Hlavní navigace

Radeony řady 400 budou mít místo GCN novou architekturu Polaris. 2,5× lepší?

31. 12. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

V listopadu trousilo AMD (respektive lidé z jeho grafické divize) na Twitteru kryptické zmínky o Polárce (anglicky „Polaris“). Ty jsme si ještě neuměli vysvětlit a vztáhli jsme je na tehdy očekávaný duální Radeon se dvěma čipy Fiji – jelikož se v té chvíli nevědělo, že jej AMD odloží (aby mohl být uveden současně s prvními VR brýlemi). Polaris je nakonec jménem pro něco významnějšího – jde o označení celé grafické architektury, která v novém roce 2016 nahradí GCN, jejíž několik generací slouží v Radeonech už od konce roku 2011.

Tuto informaci přinesl korejský web Hardware Battle na základě zřejmě interních zdrojů. Hvězda ukazující k severu se pro architekturu použitou u GPU kódově označovaných Arctic Islands, vyráběných 14nm (či 16nm, každopádně ale s FinFETy) procesem, docela nabízí. Není ovšem úplně jasné, jestli za novým jménem bude stát i od základu nový fyzický návrh, nebo zda bude Polaris evolučně vycházet z GCN.

Na snímku z prezentace, který Hardware Battle jako doklad publikoval, se naznačuje, že by architektura Polaris měla být silně zaměřená na efektivitu, tedy na snížení spotřeby a vylepšení poměru mezi příkonem a výkonem. V textu na slajdu se odkazy na polárku a hvězdy opakují, cílem AMD je prý počítat každý pixel na každém zařízení maximálně efektivně po vzoru hvězd, které jsou „nejefektivnějšími generátory fotonů ve vesmíru“.

Nová architektura GPU Radeon následující po GCN se bude jmenovat Polaris (Zdroj: Hardware Battle)
Nová architektura GPU Radeon následující po GCN se bude jmenovat Polaris (Zdroj: Hardware Battle)

 

V tomto ohledu by možná mohl dávat smysl listopadový tweet Raji Koduriho, v kterém se psalo, že Polárka je dnes 2,5× jasnější než ve starověku, když ji pozoroval Ptolemaios. Nabízelo by se tedy, že architektura Polaris je dvouapůlnásobně efektivnější (2,5× lepší výkon při stejné spotřebě). Ovšem slovo „bright“ může znamenat i to, že je něco dobře promyšlené nebo chytrý nápad, takže toto „číslo“ může mít i jiný význam.

Tweety z AMD, v nichž se poprvé objevilo jméno Polaris
Tweety z AMD, v nichž se poprvé objevilo jméno Polaris

Zdá se tedy, že listopadové zmínky o pozorování Polárky v Sonomě značily, že AMD tehdy předvedlo vybraným očím první detaily nové architektury. Nebyly to ale asi konkrétní GPU nebo jejich výkon, nýbrž různé technologické plány pro nadcházející generaci karet, o nichž jsme již mezitím informovali: podpora HDR, HDMI 2.0a a DisplayPortu 1.3 v těchto GPU.

 

KL24

Pro architekturu Arctic Islands zatím prosákly jména tří GPU (ačkoliv je třeba podotknout, že některé zdroje mluví také jen o dvou), které by tudíž měly mít novou architekturu Polaris. Jde o highendový Greenland a dále čipy Baffin a Ellesmere pojmenované po ostrovech v kanadské Arktidě. Oficiálně nebylo nikde sděleno, kdy na nich založené grafiky přijdou na trh, neoficiální zdroje ale nejčastěji hovoří o polovině roku, prázdninách nebo třetím čtvrtletí.

Zdroje: VideoCardz, Hardware Battle

Byl pro vás článek přínosný?