Hlavní navigace

Rané koncepty Úvodní a zamykací obrazovky z Windows 8 byly zveřejněny

7. 1. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Umělci mají docela těžký život. Jejich díla ovlivňují často miliony lidí, někdy dokonce desítky až stovky. Je to také případ Windows. Každý den s počítačem pracuje opravdu hodně lidí, s trochou nadsázky se dá říct, že běžně přijde do styku s osobním počítačem celá planeta. Výchozí obrázek na pozadí plochy ve Windows XP zná zřejmě každý, a že údajně nejde o žádné Photoshopem těžce „postižené“ dílo, jste také možná zaslechli. S každou novou verzí svého operačního systému se Microsoft snaží zaujmout pěknými obrázky.

Tip: Jak vypadala Windows 8 v roce 2010? Podívejte se sami na rané návrhy

Zlí jazykové sice prohlašují, že by byli raději, kdyby se věnoval jiným a dle jejich názoru důležitějším věcem, jenže když se na obrazovku počítače díváte několik hodin denně, chcete si z toho odnést aspoň malý estetický zážitek. Své smysly aktuálně krmíme Windows 8. Ta obsahují pár pěkných motivů pro zamykací obrazovku, stejně tak tu naleznete tapety na klasickou pracovní plochu. Význam obrázků nám byl odhalen již dříve. Nyní došlo k dalšímu odhalení.

 

Tentokrát se můžeme podívat na koncepty obrázků pro zamykací obrazovku a pro Metro. Vzdušné motivy s lístky a rostlinkami nepřipomínají to, co se ve finále objevilo ve Windows 8. Když teď spouštíte počítač či tablet, spatříte město Seattle. To ale nebylo hlavním motivem po celou dobu vývoje. K počátečním požadavkům již nicméně patřila digitální autentičnost (nenapodobujeme fyzické produkty, ale ukazujeme odhalujeme jádro digitálního světa) a jednoduchost.

MMF24

Jak práce pokračovaly, začal tým designérů experimentovat s tapetou na plochu, která se objevila ve Windows 7. Jistě si ji pamatujete z jednoho ze zdejších motivů vzhledu (Architektura). Známá věž ze Seattlu se nakonec díky zajímavé architektuře stala ústředním objektem výchozího obrázky pro zamykací obrazovku. Spolu s ní se do popředí propracovala rovněž okolní příroda.

Zdroj: Marius Bauer