Hlavní navigace

Recenze Pixel 9 Pro XL: prémiový smartphone s potenciálem obrátit jablíčkáře na víru Androidu

Sdílet

Zdroj: Cnews (Dominik Dobrozenský)
Google svým nejvyšším modelem míří nejen mezi Androidy, ale snaží se získat pozornost i uživatelů iPhonů. Má Pixel 9 Pro XL potenciál oslovit i ty nejvíce zaryté jablíčkáře?
Co se dozvíte v článku
  1. Obsah balení:
  2. Parametry:
  3. Vzhled a celkové zpracování:
  4. Displej:
  5. Uživatelské rozhraní a Pixel AI funkce:
  6. Výkon:
  7. Výdrž:
  8. Fotoaparát:
  9. Závěr:

Obsah balení:

Uvnitř krabičky najdete mimo samotný telefon pouze napájecí USB-C kabel, špendlíček pro vytažení slotu na nanoSIM kartu a nutnou dokumentaci. Ke klasické SIMce přichází všechny letošní Pixely také s podporou eSIM.

Nic kromě napájecího kabelu a dokumentace v balení nehledejte

Nic kromě napájecího kabelu a dokumentace v balení nehledejte

Autor: Cnews

Parametry:

Rozměry a hmotnost:

162,8 × 76,6 × 8,5 mm; 221 g

Zpracování:

displej a záda odolné sklo Gorilla Glass Victus 2, rám z hliníku, odolnost IP68

Displej:

6,8" LTPO OLED displej, 2992 × 1344 px, 120 Hz, HDR10+, jemnost 486 PPI, jas až 2000 nitů (až 3000 nitů v HDR)

Procesor:

Google Tensor G4 (4 nm), 8jádrový, frekvence až 3,1 GHz, grafický akcelerátor Mali-G715 MC7

RAM a paměť:

16 GB RAM + 128/256/512/1024 GB vnitřního úložiště

Selfie kamera:

42 Mpx, f/2.2, širokoúhlý, HDR, až 4K@60fps

Zadní fotoaparáty:
  • hlavní: 50 Mpx, 1/1.31", f/1.7, dual pixel PDAF, OIS
  • ultraširokoúhlý: 48 Mpx, 1/2.55", f/1.7, 123°, dual pixel PDAF
  • teleobjektiv: 48 Mpx, 1/2.55", f/2.8, dual pixel PDAF, 5násobný optický zoom
Nahrávání videa:

8K@30 fps, 4K@60fps, 1080p@240fps, gyro-EIS, OIS, 10bit HDR

Baterie a nabíjení:

5060 mAh, rychlonabíjení 37 W, bezdrátové nabíjení 23 W, reverzní napájení

Operační systém:

Android 14

Konektivita a funkce:
  • 5G, 4G, GSM, Wi-Fi 7, Bluetooth 5.3 (aptX HD)
  • GPS, GLONASS, GALILEO, BDS, QZSS, NavIC
  • USB-C 3.2, NFC, nanoSIM + eSIM, ultrasonická čtečka otisku prstů, odemykání obličejem, senzor měření teploty

Vzhled a celkové zpracování:

Letošní Pixel 9 Pro XL přichází jako největší z trojice letos představených zařízení od Googlu, tedy pokud nepočítáme Pixel 9 Fold, jehož dostupnost je v našich končinách dosti utopická. Pokud bychom tedy měli Pixel 9 Pro XL brát jako předchůdce loňského největšího modelu Pixel 8 Pro, je letošní vlajka hranatějšího rázu a svým tvarem více připomíná například letošní řadu Galaxy S24 nebo loňské iPhony.

Pixel 9 Pro XL v celé své kráse

Pixel 9 Pro XL v celé své kráse

Autor: Cnews

Ostatně na příznivce jablečných zařízení Google letos záměrně cílí nejvíce, jak ostatně sám přiznává. Pixel 9 Pro XL je dostupný ve čtyřech barevných variantách – porcelánově béžové, růžové, šedo-zelené a mnou testované matně černé variantě. Svými rozměry a hmotností se jedná o cvalíka, kterého v kapse určitě ucítíte.

