Hlavní navigace

Názor k článku Quo vadis big.LITTLE? Intel u 4nm procesorů Meteor Lake sníží počet velkých jader od Jan Olšan - Cece, ja ti fakt nevim. Kdyby B-L bylo...

  • 1. 11. 2022 17:43

    Jan Olšan

    Cece, ja ti fakt nevim. Kdyby B-L bylo tak super, tak uz je to davno nasazene v serverech, kde by to davalo vzhledem k MT, nejvetsi smysl..

    No, hybrid v serverech asi nebude, ale jako trošku servery ten koncept ospravedlňují nepřímo. Tím, že existují server procesory s velkými, ale paralelně i s malými jádry (Atomy Intelu, ARM Neoverse řady N, AMD Bergamo). Akorát v serverech je jiný charakter zátěže a většinou ani není taková šílená honba za maximálním jednovláknovým výkonem (viz maximální takty Epyců 7003 versus 4,9-5,05GHz Ryzen 5950X), proto ty procesory založené na malých jádrech nemají přidaná nějaká velká.

    Ale to, že na některou zátěž vychází líp víc menších jader vedlo k vývoji těch specializovaných "cloud" procesorů jako je Neoverse N1, Zen 4c od AMD, což je potvrzení toho, že homogenní a co největší jádro není absolutně nejlepší řešení pro všechno.
    Ale zatímco v serverech se dá hrát na to, že se prodává procesor pro konkrétní využití a když chce zákazník používat ty jiné charaktery zátěže, tak si zase koupí další server s jiným specializovaným procesorem, tak v sektoru PC je asi lepší mít ten procesor co nejuniverzálnější aby byl dobrý v co největší skupině scénářů.

    A big.LITTLE by v ideálním případě mělo být o tom, že dovolí specializaci - velké jádro se specializuje na to, aby ve hrách a ST aplikacích mělo ještě vyšší jednovláknový výkon, kdežto malá jádra se specializují na to, aby měla co nejlepší výkon na watt a výkon na jednotku plochy (aby se jich dalo na čip naplácat víc, a tak získat co nejvyšší MT výkon). Pokud ta specializace zafunguje, tak by mělo být možné takto dosáhnout současně vyšší ST i vyšší MT výkon než s řešením používajícím jenom univerzální vybalancované jádro (jako jsou Zeny), které by teoreticky mělo být někde mezi, a mít proto o něco horší ST i o něco horší celkový MT výkon.

    A právě ten vývoj v serverech by IMHO měl dokládat, že ta specializace jader aspoň trochu funguje. A jestli funguje ta specializace, tak se tím ospravedlňuje i big.LITTLE v tom smyslu, že je tu potenciál pro to, aby big.LITTLE fungovalo (s tím, že jeho nevýhody jako problém scheduleru, komplikace při propojení víc typů jader atd musí být menší než jsou výhody z té specializace).