Hlavní navigace

Recenze notebooku Asus ProArt P16: Ryzen pro kreativce

Sdílet

Notebook pro kreativce s procesorem od AMD, grafikou od Nvidie, umělou inteligencí a vychytávkami od Asusu. ProArt patří mezi počítače s minimem kompromisů.

Hliníkové tělo notebooku má černé barevné provedení s mikropóry (s označením Nano Black) pro minimalizaci odlesků. Jde vlastně o matné tělo odolné proti otiskům a s hydrofobními účinky.

ProArt P16 má na tloušťku 15 milimetrů a hmotnost 1,85 kg. To je na bytelný kovový 16" laptop tak akorát, i když samozřejmě jej v batohu ucítíte. Stejně tak 200W napájecí adaptér pocítíte, naštěstí jej sebou nemusíte pořád nosit, protože nabíjet můžete i přes USB-C (byť trochu pomaleji).

Notebook má částečně skryté panty a otevřete jej jednou rukou. Zajímavé jsou ale indikační diody umístěné vzadu a viditelné jen u zavřeného notebooku. Otevřením víka displeje se skryjí. Indikují práci disku, nabíjení a zapnutý počítač.

Autor: Radomír Kejduš

Asus nabízí dvě konfigurace, obě s Ryzenem AI 9. Liší se velikostí RAM a SSD. Operační paměť můžete mít 32, nebo 64 GB a je vždy napájena přímo na desce. Uvnitř počítače jsou dva sloty na disky a u levnější konfigurace je osazen jen jeden z nich. Zatímco disk si přidáte i sami, RAM je neměnná.

Autor: Radomír Kejduš

Uvnitř testované (vyšší) verze je AMD Ryzen AI 9 HX 370 s integrovanou grafikou Radeon 890M a dedikovanou GeForce RTX 4070. Asus uvádí TDP 70 W a pro grafiku pak 105 W. Cena levnější konfigurace je 69 990 Kč, dražší pak 97 490 Kč.

ProArt má předinstalovanou klasickou utility MyAsus, ale také software ProArt Creator Hub. Některé funkce obou softwarů se překrývají. Každopádně umožňují nastavovat režimy výkonu, obrazu či optimalizaci baterie.

Asus ProArt P16 (H7606) - Creator Hub1

Creator Hub

Autor: Radomír Kejduš
Asus ProArt P16 (H7606) - Dial Control Panel

Dial Control Panel

Autor: Radomír Kejduš
Asus ProArt P16 (H7606) - BIOS

Aktualizace BIOSu

Autor: Radomír Kejduš

Uvnitř dražší konfigurace jsou dva stejné 2TB disky SSD, přičemž ten pro systém (C:) využívá rychlé rozhraní PCIe 4.0 se čtyřmi linkami. Druhý disk (D:) je pomalejší, jelikož na druhý slot zbyly už jen dvě linky. Hodně jich pro sebe totiž potřebuje grafika.

Indikační diody se s otevřením víka schovají

Autor: Radomír Kejduš
Autor: Radomír Kejduš

Klávesnice

Asus použil i u 16" notebooku jen alfanumerickou klávesnici bez numerického bloku. Na bocích jsou místo něj mřížky reproduktorů a ProArt hraje velmi nahlas a slušně.

Autor: Radomír Kejduš

Tlačítka mají příjemný stisk i odezvu. Pokud jde o ergonomii, Asus si dal záležet s provedením kurzorových šipek a příjemné je i odsazení mezi F-klávesami a klávesou Escape. Mezery pak už ale bohužel chybí za klávesami F4 a F8. Zapínací tlačítko je samostatně nad blokem kláves, což je vždy lepší varianta. Neobsahuje však čtečku otisků prstů.

