Hlavní navigace

Recenze skříně Lian Li PC-B20: Hliníkový král

4. 4. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vybalení, první dojmy

První dojmy

Z překvapivě lehké bedny se vyloupnul černý kvádr s absolutně jednoduchými tvary – pravý úhel vládne designu této skříně. Za nízkou váhu je odpovědný černý eloxovaný hliník, který je po celém povrchu. Aby tvary nebyly příliš strohé, zjemňuje přední stranu pruh z klasického leštěného hliníku. Hned po prvním zběžném pohledu mě zarazila nepřítomnost jakékoliv perforace v levé bočnici. Systém chlazení je kvůli snížení hlučnosti řešen trochu jinak, ale o tom až později.

My jsme k testování získali černou variantu PC-B20(B), Lian Li nabízí ještě variantu PC-B20(A), která má přesně inverzní barvy.

Za bezpečnostními dvířky se skrývá jednoduchý panel klasických tvarů, na němž najdete čtyři 5,25" a dvě 3,5" pozice. Vše vyvedeno v černém hliníku. Zajímavostí je malý přepínač otáček systémových ventilátorů se třemi pozicemi: low, medium a high. Ten se nenápadně krčí hned pod tlačítky k vypnutí a restartu sestavy. Vstupní/výstupní panel se dvěma USB zásuvkami, jedním FireWire a HD audio konektory najdete na horní straně skříně pod malým krytem. Na spodní straně je nasávací otvor, chráněný protiprachovým filtrem, pro 120mm ventilátor.

Vnější vzhled sice působí luxusně a jasně říká, ve které cenové kategorii se tato skříň pohybuje, ale že se jedná o vyjímečný model naznačí až pohled na zadní stranu. Ta je pokryta šroubky s velkými hlavičkami, takže téměř všechny funkce jsou přístupné bez šroubováku. Jako vyfukovací ventilátor byl místo 120mm větráku použit netradičně 80mm model . Všimněte si také perforace vedle záslepek pro rozšiřující sloty, která je pro chlazení tohoto modelu důležitější než bývá běžné. Celá kostra včetně záslepek je z pevného plechu, takže ani často snadno zničitelné záslepky v tomto případě neohnete i za použití větší síly.

Zdroj se nepřipevňuje přímo na skříň, ale na plechový rámeček, který je také odšroubovatelný. Zdroj tak můžete nasunout i zezadu a nemusíte podstupovat proceduru podobnou ježku v kleci.

Parametry skříně shrnuje následující tabulka:

Příslušenství skříně není nijak bohaté: nadbytek šroubků, klíče k uzamčení dvířek, šuplík pro 3,5" pozici a praktický pětihranný šroubovák.

Vnitřní uspořádání

Vnitřní uspořádání

Po odstranění levé bočnice na mě čekalo menší překvapení v podobě dvou hliníkových kvádrů zakrývajících pohled na prostor pro základní desku. Výše položený kvádr je na konci zaoblený a jeho hlavní funkcí je odvádět teplý vzduch přímo k ventilátoru. Toto řešení je bohužel vhodné především pro boxované chladiče. U větších chladičů se 120mm ventilátorem, které foukají směrem ven, ztrácí toto řešení trochu smysl.

Hliníkový kvádr posazený o kus níže má nahrazovat perforaci v levé bočnici nad grafickou kartou. Ten už v sobě ale obsahuje 120mm ventilátor, který vyfukuje už zmíněnou perforací na zadní straně. Toto řešení by mělo snižovat hlučnost a poskytovat hardwaru stejně účinné chlazení jako skříně s perforací v bočnici.

Malá fotomontáž ukazuje jak to vypadá pod plechem

Bez hliníkových kvádrů už vypadá vnitřek skříně téměř obyčejně

Kromě jednoduché instalace zdroje určitě potěší i správně umístěný šuplík pro pevné disky. Toto řešení šetří místo a díky dostatečné perforaci šuplíku ani příliš nebrzdí vzduch nasávaný ventilátorem. Šuplík je navíc celý vymontovatelný.

Možná by vás ani nenapadlo jak ještě zjednodušit instalaci základní desky, pánové z Lian Li to vyřešili zajímavým způsobem. Plech, na který se deska přišroubuje lze totiž díky šikovnému systému vysunout lehce jako šuplík od kvalitního stolu. Takže rukou uvolníte čtyři šrouby, vysunete plech ven a máte úžasný prostor k manévrování při instalaci hardwaru. Ještě lepší ale je, že plech lze lehce vysunout i když už máte přišroubovanou základní desku, procesor i grafickou kartu – geniální.

Bočnice se ani nepokouší prohýbat, plech je dostatečně silný. Pro ještě lepší odhlučnění jsou bočnice zevnitř pokryty tlumícím materiálem.

