Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku Qualcomm: procesory ARM místo x86 v PC jsou nevyhnutelnost. První SoC s jádry Nuvia v létě. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
  • 19. 11. 2021 18:50

    Brutus

    Technicky personal computer vznikl mnohem dřív, než s tím názvem IBM přišlo, už první mikropočítače (v porovnání s s centrálními mainframy a k tomu připojenými konzolemi) Digital PDP a VAX a ještě později Alpha, i dalších firem, vlastně i první a pracovní a grafické stanice byly personal computer, protože nepotřebovaly žádný další externí výpočetní výkon ke své práci a ani k přístupu k datům. A ty nižší konfigurace ani nebyly tak krvavě drahé na tu dobu. Těch výrobců a procesorových architektur bylo hodně. I IBM PC měl být původně na procesorech Motorola, ale procesory nebyly včas připraveny a Intel byl rychlejší, AMD už byla jen přidělena jako druhý výrobce tehdy vlastní řady 2900 a později 29000. Ty procesory byly dost dlouho vyráběny pro jiné použití, hlavně do tiskáren a možná i průmyslové použití. Celkem by mne zajímalo, kdo by byl pro Motorolu ten druhý výrobce jako Intel/AMD.