Výborné provedení šipek

Autor: Radomír Kejduš

Zapínací tlačítko zvlášť

Autor: Radomír Kejduš

Dále je zde tradičně kombinace standardů ISO a ANSI, kdy dostanete malý Enter i krátký levý Shift. Nechybí ani dnes už povinná klávesa Copilot. Klávesnice má bílé podsvícení a diakritika a speciální znaky svítí o něco slaběji.

Integrovaný Asus Dial

Autor: Radomír Kejduš

Podsvícení

Autor: Radomír Kejduš

V touchpadu najdete známé ovládací kolečko Asus Dial, které lze využít v některých aplikacích typických pro kreativce, ale také si přes něj můžete jen ovládat hlasitost. Zkratka F12 spustí utilitu Asus ProArt Creator Hub, která je funkcemi velmi podobná utilitě MyAsus.

Konektivita

ProArt má dva porty USB-C s rozdílnou rychlostí. Na levém boku je USB-C (USB4) s rychlostí 40 Gb/s a na pravé s rychlostí 10 Gb/s. Tyto rychlosti jsou šikovně napsané i přímo u konektorů. Dále je zde HDMI 2.1, USB-A, čtečka SD karet (rychlostní standard SD 7.0) a jack. Bezdrátovou síť má na starosti Wi-Fi 7.

Autor: Radomír Kejduš
Autor: Radomír Kejduš

Výdrž a výkon

Nabíjecí adaptér má výkon 200 W a proprietární konektor, nicméně ProArt lze nabíjet i přes USB-C. Akumulátor o kapacitě 90 Wh se za hodinu dostane z nuly na 91 %. V případě použití USB-C nabíječky hlásí Windows pomalé nabíjení (přestože redakční nabíječka má 100 W) a za 30 minut jste z nuly na 28 %. Na cesty každopádně většinou nebude potřeba tahat velkou nabíječku. Výdrž při běžné práci jsem naměřil 9,5 hodiny a film zvládne přehrávat zhruba 11 hodin.

200W adaptér není na svůj výkon zase tak velký

Autor: Radomír Kejduš

Asus nabízí dvě konfigurace, které se ale neliší procesorem ani grafikou, naměřený výkon bude proto platit pro obě verze.

Asus ProArt P16 (H7606) - 3DMark Time Spy

3DMark Time Spy

Autor: Radomír Kejduš
Asus ProArt P16 (H7606) - PCMark10

PCMark10

Autor: Radomír Kejduš

Uvnitř je AMD Ryzen AI 9 HX 370 s integrovanou grafikou Radeon 890M a dedikovanou GeForce RTX 4070. Asus uvádí TDP 70 W a pro grafiku pak 105 W. O novém Ryzenu si více přečtete v článku Honzy Olšana.

Výkon SSD je naopak u osazených disků různý, neboť pro druhý jsou volné už jen dvě PCIe linky.

Asus ProArt P16 (H7606) - cdm disk1 (max)

Disk 1 (max)

Autor: Radomír Kejduš
Asus ProArt P16 (H7606) - cdm disk1 (reálný)

Disk 1 (reálný)

Autor: Radomír Kejduš
 
Asus ProArt P16 (H7606) - cdm disk2 (max)

Disk 2 (max)

Autor: Radomír Kejduš
 
Asus ProArt P16 (H7606) - cdm disk2 (reálný)

Disk 2 (reálný)

Autor: Radomír Kejduš
Výkon (s adaptérem)  
PCMark 10 7857 bodů
Cinebench 2024 (single) 116 bodů
Cinebench 2024 (multi) 1178 bodů
3DMark (Time Spy) 10 485 bodů

Displej

Asus nazval displej jako Lumina OLED. Je dotykový a lesklý, má dosahovat jasu až 500 nitů a splňovat 100% pokrytí rozsahu DCI-P3. Barvy validovalo Pantone. Jde o 16" 4K HDR displej od Samsungu s rozlišením 3840 × 2400 px. Windows pro takto jemné rozlišení volí zvětšení prvků až na 250 %.

