Hlavní navigace

Radeon R9 380X má vyjít za 11 dní, cena prý přesně mezi GTX 960 a GTX 970

8. 11. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Příběh Radeonů s plně aktivovaným GPU Tonga byl doposud jedno velké čekání. Ořezaná verze R9 285 vyšla již minulé léto a původně se mělo za to, že plná R9 285X bude následovat vzápětí. To se ale nestalo a během dlouhých měsíců to spíš vypadalo, jako by ani žádná varianta čipu Tonga s 2048 stream procesory existovat neměla. Věrný tradici nás nakonec Radeon R9 380X (neboť mezitím už přišlo i přeznačení) nechal čekat i poté, co jsme v polovině září hlásili, že by měl být vydán zhruba do měsíce poté. Naštěstí to už asi bylo naposled. Nyní je karta už prý konečně na spadnutí a na webu se objevily informace o přesném datu jejího uvedení a také zamýšlené ceně.

Podle korejského webu HardwareBattle by zde Radeon R9 380X měl být už přespříští týden. Podle starších informací tohoto webu snad původně měl konec informačního embarga být netypicky stanoven na příští neděli, tedy 15. listopadu. Myslím ale, že tato informace teď už neplatí a reálné uvedení bude až následující čtvrtek. Podle stejného zdroje totiž minimálně nereferenční modely budou smět vyjít 19. listopadu a jejich recenze budou také povolené až v tento den.

Pokud tedy onoho 15. nebudou vypuštěny ven nějaké modely s referenčním chlazením, pak reálná dostupnost bude patrně až v ten čtvrtek 19. listopadu. Spíše je asi pravděpodobné, že pokud vůbec budou 15. nějaké informace uvolněny, půjde jen o obecné informace nebo specifikace, ovšem bez čísel o výkonu. V poslední době totiž AMD obvykle uvolňuje část informací v předstihu před embargem na recenze a začátkem prodeje.

GPU Tonga (Zdroj: Hardware.fr)
GPU Tonga (Zdroj: Hardware.fr)

Podle HardwareBattle má být karta oficiálně uvedena na cenové příčce 249 USD (s daní zhruba 7600 CZK). To by byla částka na půl cesty v území nikoho mezi oficiálními cenami konkurenčních GeForce GTX 960 a GeForce GTX 970. Ale jelikož jde spíše o doporučení, mohou se reálné ceny různě odchylovat, takže nelze zaručit, že se bude karta dát u nás sehnat přesně tyto peníze. Při uvedení by měly být dostupné modely minimálně od značek Sapphire, PowerColoru, Gigabyte a XFX.

 

Specifikace v tuto chvíli ještě nejsou kompletně známé. Kromě 2048 stream procesorů (32 CU) je známo, že by Radeony R9 380X měly mít 4GB paměť a sběrnice je tudíž 256bitová. Podle HardwareBattle bude takt pamětí GDDR5 mezi 5500–6000 MHz a takt GPU 1000–1100 MHz, těžko ale říct, zda tu nejde toliko o odhad. Jaké bude karta vyžadovat napájení a jaké má TDP, bohužel nevíme. Výstupy mají být DisplayPort 1.2, HDMI 1.4 a DVI (dual-link). DVI by mohlo být zdvojené, tak je tomu alespoň na referenčních R9 380.

MMF24

Refereční Radeon R9 380
Refereční Radeon R9 380

Zdroje: HardwareBattle, VideoCardz