Hlavní navigace

Raspberry Pi: pidipočítač za 25 dolarů je už téměř hotov

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pamatujete na unikátní Raspberry Pi? David Braben stojí u zrodu ultralevného počítače, který by se mohl stát hitem v rozvojových zemích nebo tam, kde se na výuku informačních technologií zkrátka není dost peněz. Raspberry Pi má rozměry jako USB klíčenka a vlastně o mnoho více ani nestojí.

Raspberry Pi

Technické specifikace už nebudeme opakovat, to si raději přečtěte původní článek. Ve zkratce: počítač běží na platformě ARM a jako systém používá některou z linuxových distribucí. Má minimální možnosti rozšíření, ale k dostupným I/O lze připojit monitor/televizor, klávesnici, myš a Wi-Fi modul. Více není potřeba. A data se uloží na SD karty.

Vývojáři nyní oznámili, že už mají vytvořen návrh PCB (tištěného spoje desky). Nakonec se velikost flashky až tak nepodařilo dodržet, přesto je Raspberry stále prcek jen o 20 % větší než kreditka. Alfa verze zatím počítá se šestivrstevným PCB míst čtyř-. Finální deska by se ale měla uskromnit.

Raspberry Pi
Schéma PCB

CS24

Autoři byli sdílnější, co se hardwaru týče. Byť konkrétní model ARM procesoru stále neodhalili, už víme, že deska ponese i 10/100 Ethernet a řadič USB 2.0 SMSC LAN9512. Výsledný produkt dostane 128 MB paměti (25dolarová verze) nebo 256 MB (ta bude stát 30–35 dolarů). Raspberry Pi by se mohlo prodávat ke konci letošního roku.

Zdroj: Raspberry (via Ubergizmo)