Hlavní navigace

Radeon HD 7790 dostane zpětně TrueAudio. AMD ho zapne v nových ovladačích

9. 10. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vypadá to, že Radeony R9 290X, R9 290 a R7 260X nebudou jedinými kartami, které přinesou podporu pro technologii TrueAudio, tedy akceleraci zvukových efektů ve hrách pomocí specializovaného hardwaru v GPU. AMD totiž prý tuto funkci zpětně zapne i v Radeonech HD 7790 s čipem Bonaire, které vydalo již před několika měsíci.

Informace, že tato starší karta TrueAudio dostane, údajně pochází přímo z AMD. Zveřejnily ji například weby SweClockers nebo The Tech Report. Podpora by měla přijít spolu s novými ovladači, zatím ale ještě nepadla žádná zmínka o tom, kdy by se tak mohlo stát. Bude to možné proto, že Radeon HD 7790 používá stejný čip jako karta Radeon R7 260X, která tuto novinku oficiálně podporuje.

Bylo tedy nabíledni, že potřebná hardwarová podpora se v GPU Bonaire již nacházela, leč nebyla využita. Což ale ještě nemuselo znamenat, že ji AMD na těchto kartách ex post zapne; například mohlo chtít, aby z TrueAudia byl tahák ke koupi (přeznačených) nových karet. Ve světle výše uvedených informací se ale zdá, že firma takový pes nebude a tato novinka skutečně dorazí i do Radeonu HD 7790.

MSI Radeon HD 7790 OC 1GB GDDR5
MSI Radeon HD 7790 OC 1GB GDDR5

Čip Bonaire má jinak technologicky odpovídat nejnovějšímu GPU Hawaii i v ostatních ohledech, patří vlastně do stejné generace. AMD ale zřejmě usoudilo, že bude lépe nové technologie odhalit až při příchodu highendového modelu, kdy vzbudí větší zájem. Co se TrueAudia týče, ve hře byla i možnost, že v prvních čipech Bonaire mohlo být nefunkční (a že R9 260X již má revizi novou). To, že se karty HD 7790 mají této technologie zpětně dočkat, ale ukazuje, že tomu tak naštěstí není.

 

DSP přítomné v čipech Hawaii a Bonaire, které TrueAudio ke svému provozu používá, by mělo představovat licenční implementaci obvodů Tensilica HiFi2 EP. Na čipu je několik těchto „jader“ (přesný počet upřesněn nebyl, je možné, že se bude lišit model od modelu), které mají vlastní paměti cache (po 32 KB pro data a kód) a 8KB scratch RAM. DSP bude mít přístup také k 64MB segmentu z paměti grafické karty. Výpočty mají údajně probíhat s velmi rychlou odezvou, aby se předešlo problémům se zpožděním a špatnou synchronizací zvuku.

DSP architektury technologie AMD TrueAudio
DSP architektury technologie AMD TrueAudio

KL24

Programování bude asi většinou probíhat přes různý software třetích stran, AMD ale bude poskytovat i vlastní API. Mimochodem, podobné DSP obsahuje také Xbox One, nejde ale o implementaci TrueAudia. I tak by ale snad mohlo být možné některé efekty ve hrách při portaci adaptovat pro Radeony.

Zdroje: The Tech Report, SweClockers, AMD

Byl pro vás článek přínosný?