Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku Quo vadis big.LITTLE? Intel u 4nm procesorů Meteor Lake sníží počet velkých jader. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
  • 1. 11. 2022 22:26

    tombomino

    Ja bych dodal jen k tomu co je tu napsano uz prede mnou...
    "Zen 4c od AMD, což je potvrzení toho, že homogenní a co největší jádro není absolutně nejlepší řešení pro všechno."
    .. myslim si, ze zrovna Zen4C podle tech spekulaci neni asi uplne nejlepsi priklad pro obhajobu Inteliho B-L hybridu. Coz mne jde v prve rade o Inteli implementaci, nikoliv obecne o nejaky typ heterogenni architektury. Zen4C ma byt v podstate Zen4 s osekanou cache a zjednodusene/osekanym jadrem bez "pridavku" pro vyssi frekvence. Tudiz IPC tech jader je vyjma nejakych specialnejsich uloh, kde ta cache vyznamnou hraje roli, principielne stejne. Jaky by byl rozdil u hypotetickeho Zen4+Zen4C CPU, ktere by se napr skladalo ze 2 chipletu 8+8 nevime. Ale da se spekulovat, ze na zaklade toho, co jsem psal vyse, to urcite nebude 1E(4C) 0,5 vykonu 1P (4) jako to ma AL. ALe treba to bude 0,7-0,8. Pak se dostavate ale k hybridu, ktery se bude chovat jinak, nez to co ma aktualne Intel. To stejne plati pro instrukcni sady, bude se to celkove tvarit (pokud neco nezvoraj) daleko transparentneji, nez AL, RTL atd.
    https://b2c-contenthub.com/wp-content/uploads/2022/10/21_Threadscale_13th_vs_Ryzen_9_7950X_percent.png?w=1200
    jen pro demonstraci prikladam z testu na PCWorld. Kdyz k tomu jeste pridam, ze jine weby napr namerili rozdil ve finalnim vykon 7950x vs 13900k bud mensi, nebo nekdy i rycheljsi 7950x a vzal bych ze vykon je shodny, tak by se par procen dolu 13900k v tom grafu jeste ubralo o 3-5%. A je pak hezky videt, jak pocinaje 10T ten vykon leti dolu az do "zaporu" (v grafu -3%, podle jinych webu nejspis -6,7,8%) a v zaporu nebo na nule se bude drzet az do konce.
    Tim chci demonstrovat, ze cim mene P jader se tam da a nazene se to E jadrama (v implementaci Intelu) o to bude ten vykon "nevyrovnanejsi" napric spektrem, oproti homogenimu reseni AMD se stjnym celkovym vykonem. Celkove je to dano tim velkym rozdilem ve vykonu P vs E jader.