Hlavní navigace

Raspberry Pi: počítač velikosti flashky za 25 dolarů

Sdílet

Zdroj: Redakce

Dnešní mobily mají výkon jako před několika lety osobní počítače. Ale jejich velkou výhodou je, že se vlezou do kapsy. Stačí tedy odstranit displej, akumulátor a dašlí ryze telefonní moduly a na těchto základech postavit počítač. Nápad to není nový, možná jste už slyšeli o DreamPlugu, který je velký asi jako krabička cigaret. Raspberry Pi jde ještě o jeden level dál.

Raspberry Pi Foundation je nezisková organizace, která chce dostat do škol ultralevné počítače, aby ve všech koutech světa byla zvýšena (nejen) počítačová gramotnost. Je přitom jedno, jestli jde o rozvojové nebo rozvinuté země. Každé dítě by si zasloužilo vlastní počítač. Ostatně možná znáte projekt OLPC (One Laptop Per Child). Stodolarové notebooky si už razí cestu do států v Africe, Jižní Americe a Asii. Na webu píšou, že 2,4 milionu dětí a učitelů už OLPC používá.

Raspberry hraje na stejnou strunu, akorát že počítač má stát pouze 15 liber (25 dolarů). Britskou organizaci vede David Braben, který je mj. spolutvůrcem staré známé hry Elite. Počítač, který by chtěli prosadit ve školách je sice levný, malý, ale oproti OLPC nekompletní. V tuto chvíli se jedná o pouhou destičku s HDMI výstupem, USB a nějakým univerzálním I/O portem. Chybí tedy pěkná krabička, monitor a periferie. Takže Rapsberry Pi je sice malý, ale bez dalších doplňků k ničemu.

Raspberry Pi

Stránky projektu jsou hodně spartánské, takže se o počítači příliš neví. Základem je starý procesor ARM 11 s taktem 700 MHz a 128 MB RAM. Přestavte si tedy přibližně to, co je dnes v nejlepších symbianovských Nokiích (tedy papírově nic moc).

Grafika podporuje rozhraní OpenGL ES 2.0 a co je hlavní, dokáže akcelerovat náročné video v 1080p (H.264, 30 fps, High profile). To sice samotný počítač nejspíš nevyužije, ale stejný videoprocesor se bude hodit i pro ukázková/učebnicová videa v nižším rozlišení. Na výstupu se nachází analogový kompozitní konektor (takže jej můžete připojit i ke staré televizi) nebo HDMI (myslí se i na moderní stroje). Použití HDMI ale příliš nerozumím. Zaprvé se jedná o licencovaný formát, který přece musí celý počítač prodražit, a pak jej jednoduše nepřipojíte ke starším monitorům, jež budou v rozvojových zemích spíše využívány.

Součástí desky je ještě slot pro SD/MMC/SDIO kartu (poslední typ vhodný i pro Wi-Fi a jiné nepaměťové karty), nechybí ani USB 2.0 a jakési univerzální vstupně/výstupní rozhraní. Na jedné fotce se k němu připojila 12Mpx kamerka. Ale ve skutečnosti se k němu připojí spíš Wi-Fi modul.

Raspberry Pi

Na tomto obrázku už vidíme celý „počítač v celku“. Zatím vypadá jako vývojářský kit, čímž de facto také je. Sériová výroba ještě nezačala. Na připojeném monitoru možná poznáváte Ubuntu. Desktopová Windows čekat nemůžeme kvůli odlišné architektuře a zkompilované linuxové programy a jiné open source aplikace budou důstojnější než některá verze Windows CE.

" frameborder="0" allowfullscreen>

Více o malinovém počítači říct nemůžeme. Pokud jste viděli toto video, ve kterém David Braben Raspberry Pi popisuje, sam jako by ještě nevěděl, „kam s ním“. Se současným prototypem by ve školách příliš nenadchl. Samotný hardware je tzv. good enough (dobrý tak akorát) pro posílení počítačové gramotnosti. Ale stále velkou sumu zaujmou periferie a monitor.

KL24

Osobně bych podobný systém rád viděl integrovaný přímo v monitoru. V úsporném a tenkém LCD s LED podsvícením by se ztratil, ve stojanu budou reproduktory, v monitoru webkamera, mikrofon, už jen připojíte bezdrátovou myš a klávesnici a máte parádní embedded systém, se kterým napíšete dokument, vložíte fotku na Facebook, zkusíte videohovor ve Skypu nebo se podíváte na film. Ale třeba se Raspberry vyvine i do této podoby. Určitě o něm neslyšíme naposledy.

Zdroj: CrunchGear, BBC, Raspberry

Byl pro vás článek přínosný?