Hlavní navigace

Rambus zvítězil nad nVidií. Definitivně?

27. 7. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vleklý spor mezi Nvidií a Rambusem o porušení patentového práva se konečně zdá být u konce. Již v únoru, kdy jsme vám přinesli kompletní časovou osu sporu, to pro kalifornského dodavatele grafických čipů vypadalo bledě. Nyní americká komise pro mezinárodní obchod (ITC) definitivně rozhodla a Rambus slaví vítězství.

Společnost Rambus, označovaná jako patentový troll (96 % jejího obratu tvoří licenční poplatky, společnost nevyrábí a neprodává žádné hmotné produkty), žalovala Nvidii za porušení pěti patentů týkajících se paměťového řadiče GPU. Dva z nich jsou dle rozhodnutí ITC neplatné, porušení zbývajících tří ale bylo dostatečným důvodem, aby ITC doporučila zákaz dovozu produktů Nvidie do Spojených států. Připomeňme, že v původní žalobě u oblastního soudu v Kalifornii bylo sporných patentů sedmnáct.


Naštěstí pro Nvidii, ITC nemá pravomoc zákaz dovozu nařídit, takový krok by musel schválit sám prezident Barack Obama. Pokud by ale dovozní embargo vešlo v platnost, týkalo by se nejen grafických karet s čipem Nvidia (což by odskákali jejich výrobci), ale i základních desek s integrovanými grafickými akcelerátory nebo hotovými sestavami obsahující některý produkt Nvidie.

Nvidia se tedy s Rambusem musí urychleně dohodnout. A protože Rambus bude pravděpodobně požadovat zaplacení licencní i zpětně, výsledná částka určitě nebude malá. Svatá válka Rambusu však nikdy nekončí: stále má například nerozhodnuté spory s výrobci DRAM pamětí Hynixem a Micronem.

Doplněno: Nvidia oznámila, že se proti rozhodnutí ITC odvolá. Vláda a prezident mají nyní šedesát dní na přezkoumání a případné zrušení verdiktu (byť se to prý moc často nestává); během této doby hodlá Nvidia přistoupit na podmínky „European Commission License“. Tuto licenci musel Rambus poskytnout poté, co jej Evropská komise loni vyšetřovala kvůli údajnému zneužívání dominantní pozice.

CS24

Potvrdí odvolací soud výrok ITC, nebo dá zapravdu Nvidii? Analytik Patrick Wang z Wedbush Securities očekává, že se spor bude táhnout ještě hodně dlouho.

Zdroj: San Francisco Chronicle, Reuters

Autor článku