Hlavní navigace

Recenze Huawei Watch GT 5: stylová ozdoba rukou s výdrží maratonce

Sdílet

Huawei po roce opět přichází s novou řadou chytrých hodinek, tentokráte už s přídavkem Watch GT 5. I přes nápaditý design a pozoruhodnou výdrž však hodinkám stále něco chybí.
Co se dozvíte v článku
  1. Obsah balení:
  2. Parametry:
  3. Vzhled a celkové zpracování:
  4. Displej:
  5. Uživatelské rozhraní a ovládání:
  6. Aplikace:
  7. Funkce:
  8. Výdrž:
  9. Závěr:

Obsah balení:

Balení chytrých hodinek od Huawei zůstává už dlouhé roky neměnné. Mimo hodinky na vás v krabičce čeká napájecí magnetická kolébka s metrovým USB kabelem a nutná dokumentace. Reorganizací krabičky by tak Huawei mohl ušetřit nějaké místo a materiál, zároveň by krabička po otevření nevypadala tak „prázdně“ jako nyní.

Parametry:


41mm
46mm
Rozměry a hmotnost:

41,3 × 41,3 × 9,5 mm; hmotnost 35 g

45,8 × 45,8 × 10,7 mm; hmotnost 48 g

Zpracování:

displej krytý odolným sklem, tělo z nerezové oceli, spodní strana z polymeru, řemínek (ze silikonu, umělé kůže, nylonu nebo nerezové oceli)

Displej:

1,32″ AMOLED displej s rozlišením 466 × 466 px

1,43″ AMOLED displej s rozlišením 466 × 466 px

RAM a vnitřní paměť:

nespecifikováno

Baterie a nabíjení:

323 mAh, výdrž až 7 dnů, nabíjení skrze magnetickou kolébku

524 mAh, výdrž až 14 dnů, nabíjení skrze magnetickou kolébku

Systém, kompatibilita:

Harmony OS 5.0.0, kompatibilita s Android a iOS

Odolnost:

IP69K, voděodolnost do 5 ATM

Funkce:
  • akcelerometr, gyroskop, barometr, kompas

  • měření tepové frekvence, monitoring SpO2, detekce arytmie pulzové vlny

  • EKG

  • měření kvality spánku, menstruačního cyklu

  • více než 100 tréninkových aktivit

  • offline mapy

  • reproduktor pro hovory přes Bluetooth

  • vlastní obchod s aplikacemi

Konektivita:
  • Bluetooth 5.2

  • GPS, BDS, Galileo, QZSS, Glonass

  • NFC


Vzhled a celkové zpracování:

Za roky své existence Huawei mnohokrát ukázal, že udělat stylové a oku lahodící chytré hodinky dokáže a své kvality úspěšně předvádí i letos. I tento rok jsou nové Watch GT 5 dostupné ve dvou velikostech 41 a 46 mm a pro vybíravé typy hned v osmi barevných variantách (v závislosti na materiálu řemínku).

Huawei Watch GT 5 46 mm v celé kráse

Huawei Watch GT 5 46 mm v celé kráse

Autor: Cnews

Ostatně nároční uživatelé si přijdou na své už při vybírání, jelikož hodinky jsou k dispozici s černým, zlatým a stříbrným tělem a celkem osmi barvami řemínků lišících se od sebe svojí barvou a materiálem. Uživatelům je tak k dispozici poměrně slušná variace možností s potenciálem experimentovat.

Mně se do rukou dostala 46mm verze základních Watch GT 5 s modrým silikonovým (fluoroelastometrovým) řemínkem zdobeným prvky tkaného nylonu. Kulaté stříbrné tělo hodinek z nerezové oceli zdobí ciferník po obvodu displeje a dvojice tlačítek na pravém boku, přičemž jedno z nich je klasicky ve formě otočného kolečka.


Hodinky na ruce sedí velmi pohodlně

Hodinky na ruce sedí velmi pohodlně

Autor: Cnews
Dostatek děr na řemínku přijde vhod lidem s menším i větším obvodem zápěstí

Dostatek děr na řemínku přijde vhod lidem s menším i větším obvodem zápěstí

Autor: Cnews

Spodní strana z polymeru nabízí pouze sadu senzorů a z boku je vyvedený reproduktor pro Bluetooth volání. Pochválit musím Huawei za dostatek děr na řemínku pro téměř libovolné nastavení obvodu zápěstí a snadnou výměnu 22mm řemínku, jehož povrch je příjemný na dotek a na ruce sedí velmi pohodlně. Výrobce se chlubí také zvýšenou odolností IP69K a voděodolností do 5 ATM, která má hodinkám propůjčit robustní odolnost ve všech směrech, tedy proti vniku vody, prachu nebo korozi. O krytí displeje se stará blíže nespecifikované ochranné sklo.

