Hlavní navigace

Radeony HD 5750 a 5770 od Sapphire v redakci

15. 10. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Recenze Radeonů HD 5750 a 5770 jsme tentokrát nevydali současně s uvolněním embarga (úterní ráno), ale zase si budete moci přečíst o prodejních verzích od společnosti, která v ČR už několik let vede v prodejích karet ATI Radeon.

Zatímco Radeon HD 5770 používá referenční návrh i chladič, Radeon HD 5750 od Sapphire už má modré PCB a vlastní chlazení ne nepodobné tomu, jaké jste mohli vidět už u některých Radeonů HD 4830 a 4850 od hongkongské společnosti.

Velkým lákadlem (zvláště u karet v cenové třídě mezi třemi až čtyřmi tisíci korun vč. DPH) bude jistě plná verze hry DIRT 2. Tento herní titul s podporou DirectX 11 si však budete moci zahrát nejdříve 11. prosince 2009, v krabici je pouze poukaz s kódem na stažení hry ze Steamu (až bude dostupná). Hra však není součástí lite retail balení, rozdíly mezi lite a full retail u Sapphire jsou tyto:

  • lite retail, menší krabice, bez plného SW typicky, nižší cena (a k nám jsou až na Ultimate, Toxic apod.) kvůli velkému tlaku na cenu v ČR snad vždy brány lite retaily
  • full retail, větší krabice, většinou nějaký placený SW zdarma (typicky hry, něco od Cyberlinku apod.), trochu vyšší cena – tyto karty bývají v recenzích, bohužel však (až na zmíněné edice a možná highendové karty) nikoli v českých obchodech

Oba modely používají stejné paměti, rozdíl je v nastaveném továrním taktu a rovněž v osazení a uspořádání součástek na PCB. Radeon HD 5750 se vešel na opravdu krátké PCB, spotřeba v idle je opravdu velice nízká. AMD uvádí 16 W v idle, spotřeba naší ref. sestavy s HD 5750 činila 114 W (srovnejte s dalšími hodnotami v recenzích v sekci Grafické karty) v nečinnosti a GPU pod chladičem Sapphire pak při 36 % otáček vykazovalo teplotu 38 stupňů Celsia. Další detaily, měření výkonu a hlučnosti atd. se pak dozvíte už v recenzi příští týden.

CS24

 

Autor článku