Hlavní navigace

Rádiovou síť Prahy využívanou např. městskou policií lze snadno odposlouchávat, zjistili Piráti

14. 9. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Městská rádiová síť používaná v Praze je snadno napadnutelná, tvrdí zastupitel města a předseda krajského sdružení Pirátské strany Ondřej Profant. Síť využívající systém Tetra není šifrovaná ani zabezpečená autentizací. To znamená, že je kdokoliv s patřičnou výbavou může nejen odposlouchávat, ale teoreticky i do komunikace vstupovat.

Městskou rádiovou síť Tetra lze snadno odposlouchávat
Městskou rádiovou síť Tetra lze snadno odposlouchávat (foto: Motorola)

Tetru využívá městská policie, dopravní podnik a technická správa komunikací. Systém v Praze běží od roku 2000 a město za něj od té doby zaplatilo minimálně 670 milionů korun. To je podle Profanta až příliš na to, jak je systém děravý.

 

Jedná se o bezpečnostní riziko obrovských rozměrů, nejen že Praha umožňuje bulváru získávat informace o prominentních pacientech, ale pravděpodobně hrozí, že se někdo nabourá do dopravního značení a navede řidiče v pražských tunelech do protisměru a v případě teroristického útoku by mohli teroristé odposlouchávat pokyny, které dostává městská policie od policie státní,“ tvrdí Profant.

" width="640" frameborder="0" height="360">

Sám pak ukázal, jak s pomocí DVB-T+FM přijímače za 300 Kč dokáže komunikaci městské policie zaznamenávat. Podařilo se mu zachytit také textové zprávy informačních tabulí. Aktivně vstoupit do sítě by již ale vyžadovalo i vysílač.

Piráti chtěli upozornit na problém na jednání výboru pro bezpečnost, který se ale nakonec nesešel pro nezájem jeho členů. Proto jsme na problém alespoň upozornili radního Hadravu, Primátorku Krnáčovou a příslušný odbor magistrátu. Cestu zveřejnění díry v systému jsme zvolili proto, že nevěříme, že bezpečnostní problém se dá řešit tím, že se ututlá, a protože chceme, aby město začalo problém skutečně řešit. Od té doby, kdy jsme na problém úředníky upozornili poprvé, už uplynulo půl roku a problém trvá,“ uzavírá Profant.

 

KL24

Všechny zjištěné informace k systému Tetra již Pirátská strana publikovala na GitHubu. Na tomtéž místě Profant napsal návod, jak Tetru odposlouchávat ve Fedora Linuxu.

Zdroj: TZ Piráti

Byl pro vás článek přínosný?