Hlavní navigace

Recenze Samsung Galaxy Watch7: špička mezi chytrými hodinkami je ještě lepší s telefony stejné značky

Sdílet

Nejnovější chytré hodinky Galaxy Watch7 od Samsungu přináší opět precizní zpracování s širokou paletou funkcí pro každodenní použití. Bude to ale letos stačit?
Co se dozvíte v článku
  1. Obsah balení:
  2. Parametry:
  3. Vzhled a celkové zpracování:
  4. Displej:
  5. Uživatelské rozhraní a ovládání:
  6. Aplikace a funkce:
  7. Výdrž:
  8. Závěr:

Obsah balení:

Po úspěšném zeštíhlení krabiček u telefonů se Samsung vrhl směle se svým minimalistickým balením i do světa chytrých hodinek. Dřívější bohaté balení s náhradními řemínky nahradila pouze kombinace hodinek se silikonovým řemínkem, magnetická napájecí kolébka a nutná dokumentace. Jakékoliv další řemínky nebo drobnější příslušenství byste v krabičce hledali marně.

Parametry:


Galaxy Watch 7 (40 mm)
Galaxy Watch 7 (44 mm)
Rozměry a hmotnost:

40,4 × 40,4 × 9,7 mm; hmotnost 28,8 g

44,4 × 44,4 × 9,7 mm; hmotnost 33,8 g

Zpracování:

displej krytý odolným sklem, hliníkové tělo, silikonový řemínek

Displej:

1,3" Super AMOLED displej s rozlišením 432 × 432 px

1,5" Super AMOLED displej s rozlišením 480 × 480 px

Procesor:

5jádrové CPU s taktem až 1,6 GHz

RAM a vnitřní paměť:

2 MB RAM + 32 GB vnitřního úložiště

Baterie a nabíjení:

300 mAh, výdrž až 40 hodin, nabíjení skrze magnetickou kolébku

425 mAh, výdrž až 40 hodin, nabíjení skrze magnetickou kolébku

Systém, kompatibilita:

WearOS

Odolnost:

IP68, voděodolnost do 5 ATM, MIL-STD-810H

Funkce:
  • Galaxy AI
  • Energy Score
  • Senzor BioActive (optický a elektrický)
  • upozornění na vysoký tep, nepravidelný srdeční cyklus, ECG
  • měření kvality spánku
  • detekce pádu
  • gesta pro ovládání telefonu
  • LTE hovory
Konektivita:
  • Bluetooth 5.3
  • GPS, Glonass, Beidou, Galileo
  • NFC
  • LTE

Vzhled a celkové zpracování:

Letošní Galaxy Watch7 se co do designu v mnohém inspirují loňskými Galaxy Watch6. Opět se tak díváme na kruhové tělo s hliníkovým rámem doplněným o dvojici tlačítek na pravém boku. První znatelnější vylepšení přichází až vespod, kde se nachází zbrusu nový BioActive senzor.

Super AMOLED displej je krásně čitelný i na přímém slunci

Super AMOLED displej je krásně čitelný i na přímém slunci

Autor: Cnews

Ten by měl podle Samsungu poskytovat ještě přesnější informace o zdraví a životních funkcích díky přítomnosti 13 LED diod. Samsung tvrdí, že jejich sloučením se výkon LED diod více než zdvojnásobil a zároveň se uvolnilo místo pro další a větší diody. V porovnání s předchozím BioActive senzorem od Samsung má tento nový nabídnout o 30 % přesnější měření.


Do redakce nám dorazily Galaxy Watch7 ve 44mm verzi

Do redakce nám dorazily Galaxy Watch7 ve 44mm verzi

Autor: Cnews
I letos nabízejí hodinky od Samsungu dvojici tlačítek

I letos nabízejí hodinky od Samsungu dvojici tlačítek

Autor: Cnews
Levá část zůstává prázdná

Levá část zůstává prázdná

Autor: Cnews

Galaxy Watch7 je dodáván se silikonovým řemínkem, jehož design můžete moc dobře znát z předchozích modelů. Řemínky letošních Watch7 obohatil Samsung o malé designové jednohubky v podobě modrých a oranžových motivů na konci řemínku. Hodinkám nechybí ani zvýšená odolnost IP68 společně s certifikací MIL-STD-810H a voděodolností 5 atmosfér.

Hodinky Galaxy Watch7 jsou dostupné opět ve dvou velikostech – 40mm a mnou testované 44mm verzi. Mezi sebou se liší prakticky jen rozměry, velikostí displeje a baterií. Oba modely jsou vybaveny řemínkem s možností rychlé výměny stisknutím tlačítka, mimo oficiální řemínek můžete hodinky ozdobit jakýmkoliv vlastním 20mm řemínkem.

