Hlavní navigace

Rambus prohrál soud s Micronem a Hynixem

17. 11. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Koncem srpna jsme vás informovali o probíhajícím soudním sporu, ve kterém Rambus žaloval výrobce DRAM pamětí Hynix a Micron. Ti se prý spikli a sabotovali jeho technologii RDRAM tak, že záměrně udržovaly nízký objem výroby a tím pádem vysokou cenu modulů. Rambus tvrdil, že jejich vinou přišel o 3,95 miliardy dolarů, které by býval získal na licenčních poplatcích, kdyby se proprietární standard operačních pamětí rozšířil. V případě, že by Rambus v soudním sporu zvítězil, měl by nárok na trojnásobnou sumu, tedy 11,9 miliard dolarů. To podle současného kurzu odpovídá asi šesti tunelům Blanka.

Podle podmiňovacího způsobu předchozí věty ale zřejmě tušíte, že porota argumenty Rambusu nesežrala. Devět z dvanácti porotců přesvědčil Micron, který tvrdil, že RDRAM potopily chyby v návrhu, problémy s výrobou a obchodní praktiky Rambusu. Ten si tak na tučný šek musí nechat zajít chuť.

Zeleně Rambus, červeně Micron

Před Rambusem už se dříve museli sklonit takoví velikáni, jako Samsung nebo Nvidia, a tak akcionáři firmy zřejmě s prohrou nepočítali. Jinak si nelze vysvětlit, že v řádu desítek minut od zveřejnění verdiktu někteří zpanikařili a začali akcie prodávat, čímž jejich cena spadla přibližně o 60 %. Zatímco v průběhu září/septembra a října/októbra Rambus utěšeně rostl nad burzovní indexy a poslední měsíc se obchodoval za 16–18 dolarů za akcii, aktuální cena je něco málo přes $7. Akcie Micronu a Hynixu ve stejném okamžiku zaznamenaly růst.

Zdroj: MarketWatch