Hlavní navigace

Recenze Pixel 9: bezbolestný přechod z iPhonu na Android ověšený umělou inteligencí

Sdílet

Letošní Pixel 9 přichází jako kompaktní smartphone s vlajkovými prvky, vysokým zabezpečením a tahákem v podobě AI funkcí. Jak v našem testu obstál nejlevnější model z trojice Pixelů?
Co se dozvíte v článku
  1. Obsah balení: v duchu moderní doby
  2. Parametry: vlajka v pravém stylu
  3. Vzhled a celkové zpracování: podobnější iPhonu než kdykoliv předtím
  4. Displej: stejně prémiový jako vloni
  5. Uživatelské rozhraní a Pixel AI funkce: u nás stále ticho po pěšině
  6. Výkon: zklamáním i překvapením zároveň
  7. Výdrž: oproti loňsku příjemná změna
  8. Fotoaparát: skvělý jako vždy
  9. Závěr: až na absenci AI funkcí perfektní

Obsah balení: v duchu moderní doby

Nové Pixely se balením přizpůsobují trendům aktuální doby a mimo telefon samotný obsahují pouze napájecí USB-C kabel, špendlíček pro vytažení slotu na nanoSIM kartu a nutnou dokumentaci. Mimo nanoSIM je možné Pixel připojit do sítě také pomocí eSIM.

Krabička Pixelu 9 toho moc nenabízí

Krabička Pixelu 9 toho moc nenabízí

Autor: Cnews

Parametry: vlajka v pravém stylu

Rozměry a hmotnost:

152,8 × 72 × 8,5 mm; 198 g

Zpracování:

displej a záda odolné sklo Gorilla Glass Victus 2, rám z hliníku, odolnost IP68

Displej:

6,3" OLED displej, 2424 × 1080 px, 120 Hz, HDR10+, jemnost 422 PPI, jas až 1800 nitů (až 2700 nitů v HDR)

Procesor:

Google Tensor G4 (4 nm), 8jádrový, frekvence až 3,1 GHz, grafický akcelerátor Mali-G715 MC7

RAM a paměť:

12 GB RAM + 128/256 GB vnitřního úložiště

Selfie kamera:

10,5 Mpx, f/2.2, širokoúhlý, HDR, až 4K@60fps

Zadní fotoaparáty:
  • hlavní: 50 Mpx, 1/1.31", f/1.7, dual pixel PDAF, OIS
  • ultraširokoúhlý: 48 Mpx, 1/2.55", f/1.7, 123°, dual pixel PDAF
Nahrávání videa:

4K@60fps, 1080p@240fps, gyro-EIS, OIS, 10b HDR

Baterie a nabíjení:

4700 mAh, nabíjení 27 W, bezdrátové nabíjení 15 W, reverzní napájení

Operační systém:

Android 14

Konektivita a funkce:
  • 5G, 4G, GSM, Wi-Fi 7, Bluetooth 5.3 (aptX HD)
  • GPS, GLONASS, GALILEO, BDS, QZSS, NavIC
  • USB-C 3.2, NFC, nanoSIM + eSIM, ultrasonická čtečka otisku prstů, odemykání obličejem

Vzhled a celkové zpracování: podobnější iPhonu než kdykoliv předtím

Už na první pohled na letošní generaci Pixelů je jasné, na jakou cílovou skupinu Google útočí, jednoznačně na příznivce jablečných zařízení. Všechny Pixely jsou letos hranatější, stále si zachovávají zakulacené rohy a prémiové zpracování dobře známé z předchozích generací. Ostatně sám Google přiznává, že neočekává nárůst nových uživatelů z řad jiných Androidů, ale právě od jablíčkářů, kteří hledají změnu a poohlížejí se po relevantní alternativně v řadách Android zařízení.