Recenze chytrých hodinek Pixel Watch 3: známý vzhled s vylepšením a novými funkcemi pod kapotou Přečtěte si také:

Recenze chytrých hodinek Pixel Watch 3: známý vzhled s vylepšením a novými funkcemi pod kapotou

Displej:

Huawei se v případě displeje rozhodl o léty prověřený AMOLED panel, který vyniká zejména pestrými barvami. Výhrady nemám ani k maximálnímu jasu, jehož přesnou hodnotu si opět Huawei tradičně už roky nechává pro sebe. S čitelností jsem však ani na přímém slunci neměl problém.

Huawei Watch GT 5 jsou zkrátka stylovka

Huawei Watch GT 5 jsou zkrátka stylovka

Autor: Cnews

V závislosti na velikosti (41 nebo 46 mm) se vám dostane do rukou 1,32″ nebo 1,43″ panel s rozlišením 466 × 466 px. Displej je krásně detailní s pestrými barvami, vadou na kráse je mu bohužel absence Always on pro neustálé zobrazení času. Hodinky sice dokáží mít zapnutý displej až 20 minut, osobně bych více preferoval úsporné ciferníky s vypnutým jasem zobrazující pouze čas namísto neustálého ždímání baterie.

Uživatelské rozhraní a ovládání:

Klasický a léta neměnný je také systém Harmony OS operující ve všech chytrých hodinkách od Huawei. Ovládání a rozložení je víceméně podobné tomu ze smartphonů. Domovskou obrazovku zde nahrazuje ciferník, potažením dolů otevřete rychlé nastavení, gesto směrem vzhůru příchozí notifikace. Pro přechod mezi kartami a chytrou asistencí se postarají gesta tažením do boků.

Pro ovládání a pohyb v systému je vám k dispozici už tradičně dvojice tlačítek – klasické a horní s otočnou korunkou. Je trochu škoda, že ovládací kolečko neumí samo přecházet mezi ciferníkem, rychlým nastavením a notifikacemi a je nutné vždy provést gesto na displeji.

Detail v podobě nápisu Huawei na otočném kolečku

Detail v podobě nápisu Huawei na otočném kolečku

Autor: Cnews

Ovládání a pohyb v systému jsou ale svižné, plynulé a intuitivní, čemuž napomáhá i obstojný výkon. Přítomnost haptické odezvy (která co do kvality připomíná dekádu staré smartphony) příjemně doplňuje pohyb v systému a sportovní činnosti.

Aplikace:

Pro bezproblémový chod Watch GT 5 je už tradičně nutné mít v telefonu nainstalovanou aplikaci Huawei Zdraví. Zatímco na App Store si tato aplikace pořád vesele lebedí, na Google Play ji nenajdete a je nutné podstupovat otravný proces v podobě stažení App Gallery a následné instalace Huawei Zdraví.

Huawei Watch GT 4: pokračování osvědčené řady s praktickými vylepšeními (recenze) Přečtěte si také:

Huawei Watch GT 4: pokračování osvědčené řady s praktickými vylepšeními (recenze)

Po instalaci naštěstí aplikace hodinky sama rozpozná a párování je otázkou pár minut. Samotná aplikace je rozdělena do pětice hlavních záložek, které přehledně v líbivých grafech a číslíčkách ukazují vaši denní i sportovní aktivitu. Přehledně rozdělené je i samotné nastavení hodinek.

Huawei Watch GT 5 jsou zkrátka stylovka

Huawei Watch GT 5 jsou zkrátka stylovka

Autor: Cnews

Mimo stovky dostupných ciferníků je vám k dispozici také nastavení ochrany hodinek, odpovědi na zprávy nebo volání. I přestože hodinky samy o sobě disponují NFC čipem, u nás si díky nemožnosti přidat platební kartu placení skrze hodinky neužijeme.

Přestože do hodinek můžete skrze Huawei Zdraví doinstalovat další aplikace, ty skutečně použitelné byste napočítali na prstech jedné ruky. Z těch nejvíce použitelných lze vypíchnout například Hue Essentials pro ovládání chytrých světel Philips Hue nebo Navigation – G Maps Viewer (nutno doinstalovat stejnojmennou aplikaci s cenovkou 69 Kč).

Funkce:

Huawei Watch GT 5 jsou doslova nabité různými funkcemi s cílem maximálně vám zpříjemnit každodenní činnosti a sport. Sadu základních funkcí (měření srdečního tepu, výpočet kroků a ušlé vzdálenosti, měření spálených kalorií) doplňuje poměrně široká paleta více či méně užitečných nástrojů.

