Hlavní navigace

Rambusu se nedaří, za poslední půlrok prodělal 60 milionů dolarů

23. 7. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Tak jako další společnosti, i Rambus zveřejnil výsledky svého hospodaření za druhý kvartál roku 2012. Čísla to nejsou vůbec příznivá. Firma, která se živí vývojem technologií především z oblasti pamětí, jejich licencováním a žalováním těch, kteří licence neplatí, vykázala ztrátu 32,2 mil. USD. Již v prvním čtvrletí činila ztráta 27,9 milionu dolarů. Čtvrtletní obrat firmy činil přitom „jen“ 56,2 milionů, i v tomto ohledu si Rambus pohoršil jak proti předcházejícímu kvartálu (–11 %), tak meziročně vůči druhému čtvrletí 2011 (–15 %). Mimochodem, jen na soudní spory padlo za sledované období 4,5 milionu dolarů.

Propad příjmů Rambus zdůvodnil nižší poptávkou po produktech, které používají jeho technologie (na makroekonomické ukazatele se vymlouvalo i AMD, byť nějakým zázrakem skončilo o pár milionů v zisku) a také expirací blíže nespecifikované licenční dohody. Můžeme jen spekulovat, zdali se to týká patentů Barth, které americký patentový úřad loni označil za neplatné. Navzdory tomu má Rambus investiční apetit – letos v únoru odkoupil firmu Unity Semiconductor a následně společnost Cryptography Research, Inc., která se specializuje na bezpečnost a konkrétně ochranu copyrightovaného materiálu.

 

CS24

Pokud bude hospodaření Rambusu nadále v takto velkých červených číslech, možná společnost do několika let zbankrotuje. Vzhledem k tomu, jak moc je „oblíbená“, to nikoho od fochu asi příliš mrzet nebude. Vyprávět by mohli Intel, Nvidia, Hynix a jistě desítky dalších společností. V případě krachu Rambusu by byly jeho patenty v konkurzním řízení nabídnuty k prodeji jako všechen další majetek, takže zejména výrobci paměťových čipů nebo čehokoliv obsahujícího paměťový řadič by mohli udělat zajímavý kšeft. A pak se navzájem soudit do alelujá.

Zdroj: The Inquirer, Yahoo Finance