Hlavní navigace

QuietPC mono AIO: napůl all-in-one, napůl Mini-ITX skříň i pro herní GPU

25. 9. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pokud nechcete mít pod stolem či jinde „bednu“, mohou vám posloužit počítače typu all-in-one, integrující vlastní PC přímo do monitoru. Co však, pokud byste zároveň chtěli svobodu ve volbě komponent a možnost si vše skládat svépomocí, jakou máte u stolního počítače? Takovou možnost nabízí trošku zvláštní, ale zajímavý hybrid PC skříně a all-in-one počítače od firmy QuietPC, nazvaná mono AIO.

Koncepce skříní mono AIO (firma vyrábí hned tři typy, o úhlopříčkách 21,5, 23,6 a 27 palců) je jednoduchá. Zepředu jde o klasický monitor na stojanu, zezadu se však pod perforovaným krytem nacházejí koše pro instalaci základní desky, disků, napájecího zdroje (standardního typu ATX!) a dokonce i dedikované grafické karty. Kupodivu to podle fotografií ani nějak tragicky netrčí ven, i když určité místo za monitorem potřeba bude. Stabilitu celého stroje bych taky radši moc nepokoušel.

QuietPC mono AIO, hybrid Mini-ITX skříně a all-in-one
QuietPC mono AIO, hybrid Mini-ITX skříně a all-in-one

Oproti ortodoxnějším sestavám typu all-in-one na bázi desek Thin Mini-ITX a speciálních komponent u mono AIO vystačíte se standardním hardwarem a navíc se vše asi bude lépe chladit, což nepřímo znamená i lepší výkon. Pokud navíc použijete i nějakou rychlou grafickou kartu, dostanete se někam, kam to s klasickým all-in-one PC s integrovaným GPU prostě nejde.

QuietPC mono AIO, hybrid Mini-ITX skříně a all-in-one

Do „skříně“ nainstalujete běžnou desku typu Mini-ITX i s klasickým chladičem (ten ovšem nesmí být vyšší než 65 mm), nad nímž je kryt perforovaný kvůli přívodu vzduchu. Pozice pro grafickou kartu je pak klasicky uložena kolmo bez riseru a pojme dvouslotovou kartu do délky 24,5 cm. Pro disky je přítomná jedna 3,5" pozice (která případně pojme dvě zařízení typu 2,5") a k dispozici je i pozice pro optickou mechaniku. Zdroj standardní velikosti ATX může mít rozměry až 150 × 140 × 86 mm a interním kabelem s koncovkou molex se jím napájí také obrazovka. Připojení k obrazovému výstupu se ovšem už musí realizovat externím kabelem (DVI) buď do portu dedikované karty, nebo základní desky u iGPU. Externě se také musí připojit kabel ozvučující zabudované reproduktory.

QuietPC mono AIO, hybrid Mini-ITX skříně a all-in-one

QuietPC mono AIO, hybrid Mini-ITX skříně a all-in-one

Co lze asi označit za největší slabinu této koncepce, jsou zvolené LCD panely. Na rozdíl od běžného desktopu totiž nemůžete volně volit jaký monitor chcete, ale jste odkázáni na panel, který dodává QuietPC. Mono AIO jak již bylo řečeno existuje ve variantách s 21,5", 23,6" a 27" LCD, takže alespoň v tomto ohledu je na výběr. Panel má všech případech rozlišení 1920 × 1080 bodů a kontrastní poměr 1000:1. Obě menší úhlopříčky mají jas 250 cd/m² a odezvu udávanou jako 5 ms (rise + fall), sedmadvacítka pak má mít odezvu 3,4 ms a typický jas 300 cd/m².

Kombinace rozlišení 1920 × 1080 bodů a technologie TN je rozhodně limitující. Co z toho vadí víc, na to se asi názory budou různit, ale minimálně u nižších úhlopříček by snad nebylo bývalo takovým problémem zabudovat už některou z levných obrazovek na bázi IPS. Jinak mi ovšem tento hybrid počítače all-in-one a skříně Mini-ITX přijde jako docela zajímavý produkt. Hrby vzadu pro instalaci komponent jsou sice poměrně rozměrné, zepředu vás to ale pohledově neruší a na oplátku do mono AIO dostanete i hardware pro docela výkonný herní počítač.

 

CS24

Všechny tři verze mono AIO by měly být dostupné během několika dní. QuietPC uvádí pro model mono 21" AOI cenu 290 EUR (sumy by měly být včetně DPH), pro mono 23" AOI pak 330 EUR a největší mono 27" AOI přijde na 395 EUR.

Zdroje: Tom‘s Hardware, QuietPC