Hlavní navigace

Razer vychází hráčům vstříc vlastními mechanickými spínači pro klávesnice

7. 3. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Trh s mechanickými klávesnicemi se pomalu ale jistě začíná zaplňovat. Každý významný výrobce periferií má ve své nabídce minimálně jednu klávesnici, která místo klasických membránových tlačítek využívá mechanické spínače. Nejčastěji se výrobci spoléhají na spínače od společnosti Cherry. Tyto spínače doposud používal i známý výrobce herních periferií Razer. Nyní se však výrobce rozhodl pro vývoj vlastních mechanických spínačů, které by měly svými vlastnostmi vyhovovat především náročným hráčům.

 Razer mechanické spínače

Razer vyvinul dva modely spínačů – Green Switch a Orange Switch, které se od sebe liší hlavně zvukem vydávaným po stisknutí. Zatímco oranžové spínače při svém stisku nevydávají žádný zvuk, zelené označuje výrobce jako „klikací“ a při stisku se dočkáte tichého cvaknutí. Podobné vlastnosti nabízí samozřejmě i konkurenční spínače od Cherry.

 

Čím jsou spínače od Razeru odlišné, je bod záběru, kdy začne snímač reagovat na stisk. Klávesu není nutné stisknout až na doraz, reaguje už při stisku o 1,9 mm (s tolerancí 0,4 mm). Podle tvrzení výrobce reagují konkurenční spínače „až“ někde kolem 2 až 2,2 mm. Tato konstrukce by měla snížit reakční dobu hráče. Je otázkou jak moc bude znát rozdíl oproti jiným mechanickým spínačům, podle našeho názoru nebude rozdíl téměř znatelný.

Razer mechanické spínače Razer mechanické spínače Razer mechanické spínače Razer mechanické spínače

Zelené spínače kladou odpor 50 gramů, oranžové si vystačí pouze se 45 gramy. Výhodou by také měla být dlouhá životnost, které je dle tvrzení výrobce až 60 milionů úhozů. Novými spínači budou od této chvíle vybaveny všechny klávesnice z řady Razer Blackwidow. Při koupi si tedy budete muset dávat pozor, abyste nenarazili na starší verze s Cherry MX.

MMF24

Je vidět že Razer to myslí s mechanickými klávesnicemi vážně a uvědomuje si jejich vzrůstající pozici na trhu. Vývoj vlastních spínačů ocení především nároční hráči, kterým by měla jejich konstrukce vyhovovat nejlépe. Pokud hledáte klávesnici především na psaní, bude nejspíše vhodné porozhlédnout se u konkurence se spínači Cherry MX.

Zdroj: Razer