Mimo nanoSIM podporují nové Pixely také eSIM

Mimo nanoSIM podporují nové Pixely také eSIM

Autor: Cnews

Největším designovým zásahem je bezesporu onen milovaný a nenáviděný camera bar, jehož drastická designová změna budí emoce ještě nyní několik měsíců podání. Displej i záda kryje ochranné sklo Gorilla Glass Victus 2, rám a camera bar jsou vyrobeny z hliníku. Vzhledem k rozměrům a obřímu displeji nemusí telefon v rukou padnout každému a příjemnému úchopu nepomáhá ani lesklý rám, který v rukách může obzvláště při horkých letních dnech klouzat.


Mnou testovaná černá varianta s matným sklem Gorilla Glass Victus 2

Mnou testovaná černá varianta s matným sklem Gorilla Glass Victus 2

Autor: Cnews
Pravý bok telefonu

Pravý bok telefonu

Autor: Cnews

Osobně hodnotím design letošních Pixelů kladně, i když mně samotnému trvalo nějakou dobu, než jsem si na nový fotomodul zvykl. Stále mám více sympatií k onomu ikonickému camera baru z předchozích Pixelů, letošní oválně vystupující modul mě ale neuráží a dokáži si s telefonem představit fungovat na dlouhodobé denní bázi.


Detail na nový camera bar

Detail na nový camera bar

Autor: Cnews
Detail na kruhovou selfie kameru

Detail na kruhovou selfie kameru

Autor: Cnews

Displej:

Google se letos rozhodl netroškařit a svůj nejvyšší model letos vybavil hned 6,8" LTPO OLED panelem. Jedná se tak skutečně o velké pádlo, které nemusí sednout každému. Malou útěchou jsou alespoň velmi tenké rámečky okolo displeje, díky kterým zabírá displej 88 % přední strany. Oproti loňsku vylepšil Google i maximální jas, který může být nyní po celé ploše až 2000 nitů, krátkodobě při přehrávání HDR obsahu až 3000 nitů.

6,8" LTPO OLED panel rozhodně není pro malé ruce

6,8" LTPO OLED panel rozhodně není pro malé ruce

Autor: Cnews

Telefonu nechybí ani podpora HDR10+ u podporovaného obsahu, LTPO technologie umožňující změnu frekvence až na 1 Hz při zobrazování statického obsahu nebo plnohodnotné Always On zobrazující aktuální čas a informace o příchozích notifikacích.

Kvalita displeje je na velmi vysoké úrovni, a pokud nemáte problém s velikostí displeje, je radost telefon používat. Osobně se mi právě kvůli menším rozměrům používal lépe základní Pixel 9. Pro lepší ovládání vybavil Google své Pixely funkcí Citlivost na dotyk, která dokáže adaptivně přizpůsobovat citlivost dotyku okolnímu prostředí (například v zimě) nebo při aplikované ochraně displeje.


Nastavení citlivosti na dotyk

Nastavení citlivosti na dotyk

Autor: Cnews
Ve výchozím nastavení je z kdovíjakého důvodu nastavené nižší rozlišení

Ve výchozím nastavení je z kdovíjakého důvodu nastavené nižší rozlišení

Autor: Cnews

Uživatelské rozhraní a Pixel AI funkce:

Protože všechny Pixely sdílejí prakticky totožný systém a my jsme se mu věnovali v naší předchozí recenzi Pixelu 9, vezmu to zde pouze zkrátka. Pixel 9 Pro XL je přítomností Androidu v jeho nejčistší formě ideálním pro ty, kteří jsou unaveni z přeplácaných nadstaveb nebo pro majitele iPhonů unavených jablečným systém a hledajících osvěžení v konkurenčním táboře.