 

Instalace komponent

Instalace komponent

Jak už je jasné z předchozí kapitoly, instalace komponent do skříně Lian Li je příjemnou záležitostí. Pečlivě navržený design vnitřního prostoru eliminuje veškeré nepříjemnosti spojené s instalací komponent do běžných skříní. Konstruktéři nezapomněli na žádný detail.

 

  

Pro testování většinou používáme ATI Radeon X1600 XT, ten je ale příliš vysoký, takže jsem do skříně nemohl namontovat 120mm ventilátor, který má být nad sloty pro rozšiřující karty. Místo něj jsem tedy použíl o něco nižší Sapphire Radeon HD 2600 Pro GDDR3.

Instalace pevného disku je v podstatě dvoukroková, nejprve našroubujete šroubky s gumičkami k disku a disk poté vložíte do připravených kolejniček. Disk sedí pevně a gumičky redukují přenášení vibrací na kostru – jednoduché a účinné.

Instalace optické mechaniky je velmi podobná, záslepky 5,25" pozic jsou uchyceny tak aby drželi pevně, ale přitom je bylo možné jednoduše vytáhnout. Mechaniku pak nasouváte zepředu než se zacvaknou pojistky. Instalaci zdroje jsem popisoval v předešlé kapitole, přišroubuje se k odnímatelnému rámečku, nasune se zezadu do šuplíku a rámeček se rukou šroubovatelnými šrouby připevní ke kostře.

Nejvychytanější záležitostí tohoto modelu je vysouvání celého plechu, ke kterému se připevňuje základní deska. Obrovským způsobem to ulehčuje instalaci i výměnu všech komponent, které se k základní desce připojují.

Skříň bez problémů pojmula i takového giganta jako je ATI Radeon HD 3870 X2, který na délku měří 27 cm.

Testy chlazení

Testy chlazení

Pro testování používáme test OCCT 2.0.0a, kde je spuštěn 15minutový test. V první minutě se měří teplota v idle režimu, pak následuje zatížení procesoru a paměti. Abychom zatížili i grafickou kartu, tak současně se zatížením procesoru spouštíme zátěžový test v ATITool. Zátěž všech komponent skončí po deseti minutách. Následující čtyři minuty se pak doměřuje pokles teplot při odvětrávání skříně v idle režimu.

Kvůli výšce naší testovací grafické karty ATI Radeon X1600 XT bych nemohl připevnit 120mm ventilátor, který by jinak pomáhal hnát vzduch z okolí grafické karty ze skříně. Proto jsem použil o něco nižší model Sapphire Radeon HD 2600 Pro GDDR3. Otáčky ventilátoru procesoru jsem zreguloval na 1800 ot./min.

Následující grafy reprezentují výsledky při maximální rychlosti všech tří systémových ventilátorů:

Následující testy byly tedy provedeny se systémovými ventilátory nastavenými na medium:


Následující testy byly tedy provedeny se systémovými ventilátory nastavenými na low:

Následující tabulka shrnuje naměřené teploty při jednotlivých nastaveních:

Závěrečné hodnocení

Závěrečné hodnocení

Vnější stránce modelu PC-B20 není v podstatě téměř co vytknout. Hliník vypadá vždy dobře, bohužel jsou na něm vidět otisků prstů, které se špatně dostávají dolů. Stačí se skříní chvíli manipulovat a je po kráse. Vnitřní prostor však určitě nedělá jménu Lian Li ostudu, konstruktéři dbali na každý detail. Šroubovák jsem měl v ruce jen při instalaci základní desky, jinak jde vše zvládnout rukama. Zvlášť se mi líbil výsuvný plech se základní deskou, výborný je také systém uchycení zdroje. Ze zpracování vnitřního prostoru jsem byl zkrátka nadšený.

Nestandardní systém chlazení se bohužel nemá rád s vyššími grafickými kartami a nepřítomnost 120mm ventilátoru se na teplotách negativně projevila. Skříň pojmula i extrémně dlouhou grafickou kartu ATI Radeon HD 3870 X2, která na délku měří 27 cm. I když je cena vyšší než by se mi líbilo, musím říct, že v případě PC-B20 platíte za kvalitu. Kvalitní materiály, výborné zpracování, tichý chod a jednoduchá instalace komponent, to jsou hlavní přednosti této skříně.

+ Zpracování, materiály, design
+ Výsuvný plech pro přišroubování základní desky
+ Jednoduchá instalace všech komponent
+ Velmi tichý chod

- Chlazení při použití větších grafických karet
- Vyšší cena (4 312 Kč)

 Za zapůjčení skříně Lian Li PC-B20 děkujeme společnosti TN Trade

MMF24

Kompletní galerie

Kompletní galerie