Hlavní navigace

Ransomware? Bad Rabbit spíše pouze maskoval phishingový útok na Ukrajině

6. 11. 2017

Sdílet

Zdroj: Wikipedia
Co když sledujete útok a nevšimnete si, že mezitím za vašimi zády probíhá útok jiný? Na Ukrajině během výskytu Bad Rabbitu probíhal útok phishingový.

Koncem října postihl část světa další velký útok ransomwaru, jenž vzbudil pozornost médií. Vypadá to, že v tomto roce je vůbec nejvíce postižena Ukrajina, nebo aspoň patří k nejvíce postiženým. Zatímco ransomware WannaCry postihl mnoho organizací po celém světě, koncem června dorazila hrozba jménem Petya. Tentokrát byla nejvíce postižena právě Ukrajina. Zajímavé je, že ačkoli se zdánlivě jednalo o útok ransomwaru, ve skutečnosti to byl spíše zákeřný malware, jehož cílem byl způsobit rozsáhlé škody. Dodávám, že cílem ransomwaru je naproti tomu vydělat peníze – zašifruje data na počítači a pak za ně vyžaduje výkupné. Malware byl tedy založen na ransomwaru Petya, nicméně s ohledem na jeho chování a účel byl tento škodlivý kód bezpečnostními experty a expertkami nazván i jako NotPetya.

Ransomware pro odvedení pozornosti

NotPetya není mrtvý. Jak ukazují nedávná zkoumání, na jeho základech staví nedávno řádící ransomware Bad Rabbit. Malwarebytes Labs uvádí, že za oběma škodlivými kódy stojí pravděpodobně stejní lidé. Se zajímavým tvrzením pak exkluzívně přišla agentura Reuters, jež před pár dny získala vyjádření šéfa kybernetické policie Serhiye Demedyuka.

Zatímco byl svět zaneprázdněn Bad Rabbitem, probíhal na Ukrajině paralelně jiný útok. Jednalo se o phishingový útok s cílem ukrást informace finanční a tajné informace. Ačkoli se v Rusku Bad Rabbit rozšířil více, nová informace říká, že hlavním cílem byla pravděpodobně Ukrajina. Demedyuk řekl, že se hybridní útoky stávají běžnými. Samotná taktika, kdy je vyvolána událost, která odpoutá pozornost od skutečného problému, není vůbec nová.

KL24

Ransomware Petya (foto: Avast) Ransomware Petya (foto: Avast)

Phishingový útok byl zacílen na uživatelky a uživatele softwaru od ruské firmy 1C, jež produkuje mj. nástroje pro účetnictví. Útok ransomwaru Petya/NotPetya byl přitom zahájen rovněž prostřednictvím softwaru pro účetnictví, jenž se nazývá M.E.Doc. Podvodné e-maily rozeslané během nedávného útoku se tvářily, jako by přicházely od vývojářského studia 1C. Ukrajinská policie získala oznámení od patnácti firem, které phishingovému útoku podlehly.

Celkový rozsah útoku prý zatím odhadnout nelze. Zato je zajímavé, že ukrajinské orgány dokázaly od června zastavit pětici velkých útoků na finanční instituce a strategickou infrastrukturu, jak zjistili v Reuters.

Byl pro vás článek přínosný?