Hlavní navigace

Radeon R9 290X v různých uniklých testech: Od her a syntetiky až po Furmark

16. 10. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Táhlé čekání na grafické karty Radeon R9 290X (a R9 290) s novým čipem Hawaii už přineslo nejeden informační únik i mnoho fotografií připravovaných karet. Už v září (septembri) jsme zde mohli psát o benchmarcích, změřených na inženýrských vzorcích. Netrpělivost osob, kterým se tak či onak nové Radeony dostaly do rukou, ale s časem roste a tento týden se na internetu objevily výsledky různých testů z mnoha zdrojů.

Pojďme se tedy podívat na jakýsi přehled různých (většinou čínských) testů. Často nejsou příliš dobře zdokumentované, čemuž nepomáhá ani jazyková bariéra. Koneckonců jde ale celkově o neověřené informace, na které by tak jako tak bylo třeba hledět s opatrností. S definitivním názorem si raději počkejte na řádné recenze (dostupné budou snad už do konce měsíce). Z těchto pokoutních úniků si ale můžeme udělat předběžný obrázek.

Značné množství výsledků přišlo zejména z webu PConline, který také zveřejnil poměrně obsáhlou fotodokumentaci několika nereferenčních modelů nižších karet generace Volcanic Islands (od Radeonu R9 280X až po R7 240). V případě zájmu si ji můžete prohlédnout zde; k Radeonu R7 240 má tento web na stejném místě i nějaké výsledky benchmarků.

 

Výsledky z PConline jsou obecně asi nejzajímavější, neboť obsahují kromě obvyklých syntetických testů také srovnání ve hrách. Bohužel prakticky výhradně v rozlišení 1920 × 1080 bodů – až na jeden test v 2560 × 1600 bodů. Podívat se také můžete podívat na teploty karet a spotřebu sestavy ve Furmarku. Srovnat si tyto testy můžete s Radeonem R9 280X, GeForce GTX 780 a také Titanem. Bohužel nemohu kvůli čínštině příliš ručit za to, že jsou všechny grafy anotovány správně. Ostatně, jak již bylo řečeno, berte tyto předběžné výsledky skutečně s rezervou.

KL24

Pokud vás pro změnu zajímá, jak finální karty vypadají s chladičem i bez něj, mohu vám doporučit rozsáhlou galerii fotografií karty od HIS na webu VideoCardz.

Zdroje: PCEVA, PConline (1, 2), VideoCardz (1, 2)

Byl pro vás článek přínosný?