Pro někoho může být nevýhodou jen 60Hz obnovovací frekvence. Víko displeje otevřete jednou rukou, ale jen do úhlu 134°.

Víko displeje otevřete jednou rukou, ale jen do úhlu 134°.

Autor: Radomír Kejduš

Samozřejmě jsou zde tenké rámečky. Senzory vedle webkamery slouží pro úpravu barev podle okolního světla, ale zase zde vůbec není senzor okolního jasu, respektive neumožňuje automaticky měnit i jas. Ovšem režimy ochrany OLEDu jas po čase stejně stáhnou samy.

Asus ProArt P16 (H7606) - MyAsus1

MyAsus: barevné režimy

Autor: Radomír Kejduš
Asus ProArt P16 (H7606) - Creator Hub2

Creator Hub: barevné režimy (aplikace se trochu duplikují)

Autor: Radomír Kejduš

Rozsah jasu jsem naměřil 4 až 330 nitů v případě zobrazení bílé na celé obrazovce. Na menší ploše byl jas jen o málo vyšší a proklamovaných 500 nitů platí spíše pro HDR obsah. Střední hodnotu jasu 120 nitů jsem našel na 62 % posuvníku (kde je pak měřena i výdrž notebooku) a kontrast je díky OLEDu nekonečný.

Barevné režimy

Základní barevný režim nazvaný Normální má podle popisu zobrazovat věrné barvy. Bílá je u něj trochu studená a barevný gamut široký. Přes utilitu MyAsus pak lze barevné režimy měnit: V nabídce jsou režimy Živé, Ručně a Ochrana zraku. U každého z nich jde navíc ještě změnit barevnou škálu (Nativní, sRGB, DCI-P3 a P3). Je trochu matoucí, co Asus myslí režimem a co barevnou škálou, každopádně jsem vyzkoušel a proměřil všechny.

Asus ProArt P16 (H7606) - displej1a Normální Nativní

Normální Nativní

Autor: Radomír Kejduš
Asus ProArt P16 (H7606) - displej1b Normální sRGB

Normální sRGB

Autor: Radomír Kejduš
Asus ProArt P16 (H7606) - displej1c Normální DCIP3

Normální DCIP3

Autor: Radomír Kejduš
Asus ProArt P16 (H7606) - displej1d Normalni P3

Normální P3

Autor: Radomír Kejduš

Po přepnutí na režim Živé barvy dojde jen ke změně křivky gama, protože širší barevný rozsah byl už v základním režimu a není jej kam dále roztahovat. Užšího a pro některé aplikace přesnějšího gamutu sRGB docílíte přepnutím v druhé části (nazvané barevná škála). Obraz má však stále stejně studené barvy.

Asus ProArt P16 (H7606) - displej2 Živé Nativní

Živé Nativní

Autor: Radomír Kejduš
Asus ProArt P16 (H7606) - displej4 Ochrana zraku

Ochrana zraku

Autor: Radomír Kejduš

Následují dva „filmové“ režimy DCI-P3 a P3. Zobrazení P3 se od základních režimů liší málo, spíše jen v luminanci jednotlivých odstínů. Až DCI-P3 znamená výraznější změnu, kdy potlačí modrou (ale i červenou) složku a naopak vytáhne zelenou.

Pro jakousi částečnou kalibraci můžete zvolit režim Ručně, který prostřednictvím posuvníků umožňuje měnit teplotu barev. K částečnému vyvážení dojde až po výraznějším posunu směrem k teplým barvám, ale se zelenou stejně nepohnete.