Silikonový řemínek nabízí klasické Samsungem léty používané zapínání

Silikonový řemínek nabízí klasické Samsungem léty používané zapínání

Autor: Cnews

Displej:

Displej letošních Watch7 je prakticky totožný s displejem předchozí generace. Samsung opět vsadil na Super AMOLED panel krytý safírovým sklem, stejné je i rozlišení u obou modelů, konkrétně 432 × 432 px u 40mm verze a 480 × 480 px u větší 44mm verze. Displej nabízí vynikající čitelnost na přímém slunci a nechybí zde ani senzor okolního osvětlení pro automatickou změnu jasu.


Do hodinek lze doinstalovat další aplikace z obchodu Play

Do hodinek lze doinstalovat další aplikace z obchodu Play

Autor: Cnews
Rozhraní WatchOS můžete dobře znát z předchozích generací

Rozhraní WatchOS můžete dobře znát z předchozích generací

Autor: Cnews

Uživatelské rozhraní a ovládání:

Základem hodinek je operační systém WearOS od Googlu. Domovskou obrazovku doplňuje notifikační a ovládací centrum a nainstalované aplikace podobně, jako tomu je u klasického Androidu na mobilních zařízeních. Nové Watch7 dostaly oproti předchozí generaci upgrade v podobě 5jádrového procesoru a navýšení vnitřního úložiště na 32 GB. 2GB RAM zůstala nezměněná.

Díky tomuto kombu je systém jako takový perfektně plynulý, odladěný a s bleskovou odezvou na akci. Při testování se mi nestalo, že by se mi hodinky jakkoliv sekaly nebo jsem musel dlouze čekat na spuštění mnou zvolené akce.

Podrobnější zkoumání odhalí rastr, při běžném používání si ale ničeho nevšimnete

Podrobnější zkoumání odhalí rastr, při běžném používání si ale ničeho nevšimnete

Autor: Cnews

Pro ovládání hodinek si vystačíte s dvojicí tlačítek na pravém boku a celou řadou gest. První z tlačítek slouží ve výchozím nastavení pro návrat na domovskou obrazovku, jeho dvojklik vás odkáže na poslední otevřenou aplikaci. Pokud toto tlačítko podržíte, dojde ke spuštění asistenta Bixby, potažmo Google Asistenta.

Recenze chytrého náramku Samsung Galaxy Fit3: skvělý kousek pro nenáročné uživatele s výborným poměrem cena/výkon Přečtěte si také:

Recenze chytrého náramku Samsung Galaxy Fit3: skvělý kousek pro nenáročné uživatele s výborným poměrem cena/výkon

Funkce druhého tlačítka je ve výchozím nastavení určena jako akce zpět. Obě tlačítka si přitom můžete přizpůsobit osobním potřebám. Mimo tlačítka je vám k dispozici celá řada gest, jmenovitě Double pinch, Shake to dismiss a Knock knock, jejichž naučení zabere pár minut a skrze ně můžete rychle spouštět aplikace, odpovídat na hovory, aktivovat sportovní režim nebo pořídit fotku skrze fotoaparát připojeného telefonu.

Podrobné nastavení hodinek

Podrobné nastavení hodinek

Autor: Cnews
Nastavení akcí ke gestům

Nastavení akcí ke gestům

Autor: Cnews

Aplikace a funkce:

Mobilní aplikace Galaxy Wearable je jakousi alfou a omegou hodinek. Základní nastavení obstaráte přímo v hodinkách, daleko pohodlnější a komplexnější možnosti dostanete právě stažením této aplikace. Párování aplikace s hodinkami je bleskové a velmi intuitivní.

V aplikaci můžete měnit ciferníky, upravit si seznam nainstalovaných aplikací, přidávat nebo odebírat záložky, měnit nastavení ovládacího panelu nebo si podrobně nastavit fungování hodinek jako takové. V případě LTE verze si navíc můžete do hodinek nahrát své telefonní číslo a s hodinkami volat bez nutnosti mít v dosahu mobilní telefon.

Mobilní aplikace Galaxy Wearable

Mobilní aplikace Galaxy Wearable

Autor: Cnews
Nastavení hodinek je v mobilní aplikaci daleko pohodlnější

Nastavení hodinek je v mobilní aplikaci daleko pohodlnější

Autor: Cnews

Galaxy Watch7 zvládají pokročilé měření srdečního tepu, upozornit vás na vysoký tep, provést vám ECG, změřit složení vašeho těla pomocí BIA senzoru nebo pracovat s vaším AGE indexem. Ke všemu ale budete potřebovat aplikaci Samsung Health. Samsung s letošní generací přinesl také dvoufrekvenční GPS využívající dvě pásma místo jednoho, což má zajistit lepší lokalizaci i v hustěji zabydlených oblastech.

