Hlavní navigace

Názor k článku Radeon RX Vega 64 je v obchodech, s výkonem okolo GTX 1080. Recenze chválí spíš Vegu 56 od Gildor - "Radeon RX Vega 64 podle recenzí podává výkon...

  • 15. 8. 2017 18:36

    Gildor

    "Radeon RX Vega 64 podle recenzí podává výkon zhruba ekvivalentní GeForce GTX 1080, s níž sdílí oficiální doporučenou cenu."
    Bohužel pro AMD - většina lidí pro které byl lákavý tento poměr ceny a výkonu už GTX 1080 koupila, nejpozděj po tom březnovém zlevnění. Navíc je tu ještě ta horší spotřeba. Chápu, že Vega má ještě vyšší výrobní náklady než ta 1080 a nemohli ji dát o 100 dolarů níž, ale takto je ta konkurenceschopnost mizivá.

    Vega 56 je určitě atraktivnější a vůči GTX 1070 si stojí lépe, bohužel vlajková loď je ona plná verze a ta kartě již udělala nepříliš zvučné jméno.

    Vodní verze mi nedává moc smysl. Vodou chlazené grafické karty mají IMHO smysl jen u nejvýkonnějších modelů na trhu (přidávají málo výkonu za moc peněz) a to Vega prostě není. GTX 1080Ti v běžné verzi roznese vodní Vegu totálně na kopytech a má lepší poměr ceny a výkonu i spotřeby. Vodní Vega je tak opravdu jen pro ortodoxní fanoušky.

    S čím v článku naprosto souhlasím je, že aktuální největší konkurenční výhoda Radeonů je FreeSync a Nvidia by se měla zamyslet, jestli si předražením G-Sync do budoucna neváže docela velkou kouli k noze. Zatím to takový vliv mít nebude, monitory se upgradují mnohem méně často jak GK, ale stejně tak douho to pak může Nvidii tížit, pokud teď příliš mnoho lidí nakoupí monitory s FreeSync. I kdyby k tomu teď teď neměli Radeon, čistě protože není na trhu žádný, co by např. soupeřil s 1080Ti, tak v budoucnu být může a pak mnoho lidí co koupilo monitor s FreeSync díky ceně, i když měli Nvidia kartu, tak bude mít najednou jasno jakou kartu si koupit.