Hlavní navigace

Radeon HD 6970 vs. GeForce GTX 580

8. 11. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na čínském fóru ZOL jsou k mání fotky Radeonu HD 6970, kódově zvaného Cayman XT. Vypadá to, že snaha o trefení sweet spotu malým a úsporným jádrem je tatam. Silnější Cayman si řekne o osmipin a šestipin a nepatří tak zrovna mezi levné a studené karty.

Pozor, karta není nástupce dvoučipového Radeonu HD 5970, ale modelu HD 5870 s jedním jádrem, pouze značení bylo změněno, protože takto dává větší smysl. Antilles, jak se bude jmenovat dvoučipová karta s jádry Cayman, se bude značit Radeon HD 6990, to je nástupce m. HD 5970.


Karta je opět velmi dlouhá, nějakých 28 cm, na což jsme si už zvykli u drahých karet obou značek. Design Radeonů HD 5800, jak jej znáte z fotomontáže Batmobilu, je pryč a leží tu před námi strohá dvouslotová krabice. Ventilátor je stejného typu jako u Radeonu HD 5870, ale je o něco větší.

Podle toho, co zatím víme, bude jádro Cayman postavené na zbrusu nové architektuře VLIW4. To znamená, že shadery či stream procesory už nepracují ve skupinkách po pěti, ale jen po čtyřech. To taky znamená, že 1920 SP, které v jádře Cayman nejspíš najdete, už dohromady netvoří 384, ale hned 480 jednotek, což je oproti Radeonu HD 5870 skok o polovinu výš. AMD svou kartu také lépe připravila na DirectX 11, teselátorů bude oproti HD 5870 trojnásobek, kolují také zkazky o přepracovaných ROP/RBE jednotkách i TMU.


Jádro pracuje prý na 860 MHz a karta má na 256bitové sběrnici 2 GB pamětí GDDR5. Takt jádra v žádném případě neberte jako dogma, jde o předprodukční verzi karty. Karta si kromě slotu PEG bere energii i z jednoho osmipinového a jednoho šestipinového konektoru přídavného napájení, to znamená, že maximální spotřeba bude nad 225 W.

Konektory nejsou jasně viditelné, ale vypadá to, že se stejně jako v případě Radeonu HD 6870 díváme na dva porty DVI, jeden HDMI a dva DisplayPorty. Radeon HD 6970 můžete zapojit do CrossFireX čtyř karet.

KL24

Radeon HD 6970 má být přímou konkurencí k GeForce GTX 580. Zatímco Nvidia svou kartu uvede nejspíše už zítra, Radeon se objeví ve druhé polovině měsíce, a není vyloučeno, že bude ještě odložen. A podle střípků na internetu si můžeme srovnat přístup obou firem - Nvidia snížila spotřebu a zmenšila jádro, AMD na věc šla naopak. Setká se highend obou firem ve spotřebě? Obě karty vypadají velmi konkurenceschopně a situace bude nejspíš vyrovnanější než v roce 2010.

Zdroj: VR-Zone

Byl pro vás článek přínosný?