Na matných zádech neulpívají otisky prstů

Na matných zádech neulpívají otisky prstů

Autor: Cnews

Největší letošní změnou je bezesporu přepracovaný camera bar, který už nezasahuje přímo do rámečku a v oválném tvaru se od něj naopak zcela odpojil. V ostatních ohledech se jedná o typický Pixel, jak jej všichni dobře známe, tedy symetrické předěly antén po bocích v hliníkovém těle, záda a přední displej chráněná odolným sklem Gorilla Glass Victus 2, zvýšená odolnost IP68 a pro Pixely typicky přehozená tlačítka pro změnu hlasitosti se zapínacím tlačítkem.


Pravý bok telefonu

Pravý bok telefonu

Autor: Cnews
Spodní strana telefonu

Spodní strana telefonu

Autor: Cnews

V ruce se letošní Pixel 9 drží velmi pohodlně, čemuž hodně napomáhá i vystouplý fotomodul, o který se při držení ukazováček „opře“ a celkově zlepšuje jistotu úchopu. Přestože mi vzhled dosavadních Pixelů imponoval více, po prvotní adaptaci a otřepání mě vlastně letošní design ani moc nevadí a neuráží.

Největší designovou změnou je bezesporu oválovitý camera bar

Největší designovou změnou je bezesporu oválovitý camera bar

Autor: Cnews

Displej: stejně prémiový jako vloni

Google letos u svých telefonů zapracoval nejen na designu, ale také na displeji. Hlavní dominantou Pixelu 9 je 6,3" OLED panel s rozlišením 2424 × 1080 px. Bohužel ani letos Google základnímu Pixelu nedopřál LTPO technologii, budete se tak muset spokojit s přepínáním mezi 60– a 120Hz obnovovací frekvencí.

Hlavní parádu tvoří 6,3" OLED panel

Hlavní parádu tvoří 6,3" OLED panel

Autor: Cnews

Oproti tomu Google vylepšil maximální jas, který letos dosahuje až 1800 nitů po celé ploše, potažmo až 2700 nitů krátkodobě na pár místech při zobrazování HDR obsahu. Displeji nechybí plnohodnotné Always On, noční režim nebo možnost barevného přizpůsobení.

Detail na selfie kamerku s kruhovým výřezem

Detail na selfie kamerku s kruhovým výřezem

Autor: Cnews

Uživatelské rozhraní a Pixel AI funkce: u nás stále ticho po pěšině

Mimo ikonický vzhled a fotoaparáty je hlavním tahákem všech Pixelů onen pověstný systém. Pokud jste unavení z všemožných komplexně přeplácaných nadstaveb a díváte se po Androidu v jeho co možná nejčistší formě, je Pixel tou pravou volbou.

K tomu navíc Google přidává širokou paletu svých unikátních funkcí, bohužel pro nás si jich většinu u nás v Česku, potažmo celé Evropě, oficiálně nevyzkoušíme. Existuje dokonce webová stránka, která vám řekne, o jaké funkce jsme u nás v Česku ochuzeni. Na ty nejvíce lákavé funkce, které dělají Pixely tak unikátní, si můžeme nechat zajít chuť. Z toho mála, co v Česku můžeme používat, stojí za vypíchnutí vyhledávání Circle to Search, Gemini pomáhající s generováním textu ve zprávách nebo automatické rozpoznávání přehrávané skladby. To je ale bohužel málo.

Apple Keynote v kostce: iPhony 16 s novým tlačítkem, nejtenčí hodinky a sluchátka, o která nejspíše nikdo nestál Přečtěte si také:

Apple Keynote v kostce: iPhony 16 s novým tlačítkem, nejtenčí hodinky a sluchátka, o která nejspíše nikdo nestál

S hořkou pachutí na jazyku se přesuňme k samotnému systému. Telefon běží na čistém Androidu 14 s garantovanou 7letou softwarovou podporou, což z telefonu dělá teoreticky relevantního společníka až do roku 2031. Pohyb v systému je svižný a plynulý přesně tak, jak byste od prémiového telefonu očekávali. Pixely 9 dostaly všechny ultrasonickou čtečku otisku prstů, která se ve svém oboru řadí mezi špičku a práce s ní bude opravdu radost.

