Hlavní navigace

Radeon R9 390X s čipem Fiji prý bude mít 8 GB paměti HBM, kvůli Titanu X

13. 3. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ačkoliv jsme ze začátku byli spíše skeptičtí, nakonec to skutečně vypadá, že AMD u svého připravovaného highendového Radeonu s čipem Fiji použije zcela nové paměti HBM místo ozkoušených, ale starých GDDR5. Podle dosavadních leaků to vypadalo, že z architektonických důvodů a kvůli ceně budou na kartě jen 4 GB této RAM, AMD ale údajně změnilo názor.

Web Fudzilla nyní píše, že dle údajně spolehlivého zdroje bude na kartě, která zřejmě ponese jméno Radeon R9 390X (potvrzeno to však není), nakonec dvojnásobek paměti, tedy 8 GB. Původní předpoklad o 4 GB dával smysl, jelikož stávající čipy HBM mají kapacitu 1 GB při 1024bitové sběrnici, což na 4096bitovém řadiči vychází na kapacitu 4 GB a při efektivním taktu 1 GHz na dnes nevídanou propustnost 512 GB/s. Paměť HBM také určitě nebude nic levného. AMD podle Fudzilly skutečně mělo takovéto plány, což odrážejí také ony úniky informací. Karty s 4GB pamětí údajně už existují ve formě funkčních vzorků.

AMD Radeon HD 6990

AMD se ale v určité chvíli rozhodlo ke změně a zvětšilo paměť na 8 GB. To ovšem nebude jen tak, jelikož paměti HBM s dvojnásobnou kapacitou na pouzdro se (jestli se nepletu) zatím nevyrábějí, takže bude nutno použít osm čipů. To by značně zvedlo cenu, také by to ale značně zkomplikovalo interposer (HBM bude totiž integrovaná hned vedle GPU na jeho pouzdru). Podle Fudzilly se tím pádem propustnost zvedne na dvojnásobek, o tomto tvrzení ale pohybuji. GPU by totiž v tom případě muselo být přepracováno na 8192bitovou sběrnici, což je nereálné. Sběrnice nejspíš zůstala 4096bitová. To ovšem vše za předpokladu, že je tato zpráva vůbec pravdivá. Omyly se dějí, takže je věc třeba brát s obvyklou rezervou.

 

4 GB by nevypadaly dobře proti konkurenci s 8 či 12 GB

Jaké jsou důvody pro tento krok? 4GB paměť nejspíš byla ze začátku považována za dostatečnou a ekonomicky efektivní, ostatně tuto kapacitou mají všechny současné highendové modely (s určitou výhradou u GTX 970, řeknou teď jistě mnozí). Podle Fudzilly zřejmě hrály roli zprávy, že Nvidia u svého Titanu X nasadí 12 GB paměti (což se potvrdilo). V kontrastu s tím by už 4 GB – byť mnohem rychlejší paměti – vypadaly hůř. Není to ale prý důvod jediný. Díky propustnosti prý Fiji dosahuje takových výkonů při rozlišení 4K, že už by kapacitou 4 GB bylo limitováno. Ke zvětšení paměti tedy zřejmě vedl i ohled na šíření monitorů s takto velkým rozlišením.

Takto by mohlo vypadat GPU s pamětí HBM na pouzdře čipu
Takto nějak by mohlo vypadat GPU s pamětí HBM na pouzdře čipu (ovšem od Nvidie)

Podle Fudzilly je vydání stále stanoveno na počátek léta, tedy na červen nebo červenec. Do stávajícího načasování by tak už změna (ke které zřejmě došlo už před určitým časem) neměla vnést další zpoždění. Je asi rovněž pravděpodobné, že stále platí rozhodnutí uvést Radeon R9 390X na Computexu.

 

CS24

Docela dobrá otázka je, zda – je-li tato zvěst pravda a základní model bude mít 8 GB – AMD třeba eventuálně nevydá i variantu s původní konfigurací, když už mělo vzorky hotové. Připomeňme, že paměť je přímo na GPU, takže PCB by mohlo být téměř nebo úplně stejné. Mnohým hráčům by karta s 4 GB na současné hry nejspíš stačila a méně čipů HBM by dovolilo podstatné snížení ceny. Ale o tom, jestli je něco takového v plánu, bohužel Fudzilla nic neříká.

Zdroj: Fudzilla