Hlavní navigace

Velmi tichý hlodavec: Recenze myši Logitech MX Master 3S

Sdílet

Zdroj: Cnews
Inovovaná myš MX Master 3S od Logitechu navazuje na kvality loňského modelu MX Master 3. Rozdílem je kromě trochu vyššího DPI zejména téměř neslyšné klikání.

Obsah balení:

V krabičce u MX Master 3S nenajdete nic, co by stálo extra za zmínku. Přesto si dovolím věnovat obsahu balení alespoň pár řádků. Mimo samotnou myš se v krabičce nachází přijímač Logi Bolt USB, přibližně metrový USB-C/USB-A gumový kabel pro nabíjení a sada obligátních příruček.

V krabičce najdete vše, co potřebujete V krabičce najdete vše, co potřebujete (zdroj: Cnews)

Byť je možné myš během používání nabíjet, samotný kabel není nikterak tvárný a při současném nabíjení a používání myši vám bude spíše překážet. Vzhledem k výdrži a rychlosti nabíjení můžeme tento fakt přehlédnout a jít dál. Pochvalu zaslouží Logitech za absenci jakýchkoliv plastových částí v krabičce a za použití recyklovaného plastu na myši. O tom ale později.

Parametry:

Rozhraní:
  • bezdrátově skrze Logi Bolt USB 2,4 GHz
  • Bluetooth Low Energy
Senzor: optický Darkfield
Rozsah rozlišení: 200 – 8000 DPI
Počet tlačítek 7
Spínače: nespecifikováno, tiché
Rozměry a hmotnost: 124,9 × 84,3 × 51 mm, 141 g
Baterie: 500 mAh, výdrž až 70 dní, nabíjení přes USB-C (podpora rychlonabíjení 3 hodiny provozu za 1 minutu nabíjení)
Funkce:
  • rolovací kolečko MagSpeed
  • sekundární rolovací kolečko
  • funkce Easy Switch (až 3 zařízení najednou)
  • funkce Flow pro přechod mezi zařízeními
  • software Logi Options+ s bohatým nastavením
  • možnost mapování tlačítek pro každý software samostatně
Kompatibilita:
  • Windows 10/11 a novější
  • macOS 10.15 a novější
  • iPadOS 14 a novější
  • Linux, ChromeOS
  • Android 8 a novější

Design a zpracování:

Svým zpracováním a nesymetrickým designem je myš určená pro praváky. Troufnu si říci, že myš sedne do ruky lidem s větší i menší dlaní, čemuž ostatně nahrává i fakt, že levé a pravé tlačítko lze pohodlně stisknout po celé jeho délce. Držení myši je intuitivní a ihned po úchopu máte pocit, že v ruce držíte poctivě vyrobený kus, jehož části na sebe perfektně lícují.

Oproti loňské generaci se základní podoba myši nijak extra nezměnila, došlo pouze k vyhlazení hran a přidání „varhánkovitého“ designu v oblasti opěrky palce a zadní části myši. Osobně se mi tento design líbí a s používáním myši jsem neměl žádný problém. Pokud máte rádi malinko těžší myši, padne vám MX Master 3S s hmotností 141 g do ruky jako ulitá. Osobně preferuji myši s nižší hmotností a při přechodu z mé 70g myši si ruka musela pár dní zvykat.

Logitech nijak neexperimentoval a nabízí myš ve dvou konzervativních barvách – černé a bílé. Zajímavostí je použití recyklovaného plastu u obou barevných variant. V případě černé varianty je 27 % použitého plastu recyklovaného, u bílé varianty pak 22 %. Plastovou vaničku a plastové plochy tlačítek doplňuje gumový potah sahající až ke kolečku myši. Gumový potah přijde vhod při horkých letních dnech, kdy se ruka více potí.

Dvojici hlavních tlačítek doplňují další dvě tlačítka na boční straně a tlačítko ve spodní části opěrky palce, skrze které je možné provádět předdefinovaná gesta. Stisk všech tlačítek je oproti běžným myším neskutečně tichý, ve srovnání s modelem MX Master 3 dokonce o 90 %. Téměř nulový zvukový doprovod je po chvíli vysoce návykový a při používání vám poděkují nejen vaše uši, ale také ostatní spolupracovníci v místnosti.

Vedpod se nachází přepínač Easy Switch, optický senzor a přepínač pro zapnutí a vypnutí myši Vedpod se nachází přepínač Easy Switch, optický senzor a přepínač pro zapnutí a vypnutí myši (zdroj: Cnews)

Tlačítka doplňují hned dvě rolovací kolečka s příjemným povrchem z oceli. Hlavní kolečko se standardním umístěním mezi levým a pravým tlačítkem a sekundární kolečko, které své místo našlo nad dvojicí bočních tlačítek. Zatímco s bočním kolečkem můžete například přepínat mezi záložkami nebo procházet textem, u hlavního tlačítka máte k dispozici funkce Smart-shift a MagSpeed. V případě Smart-shift máte na výměr mezi krokovým režimem a nekonečným volnoběhem, funkce MagSpeed založená na elektromagnetickém posuvu umožňuje plynulý přechod mezi krokovým a volným pohybem.

Hlavní dominantou spodní strany je optický senzor Darkfield s nastavitelným rozlišením od 200 do 8000 DPI. Dále se zde nachází zapínací tlačítko a tlačítko Easy Switch pro rychlé přepínání mezi připojenými zařízeními. Pochválit musím logitech za čtveřici klouzacích PTFE ploch, které v kombinaci s optickým senzorem skvěle fungují na různých površích, dokonce i na skle. Na těle myši se bohužel nenachází žádný otvor pro uschování USB přijímače, což je trochu škoda. Přeci jen vzhledem k rozměrům by se nějaké místo určitě našlo.