Rozcestník pro sportovní aktivity

Rozcestník pro sportovní aktivity

Autor: Cnews
Hodinky dokáží měřit nespočet životních funkcí

Hodinky dokáží měřit nespočet životních funkcí

Autor: Cnews

Hodinky dokáží kupříkladu měřit více než 100 různých sportovních činností, měřit hladinu kyslíku v krvi, ženám menstruační cyklus, detekovat a upozornit na arytmii krevního pulsu, měřit nadmořskou výšku nebo tlak vzduchu v okolí. Často jsem využíval také hovory skrze Bluetooth a poměrně přesné předpovědi počasí.

Huawei se chlubí speciálním systémem určování polohy Huawei Sunflower s certifikací EXCELLENT od certifikačního centra TL. V praxi neměly hodinky sebemenší problém rychle se chytit i v hustě obydlených oblastech. Při sportu si hračičkové mohou vyhrát s funkcí Router Draw, která jim umožní kreslit do mapy přímo vaším pohybem. Stačí si v aplikaci naplánovat trasu a poté se řídit pokyny na hodinkách.

Různá dechová cvičení mohou pomoci s všudypřítomným stresem

Různá dechová cvičení mohou pomoci s všudypřítomným stresem

Autor: Cnews

Pro navigaci jsou vám k dispozici také mapy Petal, ovšem jejich funkčnost je vázaná na stejnojmennou aplikaci v telefonu, nastavení trasy a manuální odeslání do hodinek. Není to extra pohodlné, ale na elementární úrovni funkční stejně jako klávesnice Celia. Pro rychlou odpověď na zprávu postačí, odpovídat na e-mail si s ní skutečně nedokážu.

Výdrž:

Kde hodinky excelují, je výdrž a samotné nabíjení. Mnou testovaná 46mm verze s 524mAh baterií dokáže podle výrobce na jedno nabití vydržet až 14 dnů. Při mém testování mohu spíše potvrdit typickou udávanou výdrž okolo 9 dnů, pokud hodinky používáte každý den s občasným sportem.

Rychlé bezdrátové nabíjení v podobě magnetické kolébky

Rychlé bezdrátové nabíjení v podobě magnetické kolébky

Autor: Cnews
Rychloupínací mechanismus se standardizovanou velikostí vybízí k experimentování s řemínky

Rychloupínací mechanismus se standardizovanou velikostí vybízí k experimentování s řemínky

Autor: Cnews

Jako typické používání uvádí výrobce 30 minut volání týdně, stejný počet minut přehrávání zvuku, stále zapnuté monitorování tepu a spánku, 180 minut sportovních aktivit týdně a zapnuté oznámení. Menší 41mm verze s 323mAh baterií dokáže vydržet na nabití až 7 dnů, opět bych se spíše řídil typickou výdrží 5 dnů.

Závěr:

Huawei Watch GT 5 jsou stylové chytré hodinky, které zaujmou především svým designem, zpracováním a rozmanitostí při výběru velikostí a řemínků. Bohužel Huawei ani letos nepřinesl v porovnání s předchozí generací vylepšení hodné přechodu ze starších generací, nehledě na opakující se vytýkané neduhy v podobě nemožnosti placení, absence eSIM nebo ne úplně pohodlná cesta v Huawei Zdraví na Androidu.

KL24

Na druhou stranu hodinky přímo excelují ve výdrži, o které si konkurence může nechat jen zdát a příjemná je také plynulost systému či nespočet sportovních funkcí. Přítomnost navigace skrze Petal mapy ocení nejvíce majitelé Huawei smartphonů, kterým bych ostatně hodinky i nejvíce doporučil.

Huawei Watch GT 5 startují na 6299 korunách za obě verze (41 a 46 mm) se silikonovým řemínkem, o pár stokorun navíc můžete dostat hodinky s koženým nylonovým nebo mnou testovaným kompozitním řemínkem. Nabídku uzavírají Watch GT 5 s řemínkem z nerezové oceli za cenu 7499 korun.

Líbilo se mi:
Nelíbilo se mi:

+ precizní zpracování s kvalitními materiály

− absence Always on

+ odladěný systém s řadou zajímavých funkcí

− stále zdlouhavá cesta k Huawei Zdraví na Androidu

+ dobrá čitelnost displeje na přímém slunci

− nemožnost placení skrze NFC

+ excelentní výdrž baterie

+ odolnost IP69K a voděodolnost do 5 ATM

+ široká paleta senzorů a funkcí

+ užitečné hovory přes Bluetooth