Recenze Pixel 9: bezbolestný přechod z iPhonu na Android ověšený umělou inteligencí Přečtěte si také:

Recenze Pixel 9: bezbolestný přechod z iPhonu na Android ověšený umělou inteligencí

Senzor pro měření teploty nejspíše nebude nejvyužívanější funkcí, místy ale může přijít vhod

Senzor pro měření teploty nejspíše nebude nejvyužívanější funkcí, místy ale může přijít vhod

Autor: Cnews

Krystalicky čistý Android obohacuje Google o umělou inteligenci Gemini a širokou paletu svých AI funkcí, z nichž valnou většinu si v našich končinách oficiální cestou nevyzkoušíme. Existuje sice možnost doinstalovat Pixel Screenshots a Pixel Studio alternativní cestou, musíte mít ale telefon v anglickém jazyce, a i tak nemáte zaručenou plnou funkčnost. Pixel Studio pro generování obrázků vám sice bude v angličtině fungovat, Pixel Screenshots dokáže pracovat pouze se screeny obsahujícími anglický text. V našich končinách je tedy Pixel Screenshots stejně jako drtivá většina funkcí bez podpory češtiny zapovězen.

Českým uživatelům tak zbyde pouze vyhledávání Circle to Search, Gemini asistent (který je na tom s češtinou aktuálně hůře jak předchozí Google Assistant), generování textu ve zprávách, automatické rozpoznání hudby v okolí nebo zvukové emoji při hovorech. A to opravdu není mnoho. Uživatelé Pixelů mají také k dispozici plný potenciál Magic Editoru v Google Fotkách, který dokáže měnit oblohu u fotek, generovat do nich obrázky na základě náčrtů nebo odstraňovat nežádoucí objekty.

Google i tomuto modelu přislíbil 7 let softwarové podpory a bezpečnostních aktualizací, čímž se po boku Applu a Samsungu řadí mezi výrobce se skutečně vlajkovou podporou. Systém jako takový je krásně svižný, a i přestože výkon procesoru rozhodně neodpovídá ceně telefonu, na plynulý chod a bezproblémové používání to stačí. Rovněž ultrasonická čtečka otisku prstů reaguje na otisk bleskově rychle a spolehlivě.

Výkon:

Informace o procesoru z CPU-Z

Informace o procesoru z CPU-Z

Autor: Cnews

Všechny letošní Pixely pohání Tensor G4, o kterém ještě před vydáním panovaly zvěsti o nedostatečném mezigeneračním nárůstu výkonu. Bohužel to se ukázalo jako pravda a letošní Tensor G4 je výkonem podobný Snapdragonu 8 Gen 1 vydaném v roce 2021. Přesto nabízí procesor uspokojivý výkon a v drtivé většině bude schopný s vámi držet krok.

K tomu navíc dostanete hned 16 GB RAM a v závislosti na konfiguraci 128 GB až 1 TB vnitřního úložiště. Takto velkou RAM si telefon zasloužil hlavně kvůli umělé inteligenci Gemini Nano, určitá část je tedy hardwarově „ukousnutá“ jen pro AI chod, a pro uživatele tak nikdy nebude plných 16 GB dostupných. Celkový výkon telefonu rozhodně neodpovídá výkonu aktuálních vlajek, výkonu má ale dostatek na plynulé používání, pokročilejší multitasking nebo hraní náročnějších her, pokud malinko polevíte z grafického nastavení.

3DMark (Wild Life Extreme)
PCMark (Work 3.0)
PCMark (battery)
Geekbench 6
AnTuTu Benchmark
2511 bodů 13 844 bodů 13 hodin a 26 minut 1916 bodů SC
3181 bodů MC
848 245 bodů

Výdrž:

Nový Pixel 9 Pro XL narostl nejen co se úhlopříčky displeje týče, zvětšení se dočkala i baterie na 5060 mAh. I přestože je displej přirozeně největší její žrout, díky dobrým optimalizačním procesům Tensoru G4 dokáže telefon vydržet bez problému celý náročný den a večer vám nechat v závislosti na používání jednotky až desítky procent k dobru.

