Hlavní navigace

Radeon RX 7800M s Navi 32: Nová mobilní grafika AMD bude hlavně externím GPU?

19. 8. 2024

Sdílet

Externí grafika OneXGPU založená na Radeonu RX 7600M XT
Zdroj: OneXGPU
AMD má už rok na trhu GPU Navi 32, ale až teď vydá verzi pro notebooky. Ta se paradoxně objevila až skrze externí verzi připojitelnou přes USB4 a Oculink, kterou chystá pro notebooky a herní handheldy firma OneXGPU.

Vypadá to, že se chystá nová grafika Radeon pro notebooky – respektive, částečně nová, jelikož bude založená na GPU Navi 32, které firma vydala v desktopových kartách Radeon RX 7700 XT a RX 7800 XT už loni. Teď na něm bude založený také mobilní model Radeon RX 7800M. K dispozici už máme specifikace této karty, která se na trh dostane v podobě externí grafické karty od firmy OneXGPU.

OneXGPU předtím vyrobilo externí grafiku založenou na mobilním GPU AMD Radeon RX 7600M XT. Používá poměrně kompaktní provedení určené pro notebooky, pro které jsou užitečné mobilní verze karet, které mají nižší spotřebu. „Krabice“ pak nemusí být tak velká jako u externích boxů pro samostatné grafiky.

Ta samá firma teď oznamuje, že druhá verze či generace tohoto zařízení bude postavena na nové grafice Radeon RX 7800M, kterou ovšem AMD doteď nevydalo ani její vydání nikdy neoznámilo. Půjde tedy asi o první zařízení s tímto modelem a o premiéru tohoto GPU obecně.

Radeon RX 7800M

Model Radeon RX 7800M je podle informací od výrobce této externí verze založený na GPU Navi 32, které je čipletové. Aktivních bude 60 CU architektury RDNA 3 (3840 shaderů, 60 Ray Acceleratorů), tedy plný počet jednotek pro toto GPU.

Naopak paměťový subsystém bude zřejmě osekaný, protože RX 7800M má mít jen 192bitovou paměťovou sběrnici s 12 GB paměti GDDR6 (pravděpodobně bude také zmenšená Infinity Cache na 48 MB). Ta tedy asi bude poskytovat propustnost jen na úrovni desktopového Radeonu RX 7700 XT. Propustnost by mohla být 384 GB/s (při 16,0GHz efektivní frekvenci) nebo 432 GB/s (při 18,0 GHz).

GPU AMD Navi 32 s architekturou RDNA 3, PCB karty Radeon RX 7800 XT

GPU AMD Navi 32 s architekturou RDNA 3, PCB karty Radeon RX 7800 XT

Autor: PowerColor

Toto omezení propustnosti by možná nemuselo úplně vadit, protože GPU nejspíš bude mít výrazně snížené frekvence. Grafika má mít TDP (celkovou spotřebu) 180 W. Hrubý výkon tedy bude nižší než u desktopového modelu Radeon RX 7800 XT. Tím pádem může být i při snížení propustnosti celkový výkon v rovnováze. Omezení kapacity zůstane, byť 12 GB je pořád lepší případ než 8GB karty.

Šasi zařízení bude mít tvar „kniha“ a mělo by se dát připojit jak přes USB4, tak přes rozhraní Oculink. Připojit se dají až tři monitory přes jedno HDMI a dva DisplayPorty 2.1. Kromě samotného GPU toto zařízení slouží i jako dokovací stanice (přes USB-C by mělo nabíjet notebook) a poskytuje dva porty USB-A, rozhraní Ethernet, čtečku microSD karet a také slot pro SSD ve formátu M.2. Zdroj je externí notebookového typu.

Zdroj: YouTube.com

Proč tento Radeon RX 7000 pro notebooky vychází tak pozdě, není úplně jasné. Je možné, že k vydání byl připravený již dříve, ale kvůli tomu, jak silně je teď Nvidia zaháčkovaná u výrobců notebooků (a dost možná je různými zákulisními tlaky i přímo motivuje proti používání konkurenčních GPU), nebylo AMD schopné pro tuto grafiku najít žádného zákazníka, takže vydání této karty nikdy nebylo oficiálně oznámeno. To by se změnilo až vydáním oné externí verze OneXGPU 2.

MMF24

Zda se později Radeon RX 7800M přece jenom neobjeví i v některých noteboocích, to uvidíme až časem. I výkonnější karta Radeon RX 7900M, která má hybridní GPU Navi 31 XL s 5120 shadery, se bohužel objevila jen ve velmi omezeném množství notebooků.

Dosud nejrychlejší mobilní grafika od AMD: Čipletový Radeon RX 7900M má porážet RTX 4080 Přečtěte si také:

Dosud nejrychlejší mobilní grafika od AMD: Čipletový Radeon RX 7900M má porážet RTX 4080

Zdroje: VideoCardz, OneXGPU