Hlavní navigace

Radeon HD 4850 má nový chladič

5. 7. 2008

Sdílet

 Autor: Redakce

Špatné chladiče jsou asi největším problémem nových Radeonů HD 4800 a také se na ně kvůli tomu snáší mnoho kritiky. Zdá se, že ATI si záhy po vydání nasypala popel na hlavu a vylepšila referenční chladič na slabším modelu. Vylepšení není na první pohled vidět, rozdílu si všimnete až po demontáži chladiče. Na tuto zajímavost nás upozornil uživatel ExtraHardware fóra Coololooser, kterému tímto děkuji.

Tento chladič pochází z předprodukčních sérií Radeonu HD 4850, v novinkách na ExtraHardware se tato fotografie objevila už 6. června/júna, tedy déle než dva týdny před oficiálním vydáním. Také v recenzích na některých serverech byly k vidění tyto chladiče. Jak zjistil Coololooser, tyto karty měly nižší sériová čísla, než karty s chladiči novými.

Tento snímek pořídil redaktor serveru ComputerBase.de, kterému kartu zapůjčila společnost MSI. Jelikož je změna vidět pouze na spodní straně chladiče, přikláněl bych se k teorii, že nejde pouze o kosmetickou změnu, nýbrž změnu funkční. „Útvar“ kolem jádra je pravděpodobně tzv. vapor chamber, neboli komora s kapalinou s nízkým bodem varu.

Vapor chamber používal například chladič Radeonu HD 2900 XT, relevantnější bude ale odkaz na Radeon HD 3870 v edici Toxic od Sapphire, jehož chladič s vapor chamber dosahuje na jednoslotové poměry nevídané efektivity. HD 2900 XT se nám pro ilustraci hodí také, ale z jiného důvodu – ATI na něm také vyměňovala chladič za účinnější, který obsahoval tři heatpipes namísto původních dvou. Výměna ale nebyla tak rychlá, jako v tomto případě.

ICTS24

Doplněno: Uživatel Comby v diskuzi poukázal na skutečnost, že všechny zatím spatřené karty osazené vylepšeným chladičem s vapor chamber pocházejí od MSI a zdá se tedy, že nové chlazení je podnikem tchajwanského výrobce „na vlastní pěst“. Může-li někdo z vás tuto teorii potvrdit nebo naopak vyvrátit, ozvěte se prosím v diskuzi!

Zdroj: ComputerBase.de

Autor článku