Tlačítka:

Na těle MX Master 3S se nachází celkem 7 tlačítek:

  • levé a pravé tlačítko,
  • kolečko myši,
  • tlačítko pod kolečkem myši pro přepínání mezi volným a krokovým režimem,
  • dvojice tlačítek na boční straně,
  • tlačítko ve spodní části opěrky palce.

Pro stisk hlavních tlačítek je třeba vyvinout minimální sílu, což je při dlouhém používání myši hodně návykové. Levé a pravé tlačítko je navíc možné stisknout po celé ploše, což nahrává lidem s kratšími prsty. Trochu přitlačit budete muset u ostatních tlačítek, zejména pak u středového kolečka, které na můj vkus potřebuje až zbytečně velkou sílu. Po nějaké době se na to dá částečně zvyknout, je třeba s tímto faktorem před koupí počítat.

Stisk ostatních tlačítek už nevyvolá „wau efekt“ jako tlačítka hlavní a jejich stisk je třeba vynaložit nepatrně větší sílu. Zároveň jsou ostatní tlačítka oproti hlavním mírně hlasitější, nejedná se však o nic tragického.

Software:

Hlavním lákadlem nové Logitech MX Master 3S je bezesporu doprovodný software Logi Options+, bez kterého ztrácí myš většinu svého potenciálu. Software je k dostání na oficiálních stránkách. Logitech ale zašel o něco dále a nabídne vám stažení softwaru do počítače ihned po prvotním připojení myši k počítači.

Prostředí softwaru LogiOptions po otevření Prostředí softwaru LogiOptions po otevření (zdroj: Cnews)

Po otevření Logi Options+ se vám zobrazí všechny kompatibilní Logitech periférie. V rychlém přehledu je vidět aktuální stav baterie a režim provozu, po rozkliknutí myši se dostanete do samotného rozhraní programu. Ten je rozdělen do pěti kategorií:

  • Buttons: přiřazení funkcí jednotlivým tlačítkům
  • Point and scroll: nastavení citlivosti DPI a rychlosti obou koleček
  • Easy-switch: přehled o zařízeních, ke kterým je myš připojena
  • Flow: nastavení funkce Logi Flow pro přenos souborů mezi zařízeními
  • Settings: obecné nastavení myši, update

Další a podstatná část softwaru se nachází v pravém horním boku, kam je možné přidávat programy nainstalované ve vašem počítači. Software umožňuje vytvoření vlastní sady zkratek (nebo rovnou celých maker) pro každý přidaný program zvlášť. A právě v tom tkví hlavní síla myší od Logitechu.

Výdrž:

Myš je možné nabíjet a používat zároveň. Vzhledem k netvárnému kabelu to ale moc příjemné není Myš je možné nabíjet a používat zároveň. Vzhledem k netvárnému kabelu to ale moc příjemné není (zdroj: Cnews)

Uvnitř myši se nachází 500mAh baterie, která dle slov výrobce nabízí až 70denní výdrž při plném nabití. Myš jsem začal používat při 75% kapacitě baterie a po 14denním používání skrze Logi Bolt USB hlásí software 60 %. Během testování, kdy jsem myš používal přibližně 10 hodin denně, se mi ji zkrátka nepodařilo vybít a v dohledné době jen tak nepodaří.

Nabíjení MX Master 3S probíhá skrze USB-C konektor na přední straně. Myš sice můžete používat během nabíjení, kvůli příliš netvárnému kabelu to ale nebude extra příjemná záležitost. Ostatně díky podpoře rychlonabíjení není třeba toto podstupovat. Dle slov Logitechu vám stačí minuta nabíjení na 3 hodiny používání. Pokud tedy jednou za měsíc či dva necháte myš na pár hodin na nabíječce, o její výdrž se prakticky nebudete muset starat.

Závěr:

Po několikatýdenním testování mohu říci, že se jedná o velmi povedenou myš, která nabízí komplexní možnosti používání, mezi kterými si každý najde to své. Vzhledem k ceně a specifickým vlastnostem ale není myš cílená pro pro širokou masu jako myš k domácímu počítači, avšak pro konkrétní skupinu lidí, kteří využijí jsou ochotni za přidanou hodnotu myši zaplatit.

KL24

K dnešnímu dni je možné Logitech MX Master 3S seznat za cenu už od dvou tisíc. Za své peníze dostanete profesionální pracovní myš a extra tichými tlačítky a přidanou hodnotou v podobě precizního softwaru. Právě rozsáhlé možnosti přizpůsobení prostřednictvím Logi Options+ dělají z myši jednoho z nejlepších kancelářských pomocníků, jaké na aktuálním trhu můžete sehnat.

Líbilo se mi: Nelíbilo se mi:
+ téměř neslyšný stisk hlavních tlačítek - až moc tuhý stisk středového kolečka
+ komunikace skrze Logi Bolt nebo Bluetooth - nemožnost uschování USB donglu do těla myši
+ Easy Switch pro přenos souborů mezi připojenými zařízeními - pro někoho vyšší cena
+ software Logi Options+
+ vysoká výdrž až 70 dnů
+ příjemný povrch myši a pohodlné držení
+ funkce Smart-shift a MagSpeed u hlavního kolečka

 

Byl pro vás článek přínosný?