Hlavní navigace

Qwiki: video encyklopedie pro lenochy

23. 3. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Qwiki: Wikipedia v lepším kabátě

V lednu tohoto roku byla uvedena do provozu nová internetová encyklopedie Qwiki, která nabízí podobnou službu jako známá Wikipedia, ale v mnohem více atraktivním podání. Zatím se jedná o prvotní alfa verzi, která slouží pro testování a zpětnou vazbu pro tvůrce, aby se odstranily i ty nejmenší chybičky a nesrovnalosti.

Server Qwiki obsahuje přes dva miliony hesel, které si uživatel může vyhledat. Webová stránka je kompletně v angličtině, ale i přes to se může českým uživatelům hodit pro získání nových informací o potřebném termínu.

Qwiki Wikipedia
Qwiki načte text z Wikipedie a přečte hlasovým syntetizátorem. Samozřejmě v angličtině.

Qwiki je zcela jistě něčím novým, co uživatele obohatí. Nejedná se totiž o pouhé zobrazení dlouhého textu s připojenými obrázky, ale dle zadaného slova se vytvoří originální video prezentace, v níž je vám něžným robotickým hlasem automaticky předčítán text vztahující se ke konkrétnímu tématu. Při zobrazení konkrétního termínu se vám před očima mění jak obrázky, tak čtený text. Jako první se vám po vyhledání slova automaticky načte a spustí video, které se s vaším požadavkem nejvíce shoduje.

Nemusíte se však spokojit pouze s jedním výsledkem. Ve spodní části se vám zobrazí další videa, která mají nějakou souvislost s původním heslem. Pokud vám nevyhovuje automatické čtení, můžete se přepnout na záložku obsahu, kde je všechen text zobrazen najednou. Qwiki jistě udělá velký krok v multimediální výuce.

Webová encyklopedie umožňuje nalezená videa navíc sdílet s přáteli přes Facebook, Twitter nebo e-mail. Tvůrcům encyklopedie můžete zaslat také své nápady na vylepšení, případně doplňující data pro konkrétní videa.

MMF24

" frameborder="0" height="349" width="425">

Kam s ní

Do budoucna se může Qwiki nebo podobně založený portál využít například pro získávání informací na veřejných místech, jako jsou knihovny, školy, muzea nebo informační centra. V případě možnosti změny jazyka by mohl například turistům v cizích městech osvětlit historii památek, zvyky nebo jiné kulturní tradice. Kdyby navíc došlo ke změně ovládání na dotykovou obrazovku, mohl by tento nástroj sloužit jako účelná platforma pro rychlé získávání informací s intuitivním ovládáním tam, kde by bylo potřeba.