Osobně jsem smartphone používal na každodenní bázi asi týden, přičemž denně jsem provedl několik hovorů, pár desítek minut sociálních sítí, odepisování na zprávy a poslech hudby, místy i nějaká navigace a telefon mi povětšinou hlásil okolo 20 % baterie každý večer. Vždy byl jas telefonu nastaven na automatiku a řídil si jej sám. Pokud se tedy malinko uskromníte, dokážete s telefonem vydržet i den a půl, více bych mu ale osobně nedával.

Nové Pixely se nejvíce odlišují přepracovaným fotomodulem

Nové Pixely se nejvíce odlišují přepracovaným fotomodulem

Autor: Cnews

Pixel 9 Pro XL je možné nabíjet skrze USB-C až 37 W, případně bezdrátově 23 W originální bezdrátovou Pixel nabíječkou nebo 12 W jakoukoliv jinou bezdrátovou Qi nabíječkou. Mimo to nabízí Pixel 9 Pro XL také podporu reverzního bezdrátového nabíjení. Trochu ostuda ze strany Googlu je absence moderního Qi2 standardu.

50 % baterie
70 % baterie
100 % baterie

± 28 minut

± 49 minut

± 1 hodina a 37 minut

Fotoaparát:

Pixely si za léta své existence vydobyly pověst kvalitních smartphonů s ještě kvalitnějšími fotoaparáty. S letošními fotoaparáty si u Pixelů vyhraje nejen vášnivý amatér, ale i pokročilý telefonní fotograf. Oba modely Pro nabídnou shodnou fotovýbavu, což není u konkurence vždy zaručená věc.

Základem celé fotovýbavy Pixelů 9 Pro XL (a potažmo i menší Pro) je hlavní 50Mpx fotoaparát se světelností f/1.7, který fotí pixelovsky perfektní fotky. Z jeho dílen dostanete vždy krásně ostré snímky, které jsou krásně barevné, mají svoji dynamiku a v tmavších oblastech i skvěle vyvážené HDR.

Ultraširokoúhlý 48Mpx fotoaparát

Ultraširokoúhlý 48Mpx fotoaparát

Autor: Cnews
Hlavní 50Mpx fotoaparát

Hlavní 50Mpx fotoaparát

Autor: Cnews
5násobný optický zoom

5násobný optický zoom

Autor: Cnews
Ultraširokoúhlý 48Mpx fotoaparát

Ultraširokoúhlý 48Mpx fotoaparát

Autor: Cnews
Hlavní 50Mpx fotoaparát

Hlavní 50Mpx fotoaparát

Autor: Cnews
5násobný optický zoom

5násobný optický zoom

Autor: Cnews

Hlavnímu fotoaparátu sekunduje hned dvojice 48Mpx snímačů, konkrétně periskopický teleobjektiv s 5násobným optickým zoomem a 123° ultraširokoúhlý objektiv. Oba senzory skvěle doplňují už tak vysokou kvalitu hlavního fotoaparátu a dokáží díky síle procesoru a vylepšení pomocí umělé inteligence dozdobit už tak dobré fotografie. V noci mají fotoaparáty místy tendenci lehce přesvětlovat scénu, což může mít za následek tvorbu různých artefaktů například na nočním nebi. Stále se jedná o velmi dobré fotky, které se mohou rovnat s ostatními vlajkovými telefony aktuální doby.

Ultraširokoúhlý 48Mpx fotoaparát

Ultraširokoúhlý 48Mpx fotoaparát

Autor: Cnews
Hlavní 50Mpx fotoaparát

Hlavní 50Mpx fotoaparát

Autor: Cnews
5násobný optický zoom

5násobný optický zoom

Autor: Cnews
Ultraširokoúhlý 48Mpx fotoaparát

Ultraširokoúhlý 48Mpx fotoaparát

Autor: Cnews
Hlavní 50Mpx fotoaparát

Hlavní 50Mpx fotoaparát

Autor: Cnews
5násobný optický zoom

5násobný optický zoom

Autor: Cnews

Obzvláště nadšený jsem z 5násobného teleobjektivu, který u telefonů tohoto typu vidím mnohem raději než kdejaký 2násobný snímač. Dobrý hlavní fotoaparát dokáže v drtivé většině uspokojit potřeby 2násobného zoomu bez výrazné ztráty kvality. Pokud je ale třeba něco pořádně přiblížit, onen 5násobný teleobjektiv má své místo. A funguje skvěle. Bohužel skrze teleobjektiv nelze fotit makra, což je opravdu škoda.

Přední 42Mpx selfie kamera jde kvalitou ruku v ruce se zadními fotoaparáty a nabídne uspokojivou kvalitu pro náhodná selfíčka, videohovory nebo přímo plánovaná videa. Ta můžete koneckonců nahrávat skrze přední kameru až ve 4K při 60 FPS, na zadních fotoaparátech až 8K při 30 FPS pouze na hlavním fotoaparátu, případně 4K při plynulých 60 FPS na všech objektivech současně.

Pixel nabízí také funkci zlepšení videa, které ale stejně jako drtivá většina funkcí založených na umělé inteligenci v Google Fotkách trvá prakticky věčnost, než se video nahraje na cloud, zpracuje a znovu se stáhne do telefonu. Nicméně tato možnost tu je a funguje poměrně dobře stejně jako funkce Add me pro přidání postavy do snímku.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: YouTube.com

Závěr:

Pixel 9 Pro XL vstupuje na Český trh jako skutečně vlajkově vybavený smartphone, kterému až na výjimky nic neschází. Zákazníci za své peníze dostanou prémiově zpracované tělo s unikátním pixelovským designem, vždy aktuální a čistý Android po dobu minimálně 7 let, spolehlivou konektivitu a fotoaparáty jdoucí ruku v ruce s pravými vlajkovými standardy.

Všechny letošní Pixely rovněž excelují v kvalitě a hlasitosti reproduktorů, spolehlivosti a rychlosti ultrasonické čtečky otisku prstů a v případě nejvyššího Pixelu 9 Pro XL také historicky nejrychlejšího 37W nabíjení. Na druhou stranu je škoda, že skrze 5násobný teleobjektiv není možné fotit makra, bezdrátové nabíjení postrádá moderní Qi2 standard nebo ne úplně vlajkový výkon nového Tensoru G4.

CS24

Jako poslední jsou zde ony pověstné AI funkce, které jsou aktuálně v našich končinách dosti omezené a jejich dostupnost je otázkou času. I přesto je ale Pixel 9 Pro XL skvělý smartphone, kterému (mimo omezené AI) nic nechybí a který má co nabídnout prakticky ve všech oblastech, a mně tedy nezbývá než jeho koupi v případě zájmu jen doporučit.

Ovšem tedy za předpokladu, že vám nevadí obětovat aktuálně více než 31 tisíc za základní 128GB verzi. Obzvláště 128GB úložiště je v takové cenové kategorii hanba. S různými výkupními bonusy a slevovými akcemi si můžete trochu přilepšit, případně se podívat po Pixelu 9 Pro, který nabízí prakticky totožnou výbavu s větším XL a přichází s kompaktnějšími rozměry a 6,3" displejem.

Líbilo se mi:
Nelíbilo se mi:

+ precizní zpracování s typickým Pixel designem

- v našich končinách značně omezené AI funkce

+ LTPO OLED panel s nádhernými barvami

- stále 128 GB úložiště?

+ příkladná a vlajková fotovýbava

- vysoká cena

+ 7letá softwarová podpora

- absence Qi2 bezdrátového nabíjení

+ u Pixelů historicky nejrychlejší 37W nabíjení

- nemožnost fotit makra skrze teleobjektiv

+ ultrazvuková čtečka otisku prstů

+ konektivita a skvěle hrající reproduktory

+ oproti předchozí generaci vylepšené chlazení