Výkon: zklamáním i překvapením zároveň

Informace o procesoru z CPU-Z

Informace o procesoru z CPU-Z

Autor: Cnews

Srdcem všech nových Pixelů je chipset Tensor G4, na který se ještě před vydáním snesla vlna kritiky kvůli nedostatečnému mezigeneračnímu vylepšení výkonu. I přestože je v porovnání s předchozí generací procesor výkonnější, reálně je výkonem hluboko pod konkurenčním Snapdragonem 8 Gen 3. Jeho hrubým výkonem je možné jej přirovnat k síle Snapdragonu 8 Gen 1.

I přesto nabízí procesor obstojný výkon pro každodenní více či méně náročnou práci. Problémy nenastávají ani při hraní náročnějších her, i když zde dokáže procesor při delších seancích řádně zatopit. Při hraní Genshin Impact jsem musel mírně polevit z grafického nastavení, aby hra běžela plynule a bez záseků.

3DMark (Wild Life)
PCMark (Work 3.0)
PCMark (battery)
Geekbench 6
AnTuTu Benchmark
8856 bodů 13 302 bodů 13 hodin a 33 minut 1694 bodů SC
4416 bodů MC
919 034 bodů

Výdrž: oproti loňsku příjemná změna

Google letos znatelně zapracoval na výdrži, která je v případě Pixelu 9 násobně lepší jak u předchozí generace. Baterie narostla na rovných 4700 mAh a díky optimalizačním procesům Tensoru G4 s vámi dokáže telefon bez problému fungovat i den a půl, aniž byste museli sahat po nabíječce. Osobně jsem telefon při střídmějším používání nabíjel každý druhý den před spaním a před připojením k nabíječce jsem měl vždy pár desítek procent baterie.

Recenze smartphonu Google Pixel 8a: vlajkový Pixel schovaný v levnějším kabátku Přečtěte si také:

Recenze smartphonu Google Pixel 8a: vlajkový Pixel schovaný v levnějším kabátku

Google si vzhledem k udržitelnosti baterie stále zachovává pouze 27W drátové nabíjení, případně 15W bezdrátové za použití oficiálního bezdrátové nabíječky Pixelu. Použitím jakékoliv jiné Qi nabíječky dostanete maximálně 12 W. Pro úplnost doplním i podporu reverzního bezdrátového nabíjení, například pro sluchátka.

50 % baterie
70 % baterie
100 % baterie

± 32 minut

± 58 minut

± 1 hodina a 40 minut

Fotoaparát: skvělý jako vždy

Doménou všech Pixelů byly od nepaměti fotoaparáty a i letošní Pixely 9 nejsou výjimkou. Základní Pixel 9 stejně jako loni nabízí trojici fotoaparátů, konkrétně hlavní 50Mpx snímač doprovázený 48Mpx šírem a 10,5Mpx přední selfie kamerkou. A kvalita? Pixelovsky precizní.

Hlavní 50Mpx snímač se světelností f/1.7 tvoří snímky, které se co do kvality a ostrosti mohou rovnat ostatním vlajkovým fotomobilům současnosti. Fotky jsou za dobrého světla krásně ostré, s ideálním barevným vyvážením. Rovněž expozice a rychlost ostření díky dual pixel PDAF je na obou zadních snímačích blesková.

