Hlavní navigace

Názor k článku Radeon RX Vega by mohl mít takt GPU až 1600 MHz, dle databáze CompuBench od Jan Olšan - Oni to ale nepoužívají nějak super-exaktně.Ta sémantika jednak...

  • 15. 5. 2017 22:46

    Jan Olšan (neregistrovaný)

    Oni to ale nepoužívají nějak super-exaktně.

    Ta sémantika jednak může znamenat, že finální hondota TDP uvedená ve specifikacích bude nižší než 300 W nevčetně. To znamená, že 300 W by být nemohla. IMHO to ale funguje v praxi trošku jinak, hned řeknu proč.

    1) Oni tím < dost možná i myslí ≤. To první znamínko je totiž na klávesnici a používá se docela často, kdežto to druhý by se muselo tahat někde v tabulce unicode, je hůř čitelný, a tak... takže lidi mají tendenci ho nepoužívat.

    2) Ta hodnota TDP svým významem už sama pracuje s tím koncenptem "menší než než X včetně". TDP vždycky znamená, že spotřeba/výdej tepla je maximálně určitá specifikovaná hodnota - tj. že může být i nižší, ale je potřeba počítat s tímto určitým číslem coby nejhorším scénářem (v praxi je tam teda určitě ještě tolerance navrch, ale to nechme stranou).
    No a kvůli tomu se TDP v prezentacích často dává s tím znamínkem - asi to odkazuje přesně na tohle (že TDP neznamená, že ta spotřeba je přesně taková jako to maximum).
    Takže například u 75W karty se napíše že TDP <75 W - ale myslí se tím, že TDP je 75 W, ne že má nějakou jinou hodnotu (která není řečená, ale musí být matematicky nižší než 75 a ne rovná).
    ----------------------------------------------------
    To sem se do toho teda trochu zaplet, ale snad je jasné, co sem tím chtěl říct?
    U toho Instinctu MI25 to buď může být tenhle případ a TDP je skutečně 300 W, ale může to být i ta možnost, že ho ještě nechtěli prozradit a jen chtěli říct, že víc než 300 W to nebude.