Asus ProArt P16 (H7606) - displej3a Ručně Nativní

Ručně Nativní

Autor: Radomír Kejduš
Asus ProArt P16 (H7606) - displej3b Ručně sRGB

Ručně sRGB

Autor: Radomír Kejduš
Asus ProArt P16 (H7606) - displej3c Ručně DCIP3

Ručně DCIP3

Autor: Radomír Kejduš
Asus ProArt P16 (H7606) - displej3d Ručně P3

Ručně P3

Autor: Radomír Kejduš

Poslední režim nazvaný Ochrana zraku pak umožňuje v několika stupních omezit právě modrou složku. Obecně je vidět, že výrobci chápou teplé a studené světlo na škále spíše marketingově a pro vyváženou bílou je nutné volit položky označené jako teplé.

Nakonec jsem zůstal právě v ručním módu a barevné škále DCI-P3, která podle mě nabídla nejlepší obraz. Pokud bych nechtěl potlačené modré světlo, zvolil bych škálu P3 s lehce studenějším obrazem.

Rozborka

Po sundání spodního krytu se objeví hned tři ventilátory. Chlazení je tu dvouokruhové, přičemž procesor i grafika některé heatpipe sdílí. Překryté mědí jsou i napájecí kondenzátory a třetí doplňkový ventilátor to celé ofukuje ještě zvenku. Na celém chlazení je vidět, že si dal Asus záležet.

Autor: Radomír Kejduš

Modul bezdrátové sítě

Autor: Radomír Kejduš

Notebook obsahuje dvě stejná SSD, ty však nemají stejně rychlé rozhraní. Rychlejší slot využívající čtyři linky je pro systémový disk, druhé SSD má k dispozici jen dvě linky.

Jedno SSD

Autor: Radomír Kejduš

Druhé SSD

Autor: Radomír Kejduš
 

Chlazení

Autor: Radomír Kejduš
 

Třetí ventilátor

Autor: Radomír Kejduš

Pod krytem uprostřed najdete modul bezdrátové sítě. Operační paměť je napájená napevno.

Závěr

Kategorie notebooků pro kreativce, což jsou vlastně herní počítače uzpůsobené pro práci, patří k nejdražším a ProArt P16 rozhodně patří mezi drahé laptopy. Testovaný model stojí necelých sto tisíc a nižší (stále velmi výkonná) konfigurace začíná na 69 tisících Kč.

CS24

Výkon ani výdrž nejde kritizovat, ProArt P16 vás při práci podrží. Kvalitně zpracované tělo má slabinu jen v malém úhlu otevření displeje a chyběla mi i krytka webkamery – takto se musíte spolehnout na softwarové vypnutí přes klávesu F10.

Autor: Radomír Kejduš

Displej má slušné parametry, ale ne moc přesně vyvážený bílý bod. Asus chrání životnost OLEDu až tak, že mi občas stahoval jas o pár procent níže, než jsem ho chtěl mít. Výborně zpracované je chlazení se třemi tichými ventilátory. Při plné zátěži jsou větráky slyšet, ale není to nic hrozného.

Asus ProArt P16 (H7606) - HWinfo

Asus ProArt P16 (H7606) – HWinfo

Autor: Radomír Kejduš
model Asus ProArt P16 (H7606)
displej 16" (16:10) | OLED | 3840 × 2400 px | (Samsung ATNA60YV02), lesklý dotykový, 60 Hz
procesor AMD Ryzen AI 9 HX 370 (Zen 4) na 0,6–2 GHz (turbo 5,15 GHz), 4/8E a 8/16P jader, TDP 54 W
grafický čip AMD Radeon 890M / GeForce RTX 4070
operační paměť 64 GB LPDDR5 (integrovaná)
disk 2× 2 TB PCIe4 (2× WD SN740)
klávesnice mix ISO-ANSI / alfanumerická, podsvícená
porty USB-C4 (PD), USB-C 3.2 (PD), USB-A 3.2, HDMI 2.1, jack, SD 7.0
sítě Wi-Fi 7 (MediaTek MT7925), LAN (–)
akumulátor 90 Wh
rozměry 355 × 247 × 14,9 mm
hmotnost 1,85 kg
OS Windows 11 Pro
doporučená cena 97 490 Kč

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.