Ultraširokoúhlý 48Mpx fotoaparát

Ultraširokoúhlý 48Mpx fotoaparát

Autor: Cnews
Hlavní 50Mpx fotoaparát

Hlavní 50Mpx fotoaparát

Autor: Cnews
2násobný digitální zoom

2násobný digitální zoom

Autor: Cnews
Ultraširokoúhlý 48Mpx fotoaparát

Ultraširokoúhlý 48Mpx fotoaparát

Autor: Cnews
Hlavní 50Mpx fotoaparát

Hlavní 50Mpx fotoaparát

Autor: Cnews
2násobný digitální zoom

2násobný digitální zoom

Autor: Cnews

Stejně kvalitních fotek docílíte za dne také s 48Mpx ultraširokoúhlým snímačem, který zároveň jako jediný představuje výraznější změnu oproti loňskému Pixelu 8. Fotky z něj jsou po vzoru hlavního fotoaparátu krásně ostré s výborným HDR. Zhoršení světelných podmínek telefon sám rozpozná a aktivuje noční režim, u kterého jsou fotky místy až moc přesvícené, což může místy způsobovat tvorbu artefaktů například u noční oblohy.

Ultraširokoúhlý 48Mpx fotoaparát

Ultraširokoúhlý 48Mpx fotoaparát

Autor: Cnews
Hlavní 50Mpx fotoaparát

Hlavní 50Mpx fotoaparát

Autor: Cnews
2násobný digitální zoom

2násobný digitální zoom

Autor: Cnews
Ultraširokoúhlý 48Mpx fotoaparát

Ultraširokoúhlý 48Mpx fotoaparát

Autor: Cnews
Hlavní 50Mpx fotoaparát

Hlavní 50Mpx fotoaparát

Autor: Cnews
2násobný digitální zoom

2násobný digitální zoom

Autor: Cnews

Standardní Pixelovské funkce jako Dlouhá expozice nebo Rozmazání pozadí nově obohatila funkce Add me, která dokáže do fotky přidat postavu sloučením dvou fotek do jedné. V praxi tuto funkci moc často nevyužijete a při detailnějším zkoumání jsou vidět místa překrývání, při rychlých fotkách rodinných oslav bez stativu ale přijde Add me vhod.

Přední 10,5Mpx kamerka nepatří rozlišením mezi premianty, za svoji kvalitu fotek se ale rozhodně nemusí stydět. Rovněž příkladná je podpora nahrávání 4K videí při 60 FPS na všech třech fotoaparátech a optická stabilizace na hlavním fotoaparátu.

Zdroj: YouTube.com


Závěr: až na absenci AI funkcí perfektní

Letošní Pixel 9 představuje důstojného nástupce, kterému v zásadě nic nechybí, ale bohužel také nic nepřebývá. Jak je u Googlu zvykem, za své peníze dostanou uživatelé precizně zpracovaný smartphone s poutavým designem a náležitě vlajkovou odolností, výborným displejem, fotovýbavou a softwarovou podporou.

MMF24

Na druhou stranu absence většiny zajímavých AI funkcí, kterými se Google v zámoří tak moc chlubí a propaguje je, telefonu u nás zbytečně škodí a ochuzuje jej o jeho exkluzivitu. Absence Pixel Screenshots, Pixel Studio nebo kompletní hovorový asistent může být do jisté míry zklamáním, na druhou stranu ony funkce mohou do našich končin dorazit v průběhu času. Prozatím se ale jedná o velmi dobrý smartphone, jehož koupí si zajistíte spolehlivého společníka na mnoho následujících let.

Malinko horší je to však s cenou. Zatímco Pixel 8 startoval prodej s cenovkou 699 dolarů, cena letošního Pixelu 9 se základním 128GB úložištěm stoupla o rovných 100 dolarů na 799 dolarů. U nás je cena stanovena na 22 990 Kč za 128GB verzi, což není zrovna málo. Pokud si na telefon brousíte zuby, můžete využít různých výkupních bonusů a snížit tak cenu až k hranici okolo 19 tisíc.

Líbilo se mi:
Nelíbilo se mi:

+ kvalitní zpracování s vlajkovými materiály

- v našich končinách značně omezené AI funkce

+ povedený displej s krásnými barvami a jasem

- vzhledem ke konkurenci pomalejší nabíjení

+ nadčasová fotovýbava

- vysoká cena

+ příkladná 7letá softwarová podpora

+ mezigeneračně vylepšená výdrž

+ ultrazvuková čtečka otisku prstů