Hlavní navigace

Radeon HD 6870 (Barts) se ukázal!

10. 9. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Po nedávno nafocených Radeonech s aliasy Cayman XT a Caicos Pro (HD 6350) vystoupaly na světlo světa i dvě fotky Radeonu označeného jako Barts XT. Opět nesou sice logo nepříliš spolehlivého serveru Chiphell, vypadají ale uvěřitelněji než předchozí dva výtvory. Jádro Barts, podle dřívějšího značení nejspíš RV940, asi zaujme nejvíc z vás. Karta ale nevypadá zrovna mainstreamově. Značení je možná trochu jiné, než byste očekávali, ale o tom až níže.

Jak je na tom výkon? Na stejné PCB jako mají dnes Radeony HD 5850 se usadí jádro s 1280 stream procesory, alespoň se tak hovoří v posledních spekulacích. Vzhledem k tomu, že se bude dost možná jednat o SP sdružené po čtyřech do 4D superskalárních jednotek, bude těchto "plnohodnotných" shaderů 320, stejně jako v Radeonu HD 5870, což naznačuje podobný výkon.

Tomu by odpovídala i 256 bitů široká sběrnice pamětí GDDR5, která i při spekulativním použití levnějších paměťových čipů zaručí skoro stejnou datovou propustnost. Jelikož se jedná o krásně "kulaté" číslo a mainstreamové karty, je nasnadě standardní 1GB paměť. Jenže...

Velký výkonový skok od HD 5770? Karta míří sice na mainstream, ale vypadá to, že s tímto výkonem a touto
spotřebou (níže) už by taky nemusela nést označení HD 6770 a nemusela by stát
jen 4-5 tis. Kč. Už před nedávnem tu byly spekulace o posunu ve značení, kde Barts byl řadou HD 6800 a Cayman či duální Antilles potom řadou HD 6900 (Antilles by se značil HD 6990). AMD ostatně nemá ani důvod nahrazovat úspěšné Radeony HD 5800 kartami o polovinu levnějšími, zdá se tedy, že Barts, druhý nejsilnější čip řady HD 6000, spadá do HD 6800 a koukáte se na Radeon HD 6870.

Cayman XT: Radeon HD 6970?

Napájení má podle fotky 4+1 fází a karta nese dva šestipinové konektory PCIe. Není se čemu divit, výkon značně stoupl, ale výroba zůstává stejná, jádro pochází z 40nm waferu od TSMC. Karta tak bude mít nejspíše spotřebu přesahující v zátěži 150 W, což je ale vzhledem k jejímu výkonu pochopitelné. Chladiče prototypu se nelekejte, na finální kartě bude určitě sedět něco silnějšího.

Co je docela zajímavé, je přítomnost hned pěti výstupů na monitor. Dva konektory DVI, dva mini-DisplayPorty a jeden port HDMI. AMD dá kartě s veškerou pravděpodobností podporu technologie Eyefinity-5, budete si tak moci zapojit až pět monitorů do jednolité plochy. Karta samozřejmě podporuje CrossFireX, za fér cenu tak můžete postavit výkon Radeonu HD 5970.

CS24

Opět jen podle spekulací mají být Radeony HD 6800, budou-li se tak vůbec jmenovat, uvedeny už 13.října/októbra.

Zdroj: techPowerUp!

Autor článku