy nejde ani o licenční Cortexy od ARM Holdings, ani o jádra odvozená od mobilních Snapdragonů (pro ty Qualcomm chystá 64bitovou architekturu Kryo). Serverová architektura má být plně specifická. To je pozoruhodné, neboť to znamená značné investice navíc – Qualcomm tedy musí počítat s tím, že tato větev jeho produktů bude nebo musí mít relativně významný objem prodejů. Další podrobnosti jsou zatím tajné, výkon i cena ale prý mají být konkurenceschopné proti „současným i budoucím“ procesorům Intel.

Serverový ARM procesor Qualcommu s 24 jádry

SoC je vyráběn na procesu s tranzistory typu FinFET, tedy buď 16nm od TSMC, nebo 14nm od Samsungu (případně GlobalFoundries). Jak si můžete všimnout, nejde o typický čip v pouzdře BGA. O ambicích Qualcommu s tímto SoC možná svědčí i rozvaděč tepla a „socketové“ pouzdro typu LGA, na které jsme zvyklí u Xeonů.

Počet kontaktů na spodní straně je docela slušný (i když musím přiznat, že jsem se je spočítat nepokoušel) a naznačuje, že by čip mohl mít více než dvoukanálový paměťový řadič a zároveň ucházející další konektivitu. Podle dostupných informací je integrován minimálně řadič PCI Express, úložišť (SATA, možná SAS) a dost možná i nějaké adaptéry Ethernet.

 

 

Procesory bude Qualcomm poskytovat partnerům a zájemcům pro testování a také pro vývoj softwaru; pro tento účel představil i vývojový rackový server, v němž tyto čipy běží pod Linuxem a komponenty OpenStack. Po těchto prvních demonstračních čipech má následovat další generace, která by zřejmě již měla být určená pro masové komerční nasazení. Qualcomm uvedl, že tato další generace bude mít vyšší počet jader; výhledově chystá také podporu vícesocketových systémů, ta se ale dost možná objeví až v pozdějších potomcích. Momentálně dostupný 24jádrový prototyp víceprocesorovou konfiguraci nepodporuje.

Testovací server založený na prototypovém SoCu Qualcommu
Testovací server založený na prototypovém SoCu Qualcommu

Serverové snažení Qualcommu není izolovaná iniciativa. Zároveň s prototypovým procesorem firma oznámila také spolupráci s dvěma důležitými partnery. Prvním je Mellanox, který bude patrně platformu Qualcommu zásobovat síťovými adaptéry a dalšími komponenty spojenými s konektivitou (například InfiniBand). Zároveň bylo oznámeno také partnerství s Xilinxem, který dodá volitelné akcelerátory založené na FPGA – což je evidentně reakce na spolčení Intelu a Altery, které je také zaměřené na movité provozovatele datacenter.

KL24

Datum, kdy se serverová CPU Qualcommu objeví naostro na trhu, zatím sděleno nebylo. Údajně to ale nemá trvat tak dlouho, takže uvedení příští rok by snad mohlo být reálné.

Zdroje: Qualcomm (1, 2, 3), Computerworld, The Register, The Platform

Byl pro vás článek přínosný?