Hlavní navigace

Radeon „Trillian“: Cypress na 1 GHz?

18. 2. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Údajně již 2. března/marce má Nvidia oficiálně vydat GeForce GTX 480 a GTX 470, karty založené na novém čipu Fermi. Mají se rázem stát nejvýkonnějšími jednočipovými akcelerátory na trhu. Bude ATI jenom nečinně přihlížet? Uzná porážku a zlevní své karty? Podle posledních zpráv se vedle Radeonu HD 5830 a Radeonu HD 5870 ve verzi Six (se dvěma gigabajty paměti a šesti výstupy na monitor) chystá ještě další, výkonnější karta založená na jádře Cypress. Nese kódové označení „Trillian“ (zdůrazňuji, že se nejedná o jméno nového čipu, nýbrž karty využívající čipy stávající).

„Tri-“ v názvu svádí k dojmu, že se bude jednat o kartu se třemi čipy v CrossFire. Všechna čest, ale tak nízkou spotřebu Cypress opravdu nemá a pokud by taková karta měla dodržet strop TDP 300 wattů, oproti Radeonu HD 5970 by byla spíše pomalejší než rychlejší.

Pravděpodobnější je tedy možnost, že se bude jednat o jednočipové karty s výběrovými jádry Cypress, které budou pracovat na vyšších frekvencích. Fudzilla připomíná Radeon HD 4890 a jeho přetaktované verze pracující na 1 GHz, vzápětí ale píše, že Trillian (Radeon HD 5890?) má přinést pouze mírné zvýšení výkonu, což s kulatými megahertzy příliš nesouhlasí. A nakonec nelze vyloučit ani tu možnost, že zprávy o Trillianu jsou fámy (ať už vypuštěné záměrně, nebo vzniklé neúmyslnou dezinterpretací) a ve skutečnosti tento název patří upravenému tištěnému spoji Radeonu HD 5870 Six.

Zdroj: Fudzilla

Autor článku