Hlavní navigace

Radeon HD 4830 oficiálně

23. 10. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Přesně jak napovídaly zprávy z minulého týdne, ATI oficiálně vydala Radeon HD 4830, novou kartu založenou na jádře RV770, která má soupeřit s GeForce 9800 GT. Servery techPowerUp!, Anandtech a ComputerBase už zveřejnily recenze, tak se pojďme podívat, jak si Radeon stojí.

ComputerBase zjistil, že Radeon HD 4830 podává srovnatelný výkon s GeForce 9800 GT. Nižší rozlišení prospívají GeForce, ve vyšších rozlišeních s anti-aliasingem a filtrováním textur naopak získává náskok Radeon.

V testu Anandtechu si Radeon vedl velmi dobře, zvítězil v pěti ze šesti herních testů. Pozoruhodné je, že zatímco ComputerBase naměřil u Radeonu nižší spotřebu v idle (oproti GeForce 9800 GT) a v zátěži vyšší, na Anandtechu hovoří oba testy spotřeby jasně pro GeForce.

A nakonec tu máme test serveru techPowerUp!. Stejně jako ComputerBase a Anandtech, i techPowerUp! obdržel kartu přímo od AMD, k tomu však ještě jednu od PowerColoru. Jaké bylo W1zzardovo překvapení, když zjistil, že karta od PowerColoru je rychlejší, přičemž se nejedná o přetaktovanou edici. Když do své detekční utility GPU-Z implementoval zjišťování počtu aktivních SIMD bloků čtením z registru GPU, objevil, že karta od AMD má namísto osmi clusterů funkčních pouze sedm – a namísto 640 stream procesorů tedy pouze 560.

W1zzard nebyl sám, kdo dostal od AMD pomalejší kartu, a tak upozorňuje, že některé testy mohou obsahovat chybné výsledky. Doporučuje tedy ostatním recenzentům (a pro jistotu i uživatelům, kteří si Radeon HD 4830 zakoupí) zkontrolovat počet aktivních stream procesorů pomocí nejnovějšího buildu GPU-Z.

CS24

Radeon HD 4830 nabízí české obchody za ceny od 3000 Kč s daní, podobně stojí GeForce 9800 GT s 512 megabajty pamětí. Nové Radeony ale zatím nejsou dostupné. Karty, které dostali recenzenti od AMD, byly fyzicky Radeony HD 4850 s jiným BIOSem, produkční verze budou ale používat levnější PCB a jiné chlazení. Pro Radeon HD 4830 totiž neexistuje referenční návrh – tentokrát je to plně v režii výrobců karet.

Autor článku