Hlavní navigace

Radeon R9 295X2 bude dle obchodu stát 2000 USD. Máme i obrázky vnitřností

6. 4. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Parametry Duálního Radeonu R9 295X2 stihly uniknout již ve čtvrtek a vzhledem k tomu, že pocházejí z oficiálních prospektů, jsou s největší pravděpodobností konečné. Pravda, o výkonu karty definitivně promluví až reálné testy, i tak ale lze říci, že nám už u kartě s dvěma čipy Hawaii chybí jen poslední informace, a to cena. Na této frontě ale možná dojde k nepříjemnému překvapení.

Suma 3000 USD, kterou bude dle prezentace na GTC 2014 požadovat Nvidia za vlastní duální grafiku GeForce GTX Titan Z, se po zásluze setkala s poměrně kritickými ohlasy. I méně optimistické odhady počítaly u Radeonu R9 295X2, který je osazen nákladnějším vodním chladičem, s cenou „jen“ 1500 USD. Od té doby se ale karta objevila v prvním obchodě a cenu má nasazenu mnohem výše, než bývalo u výrobce tradicí.

Cena Radeonu R9 295X2 v obchodu Webhallen (Zdroj: SweClockers)
Cena Radeonu R9 295X2 v obchodu Webhallen (Zdroj: SweClockers)

Konkrétně jde o obchod Webhallen, kde web SweClockers objevil cenu karty ve švédských korunách. Karta vyrobená Asusem (R9295X2-8GD5) zde bude stát 17 990 SEK; obchod již ale nabídku pochopitelně stáhl. Švédská koruna je zhruba třikrát silnější než česká, v přepočtu jde tedy o nějakých 55 000 CZK. To také odpovídá zhruba sumě 2000 EUR, což při typických evropských přirážkách naznačuje, že oficiální cena duálního Radeonu by mohla být rovněž kulatých 2000 USD. Pro srovnání: Radeony R9 290X nabízí Webhallen za ceny od 4500 SEK, nejlevnější referenční karta od Sapphire je v ceníku dokonce jen za 3795 SEK.

Pokud se tedy toto nekřesťanské číslo (byť pořád lepší než u o polovinu dražšího Titanu Z) potvrdí, bude Radeon R9 295X2 čistě luxusním zbožím a také zřejmě nejdražší herní grafikou AMD, přinejmenším v moderní historii.

Karta Asusu, o které je zde řeč, by měla být normálním referenčním návrhem. Od karet, jejichž fotografie jsme již viděli, se vyznačuje snad jen absencí krycí mřížky nad ventilátorem (dle webu VideoCardz se karty různých výrobců mohou v těchto spíše kosmetických detailech lišit). Na web se již dostaly i fotografie této karty, ačkoliv nelze vyloučit, že Asus uvede víc než jeden model. Zdá se, že Asus nebude karty prodávat v kufříku, který byl zřejmě určen jen recenzentům, nýbrž v praktičtější krabici.

 

 

Vnitřnosti karty na denním světle

Vedle toho zveřejnil web VideoCardz i další sadu fotografií, na nichž je (nejspíše jiný) Radeon R9 295X2 v rozebrané podobě, takže můžeme nahlédnout do chladiče a na PCB. Na vlastní oči se můžete přesvědčit, že karta, která podle specifikací může v zátěži odebírat i 500 W, používá pro externí napájení jen dva osmipiny. Oba vodní bloky jsou osazené na kovovém pasivu, ventilátor by díky němu měl ochlazovat paměti na lícové straně PCB. Vzduch by z něj měl proudit také rovnou na pasiv napájecí kaskády, která je položena uprostřed karty. Jak můžete vidět, novinka stejně jako Radeon R9 290X nemá konektory pro můstek CrossFire, místo toho se pro propojení použije technologie XDMA.

KL24

Radeon R9 295X2 má dle posledních dostupných informací být vydán v úterý 8. dubna (apríla). Pokud bude karta skutečně stát dva tisíce dolarů/eur, bude mít zřejmě hlavně reprezentační a žebříčkovou roli. Jak dobře si svou cenu dokáže obhájit výkonem uvidíme, z ekonomického hlediska ale bude určitě smysluplnější CrossFire obyčejných Radeonů R9 290X.

Zdroje: SweClockers, VideoCardz (1, 2)

Byl pro vás článek přínosný?