Galaxy AI, kam se člověk podívá

Umělá inteligence dostává slovo už i v chytrých hodinkách. V případě Galaxy Watch7 se umělá inteligence pod taktovkou Galaxy AI stará o zpracování vaší rutiny a životního stylu a výsledky vám vyplivne v roztomilých grafech a číslíčkách. Umělá inteligence v hodinkách také sleduje vaše spací návyky a po nějaké době vám doporučí jeho případná vylepšení.

Náruživci číslíček si přijdou na své s funkcí Energy Score, která je v podstatě obdobou Body Battery od Garminu. Energy Score sbírá data napříč celým vaším dnem (kvalita spánku, energetické příjmy a výdaje, sport nebo aktuální životní funkce) a na jejich základě vám může pomoci s plánováním vašeho dne. Samsung zde krásně ukazuje, že slovní spojení „umělá inteligence“ je možné nalepit prakticky na cokoliv, aby zněl výsledek honosněji a prémiověji. Realita je však zatím maličko jinde.

Je škoda, že si Samsung některé funkce uzamknul pouze pro majitele telefonů stejné značky

Je škoda, že si Samsung některé funkce uzamknul pouze pro majitele telefonů stejné značky

Autor: Cnews

Výdrž:

S prakticky totožným tělem s minulou generací se pojí i stejně velká baterie, potažmo i stejná výdrž. Samsung se ve svých materiálech chlubí výdrží až 40 hodin při běžném používání, a to jak u větších 44mm hodinek, tak i v případě menší 40mm verze. Při mém testování se mi však této hodnoty nepodařilo dosáhnout a hodinky jsem i s vypnutým Always On musel nabíjet přibližně po dni a půl.

Velmi záleží na tom, jakým stylem hodinky používáte a jak aktivní přes den jste. S každodenním cvičením, neustálým měřením životních funkcí a spouště procesů běžících na pozadí bude zkrátka nejlepší, když každý večer odložíte hodinky společně s telefonem na nabíječku.

Galaxy Watch7 (44 mm) od Samsungu v celé své kráse

Galaxy Watch7 (44 mm) od Samsungu v celé své kráse

Autor: Cnews
Nový BioActive senzor poskytuje v mezigeneračním srovnání přesnější měření

Nový BioActive senzor poskytuje v mezigeneračním srovnání přesnější měření

Autor: Cnews

Závěr:

Testování nové generace hodinek Galaxy Watch7 od Samsungu jsem si velmi užil. Po jeho skončení a při psaní této recenze se ale nemohu zbavit pocitu, jako by se Samsung s každým dalším produktem více a více uzavíral do svého ekosystému a podobně jako Apple cílil více na majitelé Samsung telefonů.

S ostatními Androidy budou hodinky fungovat absolutně bez problému, nicméně ty extra exkluzivní funkce typu detekce chrápání, varování na arytmii srdečního tepu nebo ECG jsou vyhrazeny pouze nejvěrnějším Samsung uživatelům. Z Galaxy Watch7 mám tak stejný pocit jako z nedávno testovaných sluchátek Galaxy Buds3 Pro, která měla rovněž některé extra funkce uzamknuté pouze pro Samsung telefony.

CS24

I tak se ale jedná o vynikající kus hardwaru nabitého špičkovými funkcemi a tím nejlepším, co na poli nositelné elektroniky můžete dostat. Svým prémiovým zpracováním a širokou přizpůsobitelností hodinky Galaxy Watch7 skvěle ozdobí vaši ruku. Pokud bych měl hodinkám něco vytknout, bude to zřejmě ona nenápadná uzavřenost v rámci Samsung ekosystému nebo slabší výdrž.

Pokud tedy vlastníte některý z telefonů od Samsungu a poohlížíte se po nových hodinkách, jsou nové Galaxy Watch7 jasnou volbou. Ostatním „androiďákům“ hodinky doporučím také, ovšem pro ně už nemusí být v porovnání s konkurencí Galaxy Watch7 tak moc žhavým zbožím. 

Líbilo se mi:
Nelíbilo se mi:

+ precizní zpracování v čele s hliníkem

- nenápadné omezování pro telefony jiných značek

+ displej výborně čitelný i na přímém slunci

- slabší výdrž

+ pokročilý a spolehlivý monitoring životních funkcí a sportovních aktivit

- pro někoho vyšší cena

+ WearOS se všemi vymoženostmi moderní doby

+ možnost telefonování bez přítomnost smartphonu

+ široké možnosti přizpůsobení

